Mutluluk ve Başarı Ona Bağlı: Beyninizdeki Dopamin Seviyesini Arttırarak Yaşam Kalitenizi Yükseltebilirsiniz!

Dopamin beyninizde yer alan organik kimyasallardan biri, işlevleri ise belki gündelik hayatta en çok ihtiyacımız olan şeyler: Motivasyonu, hafızayı, dikkati, odaklanmayı artırıyor ve hatta vücut hareketlerimizi düzenliyor! Ancak gündelik hayatta yaptığımız pek çok şey dopamin seviyemizi ve üretimini olumsuz etkiliyor. Peki dopamin seviyesini arttırmak için neler yapılmalı, neler yenmeli, nelere dikkat edilmeli? Cevaplarını sizler için derledik!

Başlarken dopaminin tüm etkilerine bakmak için aşağıdaki güzel içeriği inceleyebilirsiniz!

Hazzın Sinirbilimi: 8 Maddede Hayatlarımızın Gerçek Patronu Dopamin ve Etkileri

Dopamin üretimi için bol bol protein tüketin! Pek çok gıda dopamin seviyenizi tavan yaptırıyor!

Dopamin seviyesini arttıran besinleri görmek için bu içeriğe de göz atabilirsiniz!

Mutluluğu Başka Yerlerde Aramayın: Dopamin Seviyenizi Yükseltecek 12 Mucizevi Besin

Basitçe de olsa sık sık egzersiz yapın, 10 dakika içinde dopamin seviyeniz yükselecektir!

Sanırız güzel bir yürüyüşten ya da basit bir spordan sonra gelen o rahatlama ve mutluluk hissini bilmeyeniniz yoktur, işte bu his vücudumuzun ürettiği dopamin sayesinde meydana geliyor!

Neden aşağıdaki esneme hareketlerinden başlamıyorsunuz?

Tüy Gibi Hafifleyeceksiniz! Vücudunuzu Rahatlatacak ve Sizi Zinde Tutacak 20 Esneme Hareketi

Uyku düzeninizi kurun.

Güzel bir uykunun ardından neden daha mutlu kalktığımızı veya sabahları neden öğrenmeye daha açık olduğumuzu merak ettiniz mi? Bunun sebebi, dopamin beyni uyaran ve ayılmış hissettiren bir madde olmasından kaynaklı. Daha dinç uyanmak yüksek dopamin için 7-9 saat arasında kaliteli bir uyku çekmeyi unutmayın!

Sevdiğiniz müzikleri dinleyin!

Beyindeki dopamin seviyesini yükseltmenin en eğlenceli yollarından biri de müzik dinlemek! Bir araştırmada müzik dinlemenin beyindeki dopamin seviyesini %9 arttırdığı gözlemlenmiştir. Ayrıca özellikle sözsüz sadece melodik müziğin daha etkili olduğunu da söyleyebiliriz.

Meditasyon yapın, kendinizi rahatlatmanın bir yolunu bulun!

Burada yine yapılan bir araştırmayı kaynak alarak başlayalım, meditasyon konusunda uzmanlaşmış insanlar üzerinde yapılan bir araştırmada 1 saatlik bir meditasyon sürecinin ardından dopamin üretiminde %64'lük artış olduğu gözlenmiş. Bu konuda ister yoga yapın, ister dinlendirici sesler dinleyin, kendinize en uyan rahatlama yöntemini uygulayabilirsiniz, hatırı sayılır bir dopamin artışı yaşayacaksınız!

Vücudunuzdaki düşük besin değerleri dopamin üretimini engelliyor olabilir, ek gıdalar (suplement) kullanabilirsiniz!

Bu ürünler reçetesiz ve çok rahatça ulaşabilir olsa da ne için olursa olsun doktorunuza danışmadan kullanmayın! 

Detaylı bilgi için göz atabilirsiniz!

Bilinçsiz Kullanmayın! Vitamin Takviyesi Hapları Ne Kadar Gerekli?

Yaşadığınız rutin düzen ve şehir, ne yaparsanız yapın mutlu olmanızı önlüyor olabilir. Ayda bir de olsa şehir dışına kaçmaya çalışın!

İnsanın kopamadığı düzen ve sorumlulukları ne yaparsa yapsın beynini asla rahatlatamamasına neden olabilir. Bunu önlemek amaçlı kendinize günübirlik veya tek gecelik gezi programları ayarlayabilirsiniz. Ayda bir kere yapacağınız bu değişiklik kendinizi ayın gerisinde daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır!

Gün ışığından istifade edin!

Bazen o kalın perdeleri açıp güneşi içeri almaya üşeniyoruz ancak güneş ışığının insan beyni üzerindeki olumlu etkileri defalarca ispat edildi. 68 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada 30 gün boyunca güneşli bir ortamda yaşayan bireylerin dopamin seviyelerinde hatırı sayılır bir artış gözlendi.

Odaklanmanızı sağlayan bir hobi edinin.

İster Lego yapın, ister yapboz, sizi içine çekecek ve gündelik hayatın sıkıntılarını unutturacak bir hobi edinerek beyninizi rahatlatıp, dopamin üretimini arttırabilirsiniz.

Soğuk duş alın; hem enerjiniz, hem kan dolaşımınız hem de dopamin seviyeniz artsın!

Havalar soğukken her ne kadar işkence gibi gelse de soğuk duşun faydaları say say bitmiyor, birazcık dişinizi sıkarak dopamin üretiminizi %250'ye kadar arttırabileceğinizi biliyor muydunuz?

Depresyon, Stres, Yorgunluk! Bu Basit ama Etkili Yöntemlerle Gündelik Hayatın Dertlerinden Kurtulabilirsiniz

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu