Seda Yekeler Yazio: Bir Günde 48 Tane Var Almayı Bilene!

Pandemi, hafta sonları kapanma, akşamları kapanma derken tam kapanma aşamasına geldik. Tabi artık tüm dünya bu virüse karşı alınan tedbirler konusunda artık oldukça tecrübeli.

Geçen seneki ilk hafta sonu kapanması duyurulduğunda yaşadığımız “Luppo” krizini hatırlıyorum da deneyimlerimizin nereden nereye geldiği konusunda keyifsiz bir gurur yaşıyorum.

Bir yılı aşkın süredir öğrencilerimin motivasyonunu yüksek tutmak için çaba harcıyorum ve çok yüksek de verim aldığımızı düşünüyorum aslında. Çünkü işlerine odaklanamayanlar, bu süreci kişisel gelişimleri açısından bir fırsat olarak gördüler ve olumsuz bir durumu olumlu bir duruma çevirerek hayatlarının kontrolünü ellerinde tutma iradesini gösterdiler. Ama tabi bunun için bazı uygulamaların yardımını da kullandık, evde çalışabilmek için “Pomodoro” gibi bazı tekniklerden yararlandık. Bu 17 günlük tam kapanma sırasında siz de kendi potansiyelinizi keşfedebilesiniz diye size öğrencilerime sürekli kullandırdığım bazı uygulamalardan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle pomodoro tekniğini kullanarak çalışma sürenizi planlamaya başlayabilirsiniz. Dışarıdan gelen sesler ya da diğer uyaranlar “yoğun çalışma” ya da “verimli çalışma” açısından çok olumsuz etkenlerdir. Özellikle günümüzde ve özellikle de tam kapanmada, işverenler ya da iş arkadaşları çalışanlarına her an ulaşma hakları olduğunu düşünerek kendinize ait olan zamanlarda da size ulaşmaya çalışabiliyorlar. Ben bunu Matrix filminde insanların enselerinden bir aletle sisteme bağlanmaları gibi görüyorum artık. Size ait zamanları verimli kullanabilmeniz için evdeki diğer bireylerin ve iş arkadaşlarınızın, mesela bir dil edindiğiniz sırada, tüm elektronik cihazlarınızın uçuş modunda olduğunu bilmesi sizi üzerinizdeki “her an ulaşılabilme yükünden” kurtaracaktır. Ayrıca siz de bu süre içerisinde ne yapmanız gerektiğini bilerek rahatsız edilmeden kendinizi gerçekleştirebileceksiniz.

Evet gelelim bu tekniğin ne olduğunu incelemeye. Pomodoro tekniğinin amacı kendimizi tüm dış uyaranlara kapattığımız 25 dakikalık özel zaman dilimleri oluşturmaktır.

25 dakikalık bir döngü o günkü çalışmanız için yeterli değilse 5 dakikalık bir mola verip yeni bir döngüye başlayabilirsiniz. 25 dakikalık bu çalışma döngülerinin ve arkasından gelen 5 dakikalık molaların süresini tutması ve başlangıç-bitişlerde uyarması için ücretsiz bir chrome uzantısı öneriyorum. Tıklayarak siz de hemen Focus To-Do pomodoro sayacını kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun dışında da indirilebilir pek çok başka pomodoro sayacı var tabii, ama benim kullandığım ve oldukça bilinen bir uygulama olduğu için sizinle paylaşmak istedim.

Bir gün içinde 24 saat var ve pomodoro tekniğiyle günde 48 döngü imkânı var. İnanın her gün kendinizi adadığınız 25 dakikalık bir çalışma bile hayatınızda hiç tahmin bile edemeyeceğiniz değişikliklere yol açacaktır. İnsanoğlu kendisine en uzak olan yerlere bile gitmeyi başardı, fakat bunun için gereken o ilk adımı atmaktı. Belki de atılacak milyonlarca adım içerisindeki en değerli olan adım son adım değil, ilk adımdır bana göre. Ve yaklaşık 20 yıldır tüm öğrencilerimin kulağında çınlamış olan şu sözlerim bu tam kapanma döneminde sizleri de hayatınızın kontrolünü elinize almaya teşvik eder belki: “Boş zaman yoktur; boşa geçen zaman vardır!” Zamanınızı yönetmeyi başardıktan sonra İngilizce edinmenize yardımcı olacak diğer uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Bu konuda daha önce yazıp LinkedIn hesabımda paylaştığım 3 tane makalem de var. İlgilenenler buradanburadan ve buradan bu makalelerime ulaşabilirler.

Instagram

Twitter

Linkedln

Web

Popüler İçerikler

Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!