Çoğumuz şehirlerde ve betonarme yapılarda yaşadığımız için herhangi bir doğal ya da insan kaynaklı afet sırasında zarar görmemek adına bir şeyler bilmeliyiz. O durumlarda verilecek saniyelik kararlar sizin ve çevrenizin hayatıyla ilgili dönüm noktaları oluşturabilir. Olağanüstü durumlarda insanların kendini güvene alabileceği hayat üçgeni pozisyonunu dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.
iş güvenliği uzmanıyım kaç yıldır defalarca eğitimlerde insanlara anlatıyor ve anlattırıyorum bunları abim iş müfettişi yani iş güvenliği kültürü hayatımızda var buna rağmen babam hala kapı boşluğunda dururum diyor çıldırmamak elde değil.
Arkadaşlar ayda 1 kez evinizde ailenizle birlikte deprem tatbikatı yapın. Evde bir yaşam alanı oluşturun ve tıpkı deprem oluyormuş gibi oraya sığının. Mesela ben mutfakta oluşturdum bu alanı çünkü evin mimarisinde dışarıdan en kolay ulaşabilecekleri alan mutfak. Tezgahın önüne sağlam, dayanıklı bir masa koydum ve tezgahla masa arasında yaşam alanı oluşturdum. Hemen yetişebildiğim bir dolaba da bolca su ve gıda depoladım. Deprem esnasında sakın kaçmayın merdiven boşluğu en güvensiz alandır. Kesinlikle evde kalın ve dediğim gibi bir yaşam alanı oluşturun ayrıca ayda bir tatbik edin. Tüm okuyanlara naçizane tavsiyemdir.
Güzel içerik ama maalesef biraz boş. Yani evlerinizdeki masalar, sehpalar, bir takım elektronik aletler, dolaplar, kütüphaneler, hangileri yeterince sağlam? Bu üçgeni kurunca bunlardan hangisinin üstüne düşen moloz yığını bunları çökertmez, delmez, yamultmaz ? Apartman çökerse diye yine bu üçgeni bulabilecek şekilde konum almaya gayret etmeli ama yinede kurtulma şansı çok yükselmeyebilir. Önce düzgün binalar yapalım, olmayanları da yenileyelim. Çürük olduğunu bildiğimiz binalarda da bi zahmet oturmayalım, çadır kurup parkta yatalım daha iyi...