Göçmen Facialarında Korkunç Gerçek: Sahte Can Yeleği

Dün yaşanan iki faciada aralarında çocukların da olduğu çok sayıda göçmenin cansız bedeni Balıkesir'in Ayvalık ve İzmir'in Dikili ilçesindeki sahillere vurmuş, savaştan kaçan 30'u aşkın Suriyeli mülteci  can vermişti. Basına yansıyan acı fotoğraflarda can veren insanların neredeyse tamamında can yeleği olduğu gözlenmişti. Atılan can yeleklerinden birini açan yetkililer içinin 'atık malzemelerle' doldurulmuş olduğunu gördü. Polis İzmir'de can yeleklerinin üretildiği atölyeye baskın yaptı.  Su üstünde tutmak bir yana, ıslanıp ağırlaşan ve ölümlere yol açan, üzerine tanınmış markalar vurulan toplam 1263 sahte can yeleği ele geçirildi. İşin en acı tarafı da baskın yapılan merdivenaltı imalathanede Suriyeli mülteci çocukların çalıştırılması oldu...

İzmir'de polis, Dikili ve Ayvalık'ta onlarca mültecinin üzerlerinde incecik can yelekleriyle kıyıya vurduğu saatlerde, can yeleklerinin üretildiği atölyeye baskın yaptı.

Umuda yolculuğa çıkan kaçak göçmenlerin ucuz olduğu için tercih ettiği ancak, standart dışı üretim olan ve su üstünde tutmak bir yana, ıslanıp ağırlaşan ve ölümlere yol açan sahte can yelekleri ele geçirildi.

Ege'de Aynı Gün İki Göçmen Faciası: En Az 30'u Aşkın Can Kaybı

Üzerlerine sahte markalar basılan 1263 can yeleğine el konuldu. Yeleklerin içine, daha çok yalıtım, ambalajlama, dolgu malzemesi olarak kullanılan petro kimya ürünü malzemelerin konulduğu dikkat çekti. 

Dört kişinin çalıştığı atölyedeki can yeleği üretiminde iki Suriyeli çocuğun da çalıştığı anlaşıldı. İşyeri sahibi Abdurhaman K. polise yelekleri başkaları için ürettiğini, fason olarak hizmet verdiğini söyledi. Sahte yelekler Konak Belediyesi zabıta ekiplerine teslim edilirken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Denizde ölümlerin en büyük nedenlerinden biri

Uzmanlar, son derece kalitesiz ve işe yaramayan bu can yeleklerinin, denizdeki ölümlerden en büyük nedenlerden biri olduğunu belirtiyor. Standartlara uygun üretilen can yeleği kaldırma kuvvetine, modeline ve bedenine göre değişiyor. 50 newtonluk modeller yüzdürme yardımcısı olarak su sporlarında kullanılıyor. 100 newtonluk modeller orijinal can yeleği olarak geçiyor.

Suda insanlar baygın olsa bile 12 saat boyunca boynu yukarıda su yutturmadan tutuyor. Yaka etiketinde belge numarası, bedeni ve kaç newton olduğu ve hangi sularda kullanılıp kullanılamayacağı, yeleğin üzerinde dört farklı dilde yazıyor.

Sahte can yelekleri, küçük bir çocuğu bile su üzerinde tutamıyor

Standart dışı olarak merdiven altında üretilen can yelekleri, küçük bir çocuğu bile su üzerinde tutamıyor. Çanta kumaşı ve 'kıymık' denilen süngerlerle içi kalın ve dolgulu gözüksün diye yapılan ucuz, sahte can yelekleri, suyu emdiği için kişiyi aşağıya çekip aksine boğulmasına neden oluyor. Piyasada standartlara uygun can yelekleri 75 TL'den başlayan fiyatlarla satılırken, merdiven altında üretilenler, 20-30 TL arasında satışa sunuluyor.

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti