Ucunda Körlük Var! Lens Kullanımında Hepimizin Yaptığı Hataları Ortadan Kaldıracak Sağlık İpuçları

Kontak lensinizin sizi kör etmesini istemiyoruz.

Gözlük yükünden kurtulup kontak lense geçtiniz, belki de doktorunuz önerdi...

Çoğunlukla kontak lenslere sanki basit, herhangi bir kurala bağlı olmadan kullanılabilecek şeylermiş gibi davranılır. Esasen kontak lensler kullanım açısından kolay görünse de sağlık açısından işler o kadar kolay değil. Dikkatsiz davranırsanız enfeksiyon yaşamanız hatta kör olmanız bile riskler arasında.

O kadar korkmaya da gerek yok, birkaç tavsiyeyi uyguladıktan sonra göz sağlığınız hayli iyi seviyede olacak. Garantisi biziz.

Öncelikle anlatacağımız şeylerin tümü lens kullananların çoğunluğu için geçerli. Yani lens kullanmayı, lensi gözümüze yerleştirmeyi, bakımını bilen, bilse de uygulayan kişi sayısı çok az. O yüzden hiçbirini kendi dikkatsizliğiniz olarak görmeyin.

Lenslerle uyuma konusunu netleştirerek başlayalım.

Son yıllarda üretilen lenslerin büyük bir kısmı hayli gelişkin teknolojilerin ürünü ve bazı modeller uyurken de gözünüzde rahatsızlık yaratmayacağı iddiasıyla satılıyor. Bu iddiada yanılıyorlar demiyoruz fakat her gözün uzun süreli lensle temasında vereceği reaksiyon farklı.

Kullanım ömrü 1 aylık ve daha uzun olan lensler bile uyku esnasında gözlerimize iyi gelmiyor.

Çünkü lens dünyanın en gelişmiş teknolojisinin ürünü bile olsa lensle uyumak gözün oksijenle olan temasını kesmek anlamına geliyor. Ve havadaki oksijen korneanın sağlığı için hayati olduğundan en basitinden hayli ağrılı kornea ülserini ortaya çıkarabilir. 

Korneanın şişme reaksiyonu da diğer bir risk. Bunun sonucunda dışarıdan gelecek mikrop ve virüslere karşı savunma kalkanımız ortadan kalkabilir, bu durumda göz enfeksiyonlarına yakalanma ihtimali de katlanarak artıyor.

Diyelim ki lenslerinizle uyumadınız, peki ne zaman çıkarılıyor o lensler?

Yatmadan hemen önce çıkarıyorsanız yanlış yoldasınız. En azından bir saat önce çıkarmak, gözün yeterli oksijeni alıp kendini geceye hazırlaması için düşünceli bir davranış olacaktır. Tabii bunu yapmadan evvel ellerinizi yıkadığınızı, lens solüsyonunuzu değiştirdiğinizi de varsayıyoruz.

Lens solüsyonundan bahsettik ama bir akşam geldiniz, solüsyonunuz bitmiş. Bir seferlik musluk suyunda ya da arıtılmış suda bekletmekten zarar gelir mi?

Gelir. Hem de büyük zarar gelir.

İçtiğimiz sular insan bedeni için optimize edilmiş (ya da edilmiş olduğunu umduğumuz) yapıya sahip olsa da gözlerimizin bedenimizin en hassas bölgelerinden biri olduğunu sık sık hatırlarsak bu riski almanın anlamlı olmadığını anlarız. Eve sipariş hizmetlerinden bir kutu solüsyon alın ya da bir gün önceki solüsyonla idare edin ama su kullanmayın.

Size lenslerinizi saklamanız için yeni bir de kutu ayarlayalım. Kedi sevenler için mesela şu nasıl? 👇

Başka desenleri de bulunabilir ama önemli olan birkaç ayda bir bu kutuları yenilemek. İçerisindeki solüsyonu güncellemeniz bir süre sonra pek bir şeyi değiştirmiyor çünkü banyoda kullandığımız, ellerimizi her zaman steril tutamadığımız zamanları hatırlayınca bu kutular bakterilerin üremesi için uygun ortam haline gelebilir.

Buraya kadar gelmişken anlattıklarımızı bir görselde toparlayacak olursak 👇

Sağlıklı gözlerinizle hep güzellikleri görmeniz dileğiyle!

Bu içeriklerin de ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. 👇

Bırakın İsteksizce Gülümsemeyi! Sürekli Mutlu Olmaya Çalışmak Anlamsız, Bize Farklı Bir Şey Lazım
Yağmurlu ve Buram Buram Kasvet Kokan Havalarda Mutluluğun Zirvesini Yaşıyorsanız, Tebrikler: Siz Bir Pluviofilsiniz!
Sizi 160 Yıl Önce Kars'a Gelip Köy Kurup Yaşayan Kars Almanlarıyla Tanıştıralım!

Popüler İçerikler

Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Kılıçlı Yemin Etmişlerdi: Kara Harp Okulu Dönem Birincisi Ebru Eroğlu İhraç Talebiyle Disipline Sevk Edildi
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''