Vatanım Sensin Dizisiyle Gündeme Gelen Kahraman Bir Türk Kadını: ''Kara Fatma''

Türk kadını tarihin her devrinde cesur ve onurlu bir karaktere sahip olmuştur. Kara Fatma namıyla tanınan Fatma Seher Erden de  İstiklal Harbinin bu sayısız kadın kahramanlarından birisidir.

1888 senesinde Erzurum'da doğdu. 93 Harbinin üzerinden 10 sene geçse de etkileri halen hissediliyordu. Ruslar artık Kars-Ardahan çevresine kadar gelmişlerdi.

Fatma böyle zorlu bir ortamda büyüdü, Subay Ahmed Bey ile evlendi. Birlikte Balkan Savaşlarına katıldılar. Karı-koca vatan için omuz omuza çarpıştılar, düşmana karşı hiç düşünmeden canlarını ortaya koydular.

I.Dünya Savaşı sırasında da Kafkas Cephesinde Ruslara karşı mücadele etti. Eşi Ahmet Bey dahi Sarıkamış'ta şehit düştü.

Fatma Hanım acısını kalbine gömdü, ''vatan sağ olsun'' diyerek Erzurum'a geri döndü. Mütareke döneminde vatanın içerisinde bulunduğu vaziyeti yakından takip etti. Vatanı ve milletin bağımsızlığını kurtarmak için her an vazifeye hazırdı.

15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgaliyle bütün memleket baştan aşağı ayağa kalktı. Bir an evvel vatan savunmasına geçilmek gerekiyordu.

Müdafaa-i Hukuk cemiyetleri olağanüstü kongreler topluyor ve silahlı savunma kararı alıyorlardı. Böyle bir ortamda Fatma Hanımın yerinde oturup olayları izlemesi mümkün değildi.

Aynı günlerde 9.Ordu Müfettişi Mirliva Mustafa Kemal Paşa Samsun'dan bu işgalin asla kabul edilemeyeceğini bildiren telgraflar yayınlıyordu.

Fatma Hanım Eylül 1919'da Sivas Kongresine gidip bizzat paşayla görüşmek istedi. Bundan sonra İstanbul'a giderek Kuvva-yı Milliye için silah, mühimmat ve sair teçhizatı Anadolu'ya kaçırmakta çalıştı.

İstiklal Harbi sırasında Batı Cephesinde İzmir'de Yunan kuvvetlerine karşı mücadele etti.

Çoğunluğu kadınlardan oluşan kendi milis çetesiyle çeşitli kritik baskınlar yaparak Yunan ordusuna kayıplar verdirdi. İstiklal Harbinin ilerleyen yıllarında İnönü Muharebeleri, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz'a dahi kendi kuvvetleriyle bizzat katıldı.

Savaştan sonra emekli olan Fatma Hanım maaşının tümünü Kızılay'a bağışladı.

İki oğlu ve kocası şehit düşmüştü. Bütün bu fedakarlıklardan sonra yaşamının geri kalan kısmı ne yazık ki zorluklar içerisinde geçmeye devam etti. 1934'ten sonra Fatma Seher Erden soyadını aldı. Dönemin İstanbul belediye başkanı Lütfi Kırdar vasıtasıyla kendisine ufak bir ev bulundu. 1954'te de meclisten kendisine aylık tahsis edildi. 2 Temmuz 1955 tarihinde 67 yaşındayken hayata veda etti.

Şu günlerde Vatanım Sensin dizisinde Fatma Hanımı canlandıran başarılı oyuncu Demet Evgar'ı tebrik ediyoruz.

Bir başka kahraman Türk kadının hikayesi için bakınız:

Ruslara Karşı Erzurum'da Direnen Kahraman Bir Türk Kadını: Nene Hatun

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
01.05.2017

"Kara Fatma" yı bir dizi sayesinde tanımadım neyse ki.. Türk tarihiyle ilgili olan herkes Millî Mücadele kahramanlarını bilir. Tayyar Rahmiye, Adile Çavuş, Halime Onbaşı, Şerife Bacı, Nezahat Onbaşı, Çete Emir Ayşe, Kılavuz Hatice ve daha nice kahraman kadınımız ailelerini arkada bırakıp bu vatan için savaşmıştır. Ömer Seyfettin Yalnız Efe'yi durup dururken yazmamıştır. Yine de bu kahramanları bir şekilde gündeme getirenlere teşekkürler.

03.05.2017

Allahtan bu tür diziler tuttu da dönem dizilerinin devamı çekiliyor sürekli.

01.05.2017

ÇÜNKÜ O TÜRK KADINI. üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yok

01.05.2017

eşini, iki oğlunu vatan için feda et. devletin sana bağladığı maaşı kızılay ya bağışla. allahım bu nasıl bir iştir. bu nasıl bir millettir ve bu nasıl bir sevgidir.

TÜM YORUMLARI OKU (5)