Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak.
Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.
Cumhurbaşkanı seçilen kişinin artık partisiyle ilişiği kesilmeyecek.
Cumhurbaşkanı aynı zamanda yürütmenin de başı olacak, yani başbakanın görevini de üstlenecek. Başbakan pozisyonu ortadan kalkacak.
Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, soruşturma açılmasına üye tam sayısının beşte üçünün gizli oyuyla karar verebilecek. Meclis, üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divan’a sevk kararı alabilecek.
Meclis, ancak 360 oyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Parlamentoda iktidar çoğunluğunu tutan başkanın istemi dışında seçime gidilmesi zayıf olasılık olacak. Bu olasılık gerçekleşirse de TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanı da TBMM’nin yenilenmesine karar verirse aynı şekilde kendisi için de seçime gidecek. Bunun ikinci dönemde olması halinde üçüncü kez adaylık yolu açılacak. Bu şekilde seçilen cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin görev süreleri de 5 yıl olacak.
Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.
Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkacak.
Milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e inecek.
Meclisin bütçe yapma yetkisi cumhurbaşkanına geçecek. Devlet bütçesini Meclis’e cumhurbaşkanı sunacak. Bütçe kanununun süresinde yürürlüğe konulamaması halinde, bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanacak. Harcanabilecek tutarın cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile aşılabileceğine dair bütçe kanununa hüküm konulamayacak.
Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 17'den 15'e düşürülecek. Üyelerin üçünü Meclis, geriye kalan 12 üyeyi ise cumhurbaşkanı atayacak.
Cumhurbaşkanı TBMM’nin çıkardığı yasaları iptal talebi ile Anayasa Mahkemesi'ne götürebilecek.
Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun ismindeki ‘yüksek’ ibaresi kaldırılacak ve üye sayısı 22’den 13’e düşürülecek.
Bakanlar Kurulu'na tanınan olağanüstü hal uygulaması cumhurbaşkanına geçecek.
İşsizliğe çare buldun mu? HAYIR. Ekonomiyi düzelttin mi? HAYIR. Doları frenledin mi? HAYIR. Kadın tecavüzlerini ve kadına şiddeti engelledin mi? HAYIR. Bu vatanda yaşayan insanların can güvenliğini sağladın mı? HAYIR. O ZAMAN BENDEN DE SANA HAYIR!
Hiçbir partiyi sevmiyorum. Hayır oyu kullanacağım ve de hiçbir siyasi lideri desteklemiyorum, hiçbirinin tarafında değilim. Siyasi bir görüşümde yok, vatanseverlikten yanayım ben, bu bir vatan millet meselesi. Bana göre hiçbirisi kendi çıkarlarını düşünmeden bu ülkeye hizmet etmiyor. Bu ülke için kanını dökmüş insanları düşünüyorum, Cumhuriyet için yapılan fedakarlıkları. Halk Tayyipçi ve Tayyipçi olmayanlar, Evet ise doğru Hayır ise terörist olanlar diye ikiye ayrıldı. Siyasi emeller uğruna 'bölünmez Türkiye Cumhuriyeti' kutuplaştı. Her yerde dini alet edildi, inançlar, menfaatler alet edildi. Madem ki hak hukuk bilen insanlarsınız bu adamlarında yanlış yönleri olduğunu unutmayın. Kimse sizinle aynı fikirde olmak zorunda değil, evet sizlerde kimse ile aynı düşünmek zorunda değilsiniz fakat arkadaşlar sokak maçına hakem seçmiyorsunuz. Cumhurbaşkanlık meselesi değil bu, Tayyip Erdoğan zaten bu ülkenin hemen hemen her yetkisini elinde tutan birisi. Bakın halkın kendi iradesiyle seçtiği Davutoğlu indirildi ve yerine Binali geldi, ki bu durum parlementer sistem var iken oldu. Herkesin fikrine saygım var ama bu apayrı bir konu. Kimin siyasi görüşünü sevdiğiniz zerre umrumda değil ama lütfen koskoca ülkenin geleceğiyle oynamayın. Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir, sizin başkan sevginizi bu halk, geleceğin fertleri ödemek zorunda değil. Ölümlü bir varlık istiyor diye, onu seviyorsunuz diye milyonlarca insanın hakkına girip sistemi değiştirmemelisiniz. Tayyipten sonra ülkenin başına geçecek insanın bile neler yapacağı belli değil. Maddeleri okumadan bilip etmeden oy kullanmayın lütfen. Bu kadar gözlerinizi kapamış olamazsınız. Yol yaptı havalimanı yaptı diye diye yere göğe sığdıramadınız, halkın gözünde Tanrı yaptınız, eyvallah yol yaptı ancak neyle yaptı yolu köprüyü kendi servetiyle mi? Neden bunu çok farklı bir şey gibi söylüyorsunuz bu bir ayrıcalık değil olması gerekendir. Bir Cumhurbaşkanı bu ülkeye hizmet etmek ve halkın refahını düşünmek zorundadır, bu onun görevidir. Biz halk ise tüm taraftarlıklarımızı, bencilliklerimizi bir kenara bırakıp ülkenin geleceğini düşünerek, ideolojilerimiz bazen çakışsa bile herkesi düşünerek bu ülke için vazifemizi yerine getirmeliyiz.
Ülkeye hoşçakal diyebiliriz. Yakında buraların adı "Tayyipland" olur.