Cahil cesareti tabirini bilirsiniz, bir konuda bilgisi az olan kişi o konunun uzmanından daha fazla güvenir kendine. Hatta bilgisi az olanın sesi çoğu zaman daha fazla çıkar ve bu durum öyle istisnai de değil, bir adı bile var: Dunning-Kruger Sendromu.
Cahil özgüveninin psikolojik bulguları. bkz; proflar akademisyenler devlet adamları yazarlar burhan kuzular, bu etkinin temelindeki hipotezi doğrulayanlar asıl bunlardır. Cehalet mutlulukmuş, gerçek bilginin aksine bireyin kendine olan güvenini artırıp güce tapmayı da doğrular. Halk dilinde nihat doğan özgüveni .k
Bunun idari bilimlere etkisini araştıran bir yazı okumuştum. Her cahil bulunduğu makamda rakibi olabilecek herkesi eliyor. O cahil bir şekilde sistemden çıkınca ondan daha cahil olan diğerleri aynı makama yükseliyor. Onlar da rakip gördükleri herkesi eleyince üçüncü kuşakta sistemi işletecek zekada kimse kalmıyor ve sistem çöküyor.
cunku ne bilmedigini bilmek de cok ciddi bilgi birikimi ve altyapi gerektirir. hangi alan oldugu onemli degil, en az 5 sene yogun sekilde calismadiginiz bir alanda herseyi bildiginizi dusunuyorsaniz kesinlikle hic bir sey bilmiyorsunuz demektir.