Biz Trump'ın Atarlı Mektubunu Tartışırken Bilim Dünyasında Haftaya Damgasını Vuran Gelişmeler!

Hepimizi hayrete sürükleyen keşiflerle dolu bir haftayı daha geride bırakırken işte bilim dünyasında bu hafta yaşananlar!

Haftaya güzel bir keşifle başlamaya ne dersiniz? Mısır'da çıkarılan 20 antik tabut gün yüzüne çıktı, bu olay son zamanların en büyük keşfi olarak tarihe geçti.

Geçtiğimiz günlerde Mısır'da çok iyi korunmuş en az 20 tabut çıkarıldı. Gerçek anlamda Antik Mısırlılar nasıl bıraktıysa öyle görünüyorlar denecek kadar korunan tabutların Orta ve Yeni Krallık ile Geç Dönem’e ait olduğu belirtildi. 

Eski dönemlerde varlıklı ailelerin hayvanlar ve hazinelerle birlikte gömülme ritüelleri olduğu için, çıkarılan tabutların büyüklükleri göz önüne alındığında uzmanlar kraliyet üyesi veya varlıklı ailelerden olabileceklerini düşünüyorlar. Bu güzel keşifler tarihi şekillendirirken, bölgedeki kazıların birkaç yıl süreceğini ve çok daha fazla mezarın keşfedilebileceği ön görülüyor.

Hazır mısınız? 2020 yılında Dünya'nın ilk yapay zeka üniversitesi açılıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Abu Dhabi’de kurulan 'Mohamed Bin Zayed Yapay Zeka Üniversitesi' Dünya'nın ilk yapay zeka üniversitesi ve Eylül 2020'de eğitime başlayacak. Geleceğe yatırım amacıyla kurulan üniversiteden mezun olan öğrenciler gelecekte hükümet için çalışarak, yapay zeka teknolojisini geliştirme adına adımlar atılması hedefleniyor. Staj, burs, ödenek gibi birçok imkan Abu Dhabi hükümeti tarafından sağlanacak. Dahası 2030 yılında yapay zekanın dünya ekonomisinde büyük bir pay sahibi olması asıl hedef de diyebiliriz. Gelecekte bizleri neler bekliyor hep birlikte göreceğiz...

Bu haftaya oldukça güzel keşiflerle devam ediyoruz... Bilim insanları sürüngenlerin renk değişimini beyinlerinden bağımsız olarak yaptıklarını kanıtladı.

Ahtapotlar, mürekkep balıkları ve bukalemunlar gibi kısa sürede renk değiştiren canlıların derinlerinde beyinlerinden bağımsız olarak işleyen 'fotoreseptör' adlı bir molekül bulunuyor. Nöropsin olarak bilinen bir protein parçasına ait fotoreseptörler, güneş ışığına maruz kaldıklarında beyinden bağımsız olarak açık-koyu döngüsüyle deriyi senkronize ettiği bulundu. 

Bu keşifin önemi, bazı memeli canlıların göz ve beyin dışında, ciltlerinin kendi başına bir döngüyle bunu gerçekleştirmesi ve gün içerisinde gün ışığına göre kendini adapte ediyor oluşu oldukça ilginç bir keşif! Hala devam eden araştırmaların sonucu bizlere daha neler gösterecek merakla bekliyoruz.

Karşınızda Dünya'da bir bitki tarafından çekilen ilk selfie!

'Eğrelti Pete' adlı bir eğreltiotu olan bu bitki türü, tesis içerisinde kurulan bir düzenek sayesinde ürettiği enerjiyle 20 saniyede bir deklanşöre sinyal göndererek bir bitki tarafından çekilen ilk selfie başlığında tarihe geçiyor. Dahası, düşük bir enerji ile çalışan kamera üretilen atık ve devinimli enerji sayesinde günün her saati aktif kalabiliyor. 

Peki asıl amaç bir selfie miydi?

Tabii ki hayır! Bilim insanlarının geliştirdiği bu düzenek sayesinde bitkilerin ürettikleri atık ve düşük enerjinin devimli olmasını sağlıyor ayrıca kendini kapatmayan sistemi yağmur ormanlarını daha iyi gözlemlemek amacıyla kullanmak, doğa dostu hedefler arasında. Kolları sıvayan bilim insanları bitkileri ve vahşi doğayı geliştirdikleri sensöre güç sağlamak için kullanarak, atık enerjiyi gözlem yapma amacıyla hayata geçirmek istiyor.

Bu haftanın gündeminde ülkemizden gelen güzel bir haber yer alıyor. Öğretim görevlisi Adem Keskin keşfettiği yeni iki pire türüne kızlarının ismini verdi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Adem Keskin, 5 yeni pire türü tespit ederek, iki tanesine kızlarının ismi olan Ayşenur, Beyzanur adına 'Palaeopsylla aysenurae' ve 'Ctenophthalmus beyzanurae' isimlerini verdi. 

Yaklaşık 2 bin 700 pire türünden bahsediyoruz, ülkemizde keşfedilen iki nadir pire türü böcek bilimi alanında önemli dergilerin de dikkatini çekti. 'Zootaxa' ve 'Journal of Medical Entomology' isimli dergilerde yayımlanarak bilim dünyasına tanıtılırken, Keskin ve ekibi tarafından çekilen pire fotoğrafı da Oxford Üniversitesi Yayınları'nın bastırdığı 'Journal of Medical Entomology' dergisinin kapak fotoğrafı oldu. 

Adem Keskin ve ekibine emekleri için teşekkür ederken, gurur duymayı da eksik etmiyoruz. 

Bilim dünyasının bu haftaki gündemine oturan bu güzel haber hakkında daha fazlasını merak edenler için içeriğimizi buraya bırakıyoruz.

Öğretim Görevlisi Adem Keskin, Keşfettiği İki Pire Türüne Kızlarının Adını Verdi

Bu içerik ilginizi çektiyse, geçen hafta bilim dünyasında yaşanan son gelişmeleri paylaştığımız bu içeriğe de bir göz atabilirsiniz. 👇

Biz Serenay Sarıkaya’nın Kapalı Pideye Benzeyen Ayakkabılarını Konuşurken Bilim Dünyasında Bu Hafta Yaşananlar!

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
18.10.2019

Biz henüz şeymanın özel hayatından, serenayın taytından, hadisenin dişiliğinden dışarı adım atamadık ki bilim dünyasına açılalım.

18.10.2019

ya amk şu bilimle ilgili gelişme içeriklerinde aynı başlıgı atıp durmayın biz şunu yaparken bunlar oldu biz bilmemne yaparken eşşegin siki oldu.. kabile hayatı yaşayanlar napsın o zaman ya da afrika'daki aç insanlar? onlara da gidip siz açız derken bambulardan müzik yaparken bilim dünyasında bunlar oldu mu diyelim.. bilim dünyasındaki gelişmeler yaz geç amk salak mısınız nesiniz

18.10.2019

Ne yapmamızı bekliyorsun ki.Ülkede terör sorunu var mülteci sorunu var o yetmiyor ekonomik problemler var o da yetmiyor rantçı milletvekilleri bakanlar var. Sorun 1 değil ki çözesin deli bir değil ki bağlayasın.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ