Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, 'Karadeniz'de Tuna 1 kuyusunda 800 milyar metreküp doğalgaz bulundu, bu rezerv Türkiye'nin 20 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak büyüklükte' açıklamasında bulundu.
Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, 'Karadeniz'de Tuna 1 kuyusunda 800 milyar metreküp doğalgaz bulundu, bu rezerv Türkiye'nin 20 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak büyüklükte' açıklamasında bulundu.
Reuters ajansına konuşan iki Türk yetkili, Türkiye'nin Karadeniz'de önemli doğalgaz rezervleri bulduğunu söyleyerek, bunun ülkenin enerji ithalatına olan bağımlılığını azaltmasına yardımcı olabilecek bir keşif olduğunu belirtti.
Ajansa konuşan bir yetkili, 'Tuna-1 bloğundaki tahmini rezerv miktarı 800 milyar metreküp. Türkiye'nin yaklaşık 20 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılıyor' ifadelerini kullandı.
Ancak yetkililer, üretime başlanmasının 7 ila 10 yıl alabileceğini kaydederek, yatırım maliyetlerinin ise 2 ila 3 milyar dolar arasında olacağı bilgisini paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı konuşmada 'Şu anda bu müjdenin biz de hayalleri ve rüyası içerisindeyiz. Cuma günü inşallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağına da şimdiden inanıyorum. Tabii açıklarsam bu işin heyecanı, her şeyi kaybolur. Onun için açıklamamakta fayda var diye düşünüyorum' ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın merakla beklenen açıklamasını yarın saat 15:00'da yapması bekleniyor.
Dünyadaki fındığın %70'i Türkiye'de üretiliyor ama en pahalı fındığı dünyada biz yiyoruz, oradan pay biçin olacaklara.
Reisin süprüzünü bok etti şerefsizler. Bari yarın haberimiz yokmuş gibi yapalım da üzülmesin.
20 yıllık ihtiyacını karşılamaz, peki neden mi? Türkiye'nin konutlarda doğalgaz tüketimi %15 artarak yıllık 15 milyar metreküp, sanayide yıllık %3 artarak 12,5 milyar metreküp olurken elektrik üretiminde yıllık %30 azalarak 11 milyar metreküp oldu. Türkiye, doğalgaz pahalıya alındığı için elektriğini yenilenebilir kaynaklardan üretmeye başladı, bunların başında da HES geliyor. Ancak doğalgaz çıkarılabilir seviyeye gelirse tekrar elektrik santrallerinde tüketim tavan yapacağı, nispeten doğalgaz fiyatları ucuzlayacağı için konut ve saniyede de tüketim artacağı için Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi 50 milyar metreküpten 80 milyar metreküpe fırlayacaktır. Bu da Türkiye'nin 10 yıllık doğalgaz tüketimidir. Bunun parasal getirisini sorarsanız, bu da 80-85 milyar dolar yapar. Türkiye'nin yıllık doğalgaz ithalatı ise 41 milyar dolar. Yani tüketimin kademeli olarak artacağını da hesaba katarsak 10 yıl doğalgaza para vermeden kullanacağız ancak ekonomiye katkısı 2 yılla sınırlı kalacak.