Türkiye Tarihi Referandum İçin Sandık Başına Gitti: Anayasa Değişikliğine Yüzde 51 Oyla 'Evet'

Türkiye  parlamenter sistemden ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi’ olarak adlandırılan başkanlık sistemine geçişi öngören anayasa değişikliklerini oylamak için sandık başına gitti. 55 milyondan fazla seçmen son sözü söyledi. 

Resmi olmayan sonuçlara göre  'Evet' oranı yüzde 51,4, 'Hayır' oranı ise yüzde 48,6

CHP'nin mühürsüz zarflara itiraz edeceğini açıklarken, tartışmaların odağındaki isim olan YSK Başkanı Güven yaptığı açıklamada, 'Halk oylamasında 'evet' çıkmıştır. Kesin sonuçlar, itiraz süreleri dikkate alındığında en geç 11-12 gün sonra açıklanacaktır' dedi.

Önemli bilgileri ve gelişmeleri derledik... 

AA'nın verdiği bilgiye göre son durum şöyle 👇

Yurt Dışından Gelen Oylar da Belli Oldu! İşte 35 Farklı Ülkeden Evet-Hayır Dağılımları

YSK Başkanı: 'Sonuca göre oylamada Evet çıktı. Mühürsüz zarflar seçmenden kaynaklanmadığı için izin verdik. Benzer kararlar önceden de alındı.'

Kılıçdaroğlu: 'Maç yapılırken kurallar değişmez. Yüksek Seçim Kurulu'nun kararını doğru bulmuyoruz.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bu sonuçlar, yeni bir dönemin müjdecisi olacaktır"

Başbakan Yıldırım: "Bu halk oylamasının kaybedeni yoktur kazananı aziz milletimdir"

CHP: 'Yüzde 60'ına itiraz edeceğiz'

Bahçeli: 'Bu çok önemli bir başarı, ihmâl ve inkârı imkânsız bir kazanımdır'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, referandum sonucunun ardından yazılı bir açıklama yaptı. 

Bahçeli'nin açıklaması şöyle:

 'Türk milleti tarihi nitelikli demokrasi imtihanından alnının akıyla çıkmış, irade ve tercihini sandıkta göstermiştir. 18 maddelik anayasa değişikliğinin oylandığı 16 Nisan 2017 halkoylaması yüksek bir katılım, takdir edilecek huzur ve güven ortamında tezahür etmiştir. Aziz milletimiz büyük bir olgunluk içinde sandık başına gitmiş ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesine hür iradesiyle onay vermiştir. Bu çok önemli bir başarı, ihmâl ve inkârı imkânsız bir kazanımdır. Egemenliğin yegâne sahibi büyük Türk milleti ülkesinin geleceği hakkında son sözü söylemiş, istiklâl ve istikbâline sahip çıkmıştır. Buna herkes saygı göstermek ve riâyet etmek durumundadır. Bugünkü sonucun ülkemize, milletimize, Türk demokrasisine ve siyasi partilerimize kutlu olmasını yürekten diliyorum. Milli iradenin evet yönünde tecelli etmesiyle devlet ve siyaset hayatımızda yeni bir döneme girilmiştir.

DHA duyurdu: Diyarbakır'da trafoya giren kedi patlamaya neden oldu

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde, oy kullanma işleminin bittiği saatlerde Hükümet Konağı bitişiğindeki trafoya giren kedi, trafonun patlamasına neden oldu. Patlama nedeniyle yaklaşık 20 dakika ilçe geneline elektrik verilemedi.

Silvan İlçesi Cami Mahallesi Gazi Caddesi üzerinde bulunan Hükümet Konağı bitişiğindeki trafoya, oy verme işleminin sona erdiği saat 16.00 sıralarında giren bir kedi, patlamaya sebep oldu. Trafoda meydana gelen patlamada kedi parçalanırken, ilçe genelinde de elektrikler kesildi. Korku ve paniğe yol açan patlama ile birlikte itfaiye ve dedaş ekipleri söz konusu trafo merkezine geldi. Anında yapılan müdahale ve yaklaşık 20 dakika süren çalışma sonunda ilçeye yeniden elektrikler verilmeye başlandı.

YSK, sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verdi.

YSK'nın 'Dışarıdan Getirildiği Kanıtlanmayan Mühürsüz Pusula ve Zarflar Geçerli Sayılacak' Açıklaması Tartışılıyor

Yüksek Seçim Kurulu'nun bu yıl ilk defa yürürlüğe koyduğu oy şablonu ile görme engelli vatandaşlar ilk kez kendi başlarına oylarını kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ve Engelsiz Erişim Derneği tarafından hazırlanan oy pusulası YSK’nin onayıyla ilk defa referandumda kullanıldı.

Türkiye'nin en hızlı kapanan sandığı Batman'da

Batman'a bağlı Yolveren Köyü'nde yaşayan ve tek seçmen olan muhtar Mehmet Alcu 'Önceki seçimlerde eşim ile birlikte oy kullanıyorduk. Eşim ağır hasta. Oy kullanamayacak durumda olduğu için referandumda köyde oy kullanan tek seçmen oldum' dedi.

Diyarbakır, Çermik’te referandum sandığının kurulduğu Yabanardı İlkokulu'nun bahçesinde referandum kavgası: 3 ölü

Yabanardı Köyü'nde seçim sandıklarının kurulduğu köy okulunun bahçesinde saat 09.30 sıralarında akraba olan 2 grup arasında kavga çıktı. 

Tabanca, bıçak ve sopaların kullanıldığı kavgada, iddiaya göre köy muhtarı Hıdır Yıldız'ın oğlu Mehmet Yıldız'ın tabanca ile ateş açması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. 

Yerel kaynaklar kavganın köyde bulunmayan seçmenlerin yerine oy kullanmak istenilmesi üzerine çıktığını aktarıyor.

İstanbul, Eyüp'te "Asansör çalışmıyor" diyen engelli bir vatandaşa "Tamirci çağırıp yaptırın" cevabı verildi...

'Evet, Hayır' Diye Tartışırken Unutulan İnsanlık: Engelli Adam Merdivenleri Kendi Çıkmak Zorunda Kaldı

Ankara, Hayme Hatun İlkokulu'nda görevli CHP sandık kurulu üyesi Muzaffer Babayiğit, geçirdiği kalp krizi sonucu 55 yaşında hayatını kaybetti...

Manisa'nın Demirci ilçesinde 12 seçmeni bulunan Kayranokçular Mahallesi'nde oy kullanma işlemi 12 dakika sürdü.

Facebook, kullanıcıların oy kullandıkları bilgisini arkadaşları ile paylaşmalarına imkan tanıyan ’Oy Veriyorum’ butonunu aktif etti.

Seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası'nın 18 maddesi üzerindeki değişiklikleri oyladı. Peki nedir o değişiklikler?

  • Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak.

  • Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

  • Cumhurbaşkanı seçilen kişinin artık partisiyle ilişiği kesilmeyecek. 

  • Cumhurbaşkanı aynı zamanda yürütmenin  de başı olacak, yani başbakanın görevini de üstlenecek. Başbakan pozisyonu ortadan kalkacak.

  • Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, soruşturma açılmasına üye tam sayısının beşte üçünün gizli oyuyla karar verebilecek. Meclis, üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divan’a sevk kararı alabilecek.

  • Meclis, ancak 360 oyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Parlamentoda iktidar çoğunluğunu tutan başkanın istemi dışında seçime gidilmesi zayıf olasılık olacak. Bu olasılık gerçekleşirse de TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanı da TBMM’nin yenilenmesine karar verirse aynı şekilde kendisi için de seçime gidecek. Bunun ikinci dönemde olması halinde üçüncü kez adaylık yolu açılacak. Bu şekilde seçilen cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin görev süreleri de 5 yıl olacak.

  • Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

  • Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkacak.  

  • Milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e inecek. 

  • Meclisin bütçe yapma yetkisi cumhurbaşkanına geçecek. Devlet bütçesini Meclis’e cumhurbaşkanı sunacak. Bütçe kanununun süresinde yürürlüğe konulamaması halinde, bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanacak. Harcanabilecek tutarın cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile aşılabileceğine dair bütçe kanununa hüküm konulamayacak.

  • Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 17'den 15'e düşürülecek. Üyelerin üçünü Meclis, geriye kalan 12 üyeyi ise cumhurbaşkanı atayacak. 

  • Cumhurbaşkanı TBMM’nin çıkardığı yasaları iptal talebi ile Anayasa Mahkemesi'ne götürebilecek.

  • Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun ismindeki ‘yüksek’ ibaresi kaldırılacak ve üye sayısı 22’den 13’e düşürülecek.

  • Bakanlar Kurulu'na tanınan olağanüstü hal uygulaması cumhurbaşkanına geçecek.

Sosyal Medya Tartışıyor: Yeni Anayasa Paketinde Cumhurbaşkanının Parlamentoyu Fesih Yetkisi Var mı Yok mu?

Türkiye‘de cumhuriyet tarihi boyunca ilk ikisi Anayasa oylaması olmak üzere toplam altı referandum yapıldı.

Halk Oylaması Bugün Yapılıyor! İşte Türkiye Cumhuriyeti'nin Referandum Geçmişi

Ayrıca bakınız 👇

Kedisi, Yöresel Kıyafeti ve Tekerlekli Sandalyesi ile Gelenler: İşte Tüm Yurttan Referandum Manzaraları
Melih Gökçek'in Yasak Kalkmadan İlk Sonuçları Açıklamasını Yorumsuz Bırakmayan 15 Kişi
Cem Küçük'ün 'Evet Kazandı Ama Savaşa Hazır Olun' Tweeti Sosyal Medyanın Gündeminde
'Evet' Tercihli Oy Pusulasını Twitter'dan Paylaşan Şamil Tayyar'a Tepkisini Gösteren 11 Kişi
Anayasa Değişikliği Referandumu İçin Sandık Başına Koşan Ünlü İsimler
Tarihi Referandumu Mizahla Harmanlayarak Güldüren 15 Kişi
Referandum Sonucunu Beklerken Sosyal Medyayı Mizahlarıyla Şenlendirmiş 14 Kişi

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
16.04.2017

İşsizliğe çare buldun mu? HAYIR. Ekonomiyi düzelttin mi? HAYIR. Doları frenledin mi? HAYIR. Kadın tecavüzlerini ve kadına şiddeti engelledin mi? HAYIR. Bu vatanda yaşayan insanların can güvenliğini sağladın mı? HAYIR. O ZAMAN BENDEN DE SANA HAYIR!

Pasif Kullanıcı
16.04.2017

mükemmel tespit.

Hiçbir partiyi sevmiyorum. Hayır oyu kullanacağım ve de hiçbir siyasi lideri desteklemiyorum, hiçbirinin tarafında değilim. Siyasi bir görüşümde yok, vatanseverlikten yanayım ben, bu bir vatan millet meselesi. Bana göre hiçbirisi kendi çıkarlarını düşünmeden bu ülkeye hizmet etmiyor. Bu ülke için kanını dökmüş insanları düşünüyorum, Cumhuriyet için yapılan fedakarlıkları. Halk Tayyipçi ve Tayyipçi olmayanlar, Evet ise doğru Hayır ise terörist olanlar diye ikiye ayrıldı. Siyasi emeller uğruna 'bölünmez Türkiye Cumhuriyeti' kutuplaştı. Her yerde dini alet edildi, inançlar, menfaatler alet edildi. Madem ki hak hukuk bilen insanlarsınız bu adamlarında yanlış yönleri olduğunu unutmayın. Kimse sizinle aynı fikirde olmak zorunda değil, evet sizlerde kimse ile aynı düşünmek zorunda değilsiniz fakat arkadaşlar sokak maçına hakem seçmiyorsunuz. Cumhurbaşkanlık meselesi değil bu, Tayyip Erdoğan zaten bu ülkenin hemen hemen her yetkisini elinde tutan birisi. Bakın halkın kendi iradesiyle seçtiği Davutoğlu indirildi ve yerine Binali geldi, ki bu durum parlementer sistem var iken oldu. Herkesin fikrine saygım var ama bu apayrı bir konu. Kimin siyasi görüşünü sevdiğiniz zerre umrumda değil ama lütfen koskoca ülkenin geleceğiyle oynamayın. Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir, sizin başkan sevginizi bu halk, geleceğin fertleri ödemek zorunda değil. Ölümlü bir varlık istiyor diye, onu seviyorsunuz diye milyonlarca insanın hakkına girip sistemi değiştirmemelisiniz. Tayyipten sonra ülkenin başına geçecek insanın bile neler yapacağı belli değil. Maddeleri okumadan bilip etmeden oy kullanmayın lütfen. Bu kadar gözlerinizi kapamış olamazsınız. Yol yaptı havalimanı yaptı diye diye yere göğe sığdıramadınız, halkın gözünde Tanrı yaptınız, eyvallah yol yaptı ancak neyle yaptı yolu köprüyü kendi servetiyle mi? Neden bunu çok farklı bir şey gibi söylüyorsunuz bu bir ayrıcalık değil olması gerekendir. Bir Cumhurbaşkanı bu ülkeye hizmet etmek ve halkın refahını düşünmek zorundadır, bu onun görevidir. Biz halk ise tüm taraftarlıklarımızı, bencilliklerimizi bir kenara bırakıp ülkenin geleceğini düşünerek, ideolojilerimiz bazen çakışsa bile herkesi düşünerek bu ülke için vazifemizi yerine getirmeliyiz.

Pasif Kullanıcı
16.04.2017

Ülkeye hoşçakal diyebiliriz. Yakında buraların adı "Tayyipland" olur.

16.04.2017

15 temmuz şehitleri ülkesi.

TÜM YORUMLARI OKU (465)