Oktay 'Dünyada Yüzde 100 Yerli Otomobil Yok' Dedi ve Ekledi: 'Yüzde 51 ile Başlıyoruz'

Dünyada yüzde 100 yerli otomobil olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tanıtımı yapılan yerli araç için 'Minimum yüzde 51 ile başlıyoruz' dedi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Anadolu Ajansı Editör Masası'nın konuğu oldu. Geçtiğimiz günlerde tanıtımı yapılan yerli otomobille ilgili eleştirilerin hatırlatılması üzerine Oktay, şunları söyledi:

"Kendisini aciz gören bir anlayışla bu milletin önü 100 yıldır kesiliyor"

'İstemezük. Bunu Devrim otomobillerinde de gördünüz. Oraya gidince insanın içi sızlıyor. O gün bütün milletin yaşadığı o heyecanı düşünün, bunu bu millet Devrim otomobili çıktığında da yaşadı. Biz 1920'lerde, 1930'larda, 1940'larda uçak imal eden, Silahlı Kuvvetlerinin envanterine alan ve onun ötesinde ihraç eden bir ülkeyiz. 'İstemezük' anlayışla, yani kendi kapasitesini anlayamayacak kadar kendisini aciz gören bir anlayışla bu milletin önü 100 yıldır kesiliyor. Ama diğer taraftan da yine 100 yıldır 'hayır bunu yaparız' diyen, öz güveni olan bir millet var. Dolayısıyla bütün engellemelere rağmen 'ben ileriye yürüyeceğim' diyen bir irade var. Bu iradenin netleştiği dönemlerde ülkenin şahlanışını görüyoruz. Aynı zamanda da 1940'larda Vecihi Hürkuş'u, Nuri Demirağ'ı yok eden bir zihniyeti düşünün. Dönemin Sanayi Bakanı, buna 'olmaz' diyor. Daha sonra aynı zihniyet dışarıdan gelen otomobillerin dağıtımı işini kolaylaştırıyor. Devrim otomobili için de 'bunu yapamazsınız' diyenler oldu. Dolayısıyla kimin ne dediği önemli değil. Biz bunlarla ilgilenmiyoruz. Bunlarla ilgilenirsek hiçbir şey yapamayız. Bizim ilgilendiğimiz şey biz ne yapabiliriz.'

"Ne Ford yüzde 100 yerlidir ne Toyota"

Oktay, otomotiv sanayisinin içinden gelen biri olarak Türkiye'nin otomobiline duygusal da baktığını dile getirdi. Oktay, şunları kaydetti: 

'Ben sektörün içinden gelen biriyim. Ne Ford yüzde 100 yerlidir ne Toyota yüzde 100 yerlidir. Böyle bir şey yoktur. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yoktur. Dolayısıyla bizim ilk etapta yüzde 50 ve üzeri hedefimiz var. Savunma sanayisinde yola çıktığımız dönemi düşünün. 'Zaten yüzde 15-20'lerdeyiz, mümkün değil' falan deniyordu. Bugün yüzde 70'lerdeyiz. Şimdi burada yerlilik konusunda minimum yüzde 50, yüzde 51 ile başlıyoruz. Bambaşka bir şeyle başlıyoruz. Yani teknolojisi eskimiş, pazarı domine edilmiş, hareket etme şansının olmadığı bir alandan bahsetmiyoruz. Öyle bir zamanlamadan bahsediyoruz ki yüzde 100 elektrikli araçların piyasaya girdiği, piyasada bir boşluğun olduğu bir dönemden bahsediyoruz. Bugün elektrikli araçların toplam otomotiv sektöründeki yeri yüzde 1'dir. 15 yıl sonrasında beklenti yüzde 40. Zamanlama öyle bir zamanlama ki şimdi girdiniz girdiniz, 5 yıl sonra girdiğinizde geçmiş olsun. Bugün dalgayı yakalıyoruz. Bugün klasik motor teknolojisine sahip bir otomobille çıksaydık bir anlamı yoktu. Otomobil ürettik diye bu kadar heyecanlanmazdık, havalara da girmezdik ama farklı bir teknolojiyle ve doğru zamanlamayla bir pazara giriyoruz. Bizi heyecanlandıran, milletimizi heyecanlandıran taraf da bu. Bunu bazıları anlamıyorsa ne yapalım. Zaten onlar anlasın diye beklersek biz hiçbir şey yapamayız.'

Ayrıca bakınız 👇

Karşınızda Yerli Otomobilimiz! Merakla Beklenen Fiyatı ve Markanın İsmi Ne Olacak, Ne Zaman Satışa Sunulacak?

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
01.01.2020

madem öyle niye şov yapıyorsunuz ? her yaptığınız şey abartıp insanın gözüne gözüne sokuyprsunuz, durduk yere bize kimse engel olamayacak diye muhalefete geçriyorsunuz sonra çıkıp laf kıvırıyorsunuz

01.01.2020

yüzde yüz yerli otomobil den yüzde 50 ye düştük 😂😂 daha ne kadar neler göreceğiz Acep 😂😂 bakalım görelim 😂

01.01.2020

bazi kritik parcalar yerli olmadikdan sona turkiyedeki mevcut otomotiv sanayine ne gibi katkisi olacak. disardan gelen motorun, vites kutusunun montaji zaten yapilan bir sey. siyasi showu degilde gercekden ulkenin gelecegini dusunen bir kafa once lityum batarya fabrikasi kurar, gelecegin petrolu bu olacak, sonra elektrik motoru uzerine uzmanlasmis fabrikalar, arge enstituleri kurar. bunlari sagladiginda dusen batarya ve motor maliyetleri yerli otomotiv sanayini kendiliginden canlandiracagi gibi disardan yabanci ureticileride ulkeye cekecektir. iste o zaman nerde bu babayigitler demek zorunda kalmazsiniz.

02.01.2020

bahsettigin firmalar 100 senedir araba uretiyor. tum kritik teknolojilere sahipler, maliyet dusurme adina kendi aralarinda kaynak paylasimlari yapiyor. biri digerin motor aliyorsa, digeride ondan vites kutusunu baska bir parcayi aliyor, daha ileri teknoloji isteyen uretim yaptiklari icin daha cok kazaniyorlar, karsi tarafla anlasmalari bozuldugunda kendi yollarina gidecek cozumlere sahipler. halbuki turkiyedeki uretim bu seviyede degil, motor baska yerden vites kutusu baska yerden geliyor burda montaji yapiliyor. yuksek teknoloji uretimi yapmadigindan katma degeri dusuk oluyor, sadece ucuz isgucu uzerinden kazaniyorsun. bu yuzden rekabetci kalabilmen icin halkinin daima fakir kalmasi gerekiyor, yoksa rekabet edip kazanamiyorsun, ulkenin belli bir gelir seviyesinin uzerine cikamisinin en onemli nedeni bu.

TÜM YORUMLARI OKU (50)