Menopozun Kadınların Vücudu ve Psikolojisi Üzerindeki Büyük Etkisini Anlamanızı Sağlayacak 9 Belirtisi

Queensland Üniversitesi bilim insanları kadınların ortalama 48 yaşına geldiklerinde menopoz belirtilerini göstermeye başladıklarını ortaya çıkarttı. Menopoz, bir kadın bir yıl boyunca regl olmadığında başlıyor. Bu süreçte ise vücuttaki hormon değişiminden ötürü bazı semptomlar ortaya çıkıyor. İşte onlardan bazıları...

1. Çalkantılı ruh hali

Pennsylvania Üniversitesi'nden Dr. E. W. Freeman ve iş arkadaşları kadınların menopoz dönemiyle ilgili 9 yıllık bir çalışma yürüttüler. Katılımcılara, sağlıklarındaki değişimler ve belirtilerle ilgili sorular sorarak bilgi topladılar. 

Bu çalışma boyunca, katılımcıların yanıtlarına göre kadınların menapoz döneminde ortada herhangi bir sebep olmamasına rağmen çalkantılı bir ruh haline sahip oldukları gözlemlendi.

2. Aniden sıcak basması

Emory Üniversitesi bilim insanları menopoz dönemindeki terleme ve sıcak basması üzerine çalışma yaptılar. İlk etapta kadınlar ateşi çıkmış gibi hissediyor, terliyorlar. Yüzleri ve boyunları kızarmaya başlıyor ve sonrasında da üşümeye başlıyorlar. Araştırmaya 45-55 yaş aralığındaki kadınlar katıldılar. 

Sonuçlara göre bu semptomlar kadınların %25.7'sinde gözlemleniyor. Ama menapozun son evresindeki kadınların %52.6'sında gözlemleniyor. Bu semptomları daha az belirgin hale getirmek için baharatlı gıdalardan, alkolden ve şifalı otlardan uzak durmanız gerekiyor. Eğer sigara içiyorsanız, sigarayı da en kısa sürede bırakmanız gerekecek.

3. Uyumada zorluk

Uyku problemleri menopoz dönemindeki kadınların en büyük şikayetlerinden biridir. Illinois Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre 45-55 yaşındaki kadınların menopozun farklı evrelerinde uyku problemleri yaşadıkları gözlemlendi. Uyku problemlerinin depresyon ve sıcak basmasıyla da birleşmesi söz konusu. Profesör Rebecca Smith'e göre diğer problemler çözüldükten sonra uyku sorunları çok daha rahat çözülüyor.

4. Depresyon

Virginia Üniversitesi'nden Anita Clayton menopoz ile artan depresyon riski arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor. Ayrıca bu dönemde kadınlara birçok önerisi var. 

Menapoz, hayatımızın bir parçası ve birçok kadında benzer belirtiler gösteriyor. Hatta bazı kadınlar hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak daha zayıf hale gelebiliyor. Dolayısıyla depresyon riski de aynı şekilde artıyor. 

Eğer bir kadın doktora zamanında gidip depresyon konusunda destek isterse, semptomların biraz daha azalmasını sağlayabilir.

5. Hatırlamada güçlük

Illinois Üniversitesi ve Northwestern Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalarda, menopoz dönemindeki kadınların bazı şeyleri hatırlamada güçlük çektikleri gözlemlendi. 44-62 yaş aralığındaki 68 kadının haftada en az 35 kez sıcak basması durumu yaşadıkları, ruh hallerinde ani değişimler olduğu ve hatırlamada güçlük yaşadıkları gözlemlendi. 

Daha sık ateş basması sorunu yaşayan kadınlara testlerde daha fazla süre verilmesine rağmen, daha az ateş basması yaşayanlara nazaran başarısız oldukları görüldü. Ayrıca olumsuz duyguları ağır basan kadınlar da yine testte daha kötü sonuçlar çıkarttılar.

6. Damar sağlığı problemleri

Colorado Üniversitesi bilim insanları menopoz belirtileri ile vasküler problemler arasında bir bağlantı buldular. Çalışmanın yazarı Kerry Hildreth konuyla ilgili;

'Menapoz dönemi kadınların damar sağlığı açısından hassas bir dönemdir.'  dedi. 

Özellikle bu dönemde kalp damar sağlığınıza ekstra özen göstermelisiniz. Bacaklarınızda ve kollarınızda şişmeler olabilir. Dolayısıyla akşamları daha az su içmeniz gerek.

7. Baş ağrısı

Cincinnati Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre menopoz dönemindeki kadınların migren ağrısında bir artış görülüyor. Kadınlar genellikle erkeklere göre daha fazla baş ağrısı yaşıyor. Menopoz döneminde bu sıklık %76'ya kadar çıkabiliyor. Çalışmada yer alan Jelena Pavlovic'e göre 'doktorlar perimenopaz ve menapoz ve dönemindeki değişikliklerin seviyesini dengelemek için hormon tedavisine başlayabilirler.'

8. Stres

North Carolina Üniversitesi Psikiyatri Bölümü tarafından yürütülen bir araştırmaya göre estradiol (bir çeşit östrojen hormonu) dalgalanması menopoz döneminde sıklıkla görülür ve bu da psikolojik strese karşı duygusal hassasiyeti arttırabilir. 

Daha spesifik olmak gerekirse sonuçlar, estradiol dalgalanması kadınların sosyal redde karşı hassasiyetini arttırabiliyor. Bu hassasiyet strese neden olan psiko-sosyal etmenlerle birleşince depresif belirtiler başlıyor. Fiziksel faaliyetler, yoga ve meditasyon bu semptomların azalmasına yardımcı olabilir.

9. Düşük libido

Kadınlar menopoza girdiklerinde, son regl oldukları dönemden yaklaşık 20 ay öncesinde ve bir yıl sonrasında cinsel fonksiyonlarda azalma yaşayabilirler. Yaklaşık beş yıl sonrasına dek azalmaya devam eder. 

SWAN araştırmalarına göre orta yaşlı kadınların %75'inde fazlasına göre seks onlar için bir dereceye kadar önemliydi. Irk ve etnik yapı da cinsel fonksiyonların azalmasında önemli bir rol oynuyor. Mesela Afrikalı-Amerikalı kadınlarda azalma daha az olurken, Japon kadınlarda daha fazla olabiliyor.

BONUS: Menopoz döneminde yemek

Eğer menopoz döneminde güzel bir beslenme düzeniniz olursa, bu süreci daha rahat atlatabilirsiniz. 

  • Kalsiyum almak için süt ve süt ürünleri tüketin

  • Ekmek, pirinç, taze meyve ve tahıllardan lif ihtiyacınızı karşılayın. 

  • Çok su için.

  • Alkol tüketimini sınırlayın. 

  • Şeker ve tuzu azaltın. 

Menopoz döneminde fiziksel ve psikolojik olarak daha iyi hissetmek için doktorunuzu vücudunuzdaki bütün değişikliklerden haberdar etmelisiniz.

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
29.07.2018

Ben menapoza girmişim ya la

30.07.2018

bu libido düşmesi erkeklerde neden olmuyor bu nasıl doğal düzen? Adam geliyor 80 yaşına ya 80, hala ona buna halleniyor.

30.07.2018

yok bacım yanılıyorsun sadece halleniyor kendi kendine, aynı kadınlar gibi belli bir yaştan sonra tık yok :))

30.07.2018

erkek olduğum halde hepsini yaşıyorum feministler şimdi konuşsun bakalım hadi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ