Yiyecek ve İçecek Alışkanlıklarımızın Değişmesiyle Dilimize Girmiş ve Alışmakta Zorlandığımız 11 Şey

Televizyondaki sağlık ve yemek programlarında onu yiyin bunu yemeyincilerin artmasıyla garip garip kelimeler duyar olduk. Bunlara alışmamız biraz zaman alacak gibi gözükse de bu konuda bilinçlenmemiz önemli.

Son yıllarda sık kullanılan bu kalıpları sizler için derledik.  🍴🍞

1. Organik Gıda

Yiyeceklerin suni gübre, kimyasal madde ve diğer kimyasallar kullanılmadan yetiştirildiği şekle organik deniyor.  Tabi günümüzde bu gıdalara yönelimin artmasıyla çeşitli hileler ortaya çıktı. Organik olmadığı halde kelime oyunlarıyla veya türlü algı yönetimleriyle, sattıkları ürünün organik olduğu algısını tüketicilere empoze etmeye çalışıyorlar. Organik ürün satın alırken muhakkak organik olduğuna emin olun! Nasıl emin olacağınızı bizde bilmiyoruz 😊

2. GDO

GDO bitki ve hayvanların laboratuvar ortamında bilim adamları tarafından genetik özelliklerinin değiştirilmesi sonucu oluşan yeni tarımsal ve hayvansal ürünlerdir. Türkiye'de GDO'lu ürünlerin üretimine izin verilmemektedir.Hali hazırda Türkiye'ye giren GDO'lu ürünler ise mısır,soya,pamuk ve kanoladır. Toplum GDO açısından gerek sosyal medya gerekse gazeteler aracılığıyla bilinçlendiği için daha dikkatli davranmaktadır.

3. Vegan

flexappealgym.co.uk

Veganlık, mümkün olduğu kadar, yasadığımız yerdeki tüm canlılara elimizden gelen en az zararı vererek yaşamak demektir. Bu kapsamda da başkalarını, özellikle de başka türleri, herhangi bir şekilde incitecek davranışlar yapmaktan kaçınır, hayvanlara acı ve zulüm çektirecek hareketlerden uzak dururlar. Örneğin, veganlar hayvansal herhangi bir et yemezler (inek, kuzu, tavuk, balık, vs.). Buna ek olarak, giyim için hayvanlardan elde edilen herhangi bir şey de kullanmazlar. Veganlık dünyamızın yeni trendlerindendir.

4. Tam Tahıllı Ekmek

Tam tahıl ekmeği tahılların bütün olarak öğütülmesiyle oluşan undan yapılmaktadır.  Türk toplumunun temel besini olan ekmeğin son yıllardaki en yararlı formudur. Sağlığınız için beyaz ekmek yerine bu ekmeği tüketmenizi şiddetle öneririz. 👍

5. Katkısız Gıdalar

Gıda katkı maddeleri gıdaların tat, koku, lezzet, görünüm, besin değeri ve raf ömrü gibi özelliklerini iyileştirmek amacıyla gıdalara katılan maddelerdir. Çikolotadan sakıza, ketçaptan peynire hemen hemen işlenmiş her gıda da E koduyla ifade edilen katkı maddeleri kullanılır. Katkısız gıdalar ise; besini özel kılan, laktoz, glikoz gibi özellikler içermeyen ‘Free-Form’ türü yiyeceklerdir. Aldığımız her ürünün katkısız olduğunun iddia edildiği bu dönemde alışveriş yaparken daha dikkatli olmamız her açıdan daha iyi olur.

6. Çiğ Beslenme

Pişmemiş besinlerle beslenmektir. Bu besinler sindirim için gerekli yüksek oranda enzim içerir ve vücut için yararlı olduğu düşünülür.  Çiğ besinler aynı zamanda hâlâ yaşayan besinler olarak kabul edilir. Bir beslenme şeklinden çok, bir yaşam felsefesidir.  İlk insanların ateşi bulmadan önce uyguladıkları beslenme şekli gibi olduğu için, öze dönmek olarak değerlendirilir. Sizce de öze dönmenin zamanı değil mi ? 😄

7. Ekşi Maya

Ekşi maya, un ve suyu ekmek haline getiren en eski yoldur. Son senelerde yediğimiz ekmeklerin sağlıksız olduğunun ortaya çıkmasıyla yeniden önem kazanmıştır. Artık birçok kişi evlerinde ekşi maya kullanarak ekmek yapmakta ya da fırından ekşi mayalı ekmekler almaktadır.

8. Glutensiz Gıda

Glutensiz gıda, gluten içeren buğday, arpa, çavdar, yulaf ve bunların melezlerinin yerine kullanılan gluten içermeyen bileşenlerden oluşan gıda maddelerini ifade etmektedir. Çölyak hastalığı olan kişilerin beslenmesinde kullanılmak üzere hazırlanırlar. Son yıllarda bu ürünlere rağbet artmıştır. Fiyatları normal ürünlere göre bir hayli fazladır.

9. Himalaya Tuzu

Himalaya tuzu adını aldığı Pakistan’da bulunan Himalaya Dağları’ndan çıkarılır. 250 milyon yılda oluşan himalaya tuzunun, suda çözülebilme özelliği vardır.  Yapılan araştırmalara göre, insan sağlığı için en önemli tuz olarak görülmüştür. Damarlarda sertleşme yapmaz ve tadı normal tuz tadından daha eksiktir. Bu özellikleriyle son senelerde sağlık uzmanları tarafından tüketilmesi önerilmiştir.

10. Kafeinsiz Gıda

Kafein; kahvede, çayda ve az miktarda kakao içinde bulunur. Kafeinin karakteristik, yoğun bir acı tadı vardır. Kola gibi bazı gazlı içeceklere tat vermesi için eklenmektedir.Kafeinin insan sağlığına zararlarının ortaya çıkmasıyla kafeinsiz gıdalara rağbet artmıştır. Özellikle kahve dükkanlarında kafeinsiz kahveler yoğun talep görmektedir.

11. Hibrit Yemek

Tüketicilerin isteklerini karşılamak için yemekle ilgili yeni karışımlar yaratıp, sulu burgerler, tatlı pizzalar vb. farklı yemeklerle dolu bir pazar ortaya çıkmasıyla bu tabir meydana geldi. Yıllar öncesinden gelen tatlıyla tuzlu karışmaz önyargımızı kıracak gibi görünen bu trende alışmamız biraz zaman alacak gibi duruyor.

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
YORUMLAR
03.03.2016

Veganlık, mümkün olduğu kadar, yasadığımız yerdeki tüm canlılara elimizden gelen en az zararı vererek yaşamak demektir. Bu kapsamda da başkalarını, özellikle de başka türleri, herhangi bir şekilde incitecek davranışlar yapmaktan kaçınır, hayvanlara acı ve zulüm çektirecek hareketlerden uzak dururlar. Örneğin, veganlar hayvansal herhangi bir et yemezler (inek, kuzu, tavuk, balık, vs.). Buna ek olarak, giyim için hayvanlardan elde edilen herhangi bir şey de kullanmazlar. Veganlık dünyamızın yeni trendlerindendir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ