Türkiye'de Eğitimin "Acı" Gerçeği: KPSS Sonuçları Öğretmenlerin Yeterliliğini Sorgulatacak!

Eğitim sistemimiz sıklıkla tartıştığımız konuların başında geliyor. Fakat çağın gereklerine uygun bir çözüm bulabildiğimizi öne sürmek hayli zor. 

Durumun aslında vahim olduğunu başta PISA olmak üzere çeşitli ölçüm ve araştırmalar da ortaya koyuyor zaten. Peki, birçok konuyu eleştirmekle beraber, öğretmenlerin yeterliliği üzerine kafa yoruyor muyuz? Bu içeriğimizde bu konuyu sizinle paylaşacağız.

Eğitim sistemimize dair birtakım sorunların ve eleştirilerin olduğu hepimizin malumu.

Geçtiğimiz günlerde Türk öğrencilerin PISA sonuçları hem basında hem de sosyal medyada epeyce konuşulmuştu.

Konuya ilişkin daha detaylı bilgi için bu içeriğimize bakabilirsiniz.

PISA Sonuçlarındaki Büyük Gerilemenin Sebebi Ne?

Öğrencilerin durumunu tartışıyoruz peki ama öğretmenlerin yeterlilikleri ne durumda? Bu sorunun en azından bir bölümünün yanıtı 2016 KPSS ÖABT'de (Öğretmenlik Alan Bilgisi) olabilir.

Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç.Dr. Semih Aktekin'in Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Antalya’daki 'Eğitimde Öngörüler' sempozyumunda paylaştığı sonuçlar düşündürücü nitelikte.

2016 yılındaki KPSS'deki ÖABT sonuçlarına göre, aday öğretmenlerin birçoğu alanlarına pek de vakıf değil gibi görünüyor maalesef...

Sonuçlara göre birçok branşta öğretmen adayları, ortalama olarak alan bilgisinde sorulan 50 sorunun yarısına dahi yanıt verebilmiş değil!...

2016 ÖABT’de en başarısız olan adaylarının, lise matematik öğretmenleri olduğu görülüyor. Geleceğin matematik öğretmenleri kendi alanlarıyla ilgili 50 sorudan ortalama olarak ancak 9’unu doğru cevaplayabildi!... 

Kendi alanlarında en başarılı olan öğretmen adayları ise 50 alan bilgisi sorusundan ortalama olarak 32’sini doğru yapan Türkçe öğretmenleri oldu.

Tabii sonuçlar üzerine gözler eğitim fakülteleri ile fen-edebiyat fakültelerine çevrilmiş durumda.

Eğitim fakültelerindeki müfredat genellikle %50 alan bilgisi becerileri, %30 öğretmenlik meslek bilgisi ve becerileri, %20 genel kültür derslerinden oluşmakta.  

Bu oranlar ve ders saatleri öğretmenlik branşlarına göre değişiklik gösterebiliyor. Sınava giren bir diğer grup ise fen-edebiyat fakültesinde okuyup formasyon alanlar.

Öğretmen adayları öncelikle KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek Sınavı’na giriyor. Ardından Eğitim Bilimleri Sınavı geliyor. Son olarak ise Alan Bilgisi'ne giriliyor.

ÖABT 17 branşta gerçekleştiriliyor. 50 sorunun 40’ı da branşla ilgili. Yani matematik öğretmenliği adayı matematikle, fizik öğretmeni fizikle, tarih öğretmeni tarihle ilgili soruları cevaplıyor. 

Öğretmen adayları ayrıca 'alan eğitimi' olarak isimlendirilen, o alanın nasıl öğretileceğine yönelik yöntem ve teknikleri kapsayan, 10 soruyu da cevaplamaya çalışıyorlar.

Öğretmen atamalarında bildiğiniz üzere sistem de değişti. Bugüne kadar KPSS ile doğrudan atama olurken, bu yıldan itibaren adaylarla mülakat yapılmaya başlandı.

Son atamalarda alınan KPSS puanında en yüksekten düşüğe göre alınacak öğretmen sayısının üç katı kadar aday mülakata çağrılıyor. Örneğin, bin fizik öğretmeni kadroya alınacaksa 3 bin aday mülakata çağrılıyor.

Peki sonuçlar nasıl yorumlanmalı? Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Gölge Seferoğlu'na göre aday başarıları çeşitli değişkenler açısından incelenmeli.

Seferoğlu'na göre, böyle bir değerlendirme 2013 KPSS ÖABT sonuçlarıyla yapıldı. Araştırmada eğitim fakültesi mezunlarının diğer fakülte mezunu adaylarından daha başarılı olduğu görülmüş durumda. 

Sonuçların istihdam politikaları belirlenirken eğitim fakültesi mezunlarına öncelik verilmesi gerekliliğine işaret ediyor. 1 milyon adayın bir bölümü eğitim diğer bölümü ise formasyon sertifikası alan fen-edebiyat fakültesi mezunlarından oluşuyor.

MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan'a göre ise öğretmen adaylarının sınavda düşük netler çıkarmasının üç temel sebebi var.

Birincisi, 1982’de Türkiye’de eğitim enstitüleri dönüştürülerek fakülte haline getirildi. Ancak akademik kadroları ve eğitim içerikleri hazır ve yeterli değildi. Bu durum nilteliksizliğe yol açtı. 

İkincisi, şu anda öğretmen adayları kendi alanlarında ancak meslek yüksekokulları düzeyinde kendi alanlarında eğitim görebiliyor. 

Son olarak eğitim fakültesi müfredatı en son 2007 yılında güncellendi. Oysa dünya çok değişti...

Aşağıdaki görselde, ÖABT'de hangi branştan öğretmen adayları ortalama olarak kaç soruyu cevapladı bunu görüyoruz:

Buna göre en başarılı alanlar Türkçe, rehberlik ve sosyal bilgilerler olurken, en düşük netlerin fen ve matematik alanlarında olduğu görülüyor. 

Bu durum PISA'da fen ve matematik alanında neden başarısız olduğumuzun göstergelerinden biri olabilir. Tabii KPSS'nin kendisinin de ne kadar yeterlilik ölçtüğü ayrıca tartışılabilir...

Umarız eğitim sistemimizdeki sorunlara dair yapısal reformlar yapabiliriz.

Belki aşağıdaki içeriklerimiz de ilginizi çekebilir.

Klasik Eğitimin Sonu: Finlandiya Eğitim Tarihinin En Büyük Devrimini Gerçekleştiriyor!
Tüm Öğretmenlerin Mutlaka İzlemesi Gereken, Ufuk Açan 37 Eğitsel Film

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
YORUMLAR
03.02.2017

Umarım benim gibi 50 soruda 46 net yapıp atanamayanlarla ilgili de bir haber yaparsınız...

03.02.2017

Öğretmen lisesine gidip öğretmen olmadıkça , Meslek lisesine gidip mühendis olmadıkça , sağlığa gidip sağlıkçı olmadıkça , imama hatibe gidip din görevlisi olmadıkça istedikleri kadar sistemle oynasınlar değişen birşey olmaz kalite beklenemez ben suanda milli eğitim bakanı olsam direk bu şekilde sistemi değiştirir lisede bitiririm işi adam düz liseden çıkmış mühendisliğe gidiyo sormazlarmı adama bu anahtar ne işe yarıyor bu devre nedir bu tuğla nere konulacak ???? Öğretmenlerin herşeyi bilmesinede gerek yok kendi bölümlerinde uzman olmaları yeterli kpss de matematikçi adama niye tarih sorarsın :Q Birgün biri çıkıpta hopp durun bakalım meslek lisesi bilgisayar bölümü mezunu dışında bu üniversitenin bilgisayar mühendisliği, öğretmenliği,teknikerliğine kimse giremez derse o zaman eğitimde kalite artar...

03.02.2017

çok şükür memleketimde hala düzgün düşünebilen insanlar var.

Pasif Kullanıcı
03.02.2017

Öğretmenlerin bir suçunun olmadığını düşünüyorum Çünkü öğretmenlerde bir zaman öğrencilerdi ve bizimle aynı sıralara oturdular.Bu yine eğitim sisteminin çürümüşlüğünden kaynaklanıyor

TÜM YORUMLARI OKU (46)