Tavla Diziliş Şekli Nasıldır? Erkek Tavlası ve Kız Tavlası Diziliş Şekilleri ve Oynama Yönleri

Tavla ülkemizde en çok oynanan oyunların başında geliyor. Geniş bir oyuncu kitlesine hitap eden tavla, birçok yaştan kişi tarafından zevkle oynanıyor. Tavla oyununda kız ve erkek tavlası olmak üzere iki çeşit bulunur. Erkek tavlası kız tavlasına göre daha zordur. Erkek ve kız tavlası diziliş yönlerine göre değişiklik gösterir. Her ikisinde de amaç pulları kendi hanenize toplamaktır. Peki kız ve erkek tavlaları arasındaki fark nedir? Kız ve erkek tavlası nasıl dizilir, oynama yönü nedir? Erkek tavlası ve kız tavlası diziliş şekilleri nasıldır?

Gelin birlikte inceleyelim...

Tavla oyunu ülkemizde en sık oynanan oyunlardan bir tanesi. Tavlada toplam 30 tane pul bulunuyor ve birçok farklı kurala uygun olarak oynamak gerekiyor.

Tavla oyununda siyah ve beyaz olmak üzere iki çeşit pul bulunur. Her iki pul çeşidinden de 15 adet pul vardır. Tavlada amaç tüm pullarınızı kendi hanenize toplamaktır. Tavlanın erkek tavlası ve kız tavlası olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Bu çeşitlerin hem dizilişi hem de oynanışları farklılık gösterir. Tavlada pulların dizimine göre oynanış yönü de farklılık göstermektedir.

Erkek tavlası dizilişi nasıldır?

Erkek tavlasında pullar 5'li, 3'lü ve 2'li olacak şekilde dizilir. Görselde tavla pullarının nasıl dizileceğini görebilirsiniz. Pul dizilimi tamamlandıktan sonra her iki oyuncu da zar atar ve yüksek zar atan oyuncu oyuna başlamaya hak kazanır. Tavla oyunu iki zarla oynanır. Her oyuncu sırası geldiğinde iki zarı da atarak kaç hane oynayacağını belirler. Oyuna başlamak için yüksek zar atan oyuncu pullarını boş hanelere hareket ettirir. 

Oyuncu istediği pulu oynayabilir ve o an bulunduğu hanesine istediği kadar pul toplayabilir. İlk başlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta rakibin hanesinden mümkün olabildiğince çabuk kaçmaktır.

Tavla yönü nasıldır?

Erkek tavlası olarak bilinen bu tavla çeşidinde amaç pulları kendi hanenize toplamak ve daha sonra pulları almaktır. Kendi haneniz genelde sağ alt tarafta kalan hanedir. Erkek tavlasında pullar görselde de görebileceğiniz üzere saat yönünde veya saat tersi yönünde hareket edebilir. 

Görselde siyah pulların siz ve beyaz pulların rakibiniz olduğunu düşünelim. Bu durumda pullarınızı görseldeki oklar yönünde toplamanız gerekir. Beyaz pulları olan rakibiniz de size göre tam tersi şekilde hareket etmelidir. Burada önemli olan birbirinizle karşılaşmanız ve birbirinizi 'kırmanızdır'.

Erkek tavlası nasıl oynanır?

Yüksek zar atan kişi oyuna başlar. Burada önemli olan pulların tek başlarına yani 'açık' bir şekilde bırakılmamasıdır. Hane içerisinde pullar hareket ettirilirken üst üste getirilmeye çalışılır. Üst üste getirilen pullar rakip tarafından kırılamaz. Buna tavla dilinde 'kapı' adı verilir. Atılan her iki zarın puanı da oynanmalıdır. Bu sayıları farklı pullarla oynayabileceğiniz gibi aynı pulu da oynayabilirsiniz. Eğer zarları çift atarsanız, yani her iki zarı da aynı sayıda atarsanız toplamda 4 kez bu sayıyı oynama hakkı kazanırsınız. 

Tavlada tüm pullarını önce toplayan oyuncu kazanır ve 1 puan alır. Kazanan oyuncu, rakibi diğer pullarını toplamadan tüm pullarını toplarsa bu duruma 'mars' adı verilir. Bu durumda mars yapan oyuncu 2 puan kazanır.

Kız tavlası dizilişi nasıldır?

Kız tavlası erkek tavlasından hem diziliş yönünden hem oynanış yönünden farklılık gösterir. Kız tavlasında tavla tahtasının sadece sağ tarafına pullar dizilir. Kız tavlası dizilişinde pullar üst üste konur. Kız tavlası dizilişi şu şekildedir:

  • Sağ taraftaki bölmenin 6, 5 ve 4'lük kısımlarına (en soldan üçüncüye kadar) üçer taş üst üste konur.

  • Sağ taraftaki bölmenin 3, 2 ve 1'lik kısımlarına ise (en sağdan ilk üç) ikişer taş üst üste konur.

Kız tavlası nasıl oynanır?

Kız tavlasında da erkek tavlasında olduğu gibi rakipler karşılıklı zar atar ve yüksek zar atan kişi oyuna başlar. Kız tavlasındaki amaç da pulları rakibinizden önce toplamaktır. Yüksek zar atan kişi tekrar iki zarı birden atar ve attığı sayıya göre pul kulesinden pulları indirmeye başlar. 

Örneğin 6 ve 3 attıysanız, 6 hanesinden ve 3 hanesinden birer pul indirmeniz gerekir. Bir hanenizde indirecek pulunuz kalmayana kadar oyun devam eder. Eğer oyun sırasında oynanmayacak bir zar atarsanız (yani 5 attığınızda 5 hanenizde indirecek pul yoksa) sıra rakibinize geçer. 

Oyuncular taş indirmelerini tamamladıktan sonra artık pulları toplamaya başlarlar. Oyuncu zar attıktan sonra gelen sayıdan pulları alır ve oyun bu şekilde devam eder. Bir oyuncu hanesindeki tüm pulları topladığında kazanmış olur.

Popüler İçerikler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Paylaşımında Kendisini Es Geçen Tarkan'dan Norm Ender'e İnce Hareket!
"Estetik mi Olmuş?": Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'in Son Haline Yorum Yağdı!
Elektrik Faturasında Yeni Dönem: 1.050 Lira Üzerinde Tüketimi Olan Yandı!