Vicdani Ret, İlk Kez AYM Genel Kurulu'na Gidiyor

Din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği suçlamasıyla, kendisine verilen idari para cezasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan vicdani retçinin davası Genel Kurul’a sevk edildi. Dava, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından bakılacak ilk vicdani ret davası olma özelliği taşıyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Birinci Bölümü, “vicdani retçi”nin bireysel başvurusunu, “niteliği itibarıyla konunun Genel Kurul tarafından karara bağlanmasını” gerekli görerek Genel Kurul’a sevk etti.

Dini inancı gereği ‘vicdani retçi’ olduğunu belirten vatandaş askerlik hizmeti yerine alternatif sivil hizmet talep etti

Dini inancı gereği ‘vicdani retçi’ olduğunu belirterek askerlik hizmeti yerine alternatif sivil hizmet talep eden vatandaş hakkında idari para cezası verildi. Bunun üzerine vicdani retçi, din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruyu inceleyen AYM Birinci Bölümü, bireysel başvuruyu Genel Kurul’a sevk etti. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, söz konusu başvuruyu, daha sonra belirlenecek bir günde karara bağlayacak.

'Emsal olabilir'

Agos’a bilgi veren hukukçulara göre, Genel Kurula sevk edilen ilk vicdani ret davasından ‘ihlal’ kararı çıkması durumunda, vicdani ret hakkında Türkiye’nin verdiği ihlal kararlarına gönderme yapar karar emsal olabilir. Bu da kararın içeriğine ve niteliğine bağlı. AYM’nin sadece dini gerekçelere dayanarak vereceği bir karar tüm vicdani retçi davaları için bağlayıcı olmayabilir; öte yandan AYM, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına yer verip ‘iç hukukta din ve vicdan özgürlüğü vicdani reddi kapsar’ derse, verilecek karar tüm vicdani retçilerin kararında emsal teşkil edebilir.

Agos

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nden Türkiye'de Kadın Olmanın Zorluklarına Tepki Veren Sahne
MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
Sosyal Medyada Dikkat Çeken 10-3-2-1-0 Uyku Metodu Nedir ve Neden Bu Kadar Konuşuluyor?
YORUMLAR
23.02.2016

Vicdani redin tamamen insani bi hak olması gerekir zaten. Bi çocuk dünyaya geldiğinde onun yerine din hanesi dolduruluyor. Din tamamen vicdanla ilgili bişey. O çocuk belli bi yaşa gelene kadar din hanesinin boş bırakılması gerekir ki sonradan din eğitimi aldığında kendi seçimini yapabilmesi için. Gerçi bizim ülkemizde harika din dersi veriliyor. Din ve ahlak bilgisi denilen derste sadece müslümanlık öğretiliyor. Neden,bütün türkler müslüman olmak zorunda mı? Adam belki hristiyanlığı seçicek derste görse veya budizmi. Veya da ateizmi. Bunların hepsinin öğretilmesi gerekir ama bırak bu safhaya gelebilmeyi daha ilkokula giden çocukların kafasını kapatmaya uğraşıyolar. Zihniyetinizi,sapıklığınızı sikeyim amk yobazları.

24.02.2016

bu çok iyiydi.

23.02.2016

laik ülkede zorunlu din dersi :D

23.02.2016

Açıkçası saçma buluyorum bunu. Tutup da 12 ay olmasın ama her ülke vatandaşının kadın-erkek ayırt etmeksizin kısa süreliğine de olsa kendini savunma üzerine devlet eliyle destek alması gerektiğini düşünüyorum. askeri hizmette bunun için güzel bir kurum. Ama tabii ki bizde olay şu şekilde işliyor. Hayaller; Helikopterden helikoptere atlarken şarjör değiştirmek, gerçekler; mutfakta patates soyma.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ