Öğretim Görevlisi Adem Keskin, Keşfettiği İki Pire Türüne Kızlarının Adını Verdi

Bu yalnızca bilim dünyası için önemli bir gelişme değil, aynı zamanda muhteşem bir ebeveynlik ve gerçek bir vefa örneği...👏

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Adem Keskin, 5 yeni pire türü tespit etti.

Bu bizim için küçük, bilim dünyası için büyük bir adım elbette ama haberi asıl ilginç kılan nokta Keskin'in iki pire türüne kızlarının adını vermiş olması…

Adem Keskin, bir süredir Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki pire türlerini araştırmaktaydı. Bu araştırmanın sonucunda da iki farklı cinse ait dört yeni tür ve bir yeni alt tür pire keşfetti Keskin.

Keşfettiği bu türlerden iki tanesine kızlarının adını, bir diğerine de çalışmayı birlikte yürüttüğü Fransa Rennes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jean-Claude Beaucournu'nunkini verdi.

Yani şu an Ayşenur, Beyzanur ve Beaucournu'ya atfedilmiş "Palaeopsylla aysenurae", "Ctenophthalmus beyzanurae" ve "Palaeopsylla beaucournui" adlı üç yeni pire türümüz var.

Diğer iki pire türü ise adını Ondokuz Mayıs Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu ile Anadolu topraklarından alıyor: 'Ctenophthalmus kefelioglui' ve 'Ctenophthalmus teres anatolicus'.

Kene, bit ve pire gibi canlıların çeşitli hastalık etkenlerinin insanlara ve hayvanlara naklinde rol oynaması, yeni türlerin keşfinin aslında ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Anlayacağınız, Adem Keskin’in bu keşfi bilim dünyası için gerçekten önemli bir adım. Hatta 'Zootaxa' ve 'Journal of Medical Entomology' gibi ünlü bilim dergileri de bu gelişmeye kayıtsız kalmamış ve yeni sayılarında oldukça geniş yer vermişler.

Ayrıca yeni türlerden birine ait olan ve Keskin ve çalışma arkadaşları tarafından çekilen bir pire fotoğrafı, Oxford Üniversitesi Yayınları tarafından basılan “Journal of Medical Entomology” isimli dergisinin ilgili sayına kapak fotoğrafı seçilmiş.

Tabii, biz olayın bilimsel boyutuna ağırlık verdik ama bu iki yeni pire türüne Ayşenur ve Beyzanur adının verilmesine sosyal medyadan da komik tepkiler gelmedi değil...

*

*

*

*

*

*

Biz, bu başarısından ötürü Adem Keskin'i tebrik ediyor ve kendisinin imza atacağı yeni bilimsel gelişmeleri merakla takip edeceğimizi belirterek içeriğimize burada nokta koyuyoruz. 

Peki siz olsanız, çocuğunuzun adını yeni keşfettiğiniz pirelere verir miydiniz? Yorumlarda buluşalım...

Popüler İçerikler

Fatih Altaylı'dan Kendisine "Sözde Gazeteci" Diyen Hakan Ural'a Duyanları Dumur Eden Cevap
ODTÜ'lü Profesörün Canlı Yayında 'Torpil' İsyanı: "Çocuk Sınavı Kazanıyor, Almıyorlar"
AK Partili Hamdi Çamlı'dan Ahmet Hakan'a Sert Sözler: "Elimizde Büyüyen Gevşek"
YORUMLAR
15.10.2019

ya deli misiniz nesiniz dünyanın her yerinde bu böyle keşfedilen şeylere eşinin çocuğunun annesinin ismini veren bilim adamlarıyla dolu dünya. siz hocamızın yeni tür bulduğuna sevineceğinize ne saçma salak şeyleri takıyorsunuz.

Bu biraz aşağılık duygusundan kaynaklı. Yabancıya hayran olup, kendi değerlerini, başarıları aşağılık görme beğenmeme eğilimi.

15.10.2019

bunu herkes yapiyor turkce olunca havasini kaybediyor gibi duruyor sadece

Pasif Kullanıcı
15.10.2019

Havadan değil de biraz sakıncalı gibi. Çiçek kelebek falan olsa neyse de. Pire yani.

15.10.2019

Eeeh eytera be, boktan bile espri çıkaracaklar neredeyse. Komik falan değil çok da güzel duruyo sanki benim babammış gibi benim göğsüm kabardı burda. O kızlar hepinizden şanslı yıkık espri makineleri

TÜM YORUMLARI OKU (18)