Liberland'ın Kurucusu, 'Kendi Kurduğu Ülkeye' Alınmadı

Sırbistan ve Hırvatistan arasında bulunan 7 kilometre karelik sahipsiz topraklarda kendi ütopik ülkesini yaratmaya çalışan Vit Jedlicka'nın 'ülkesine' girişi engellendi. Liberland adını koyduğu topraklardan sürülen Jedlicka, Tuna Nehri'nden 'vatanım' dediği ülkeye birkaç kilometre öteden bakakaldı.

2015 yazında arkadaşları huzurunda Liberland'ın başkanı seçilen Jedlika bu topraklarda özgürlükçü bir rejim kurmayı planlıyordu. Ütopik vatanında silah kontrolü veya zorunlu vergiler olmayacak ve para olarak Bitcoin kullanılacaktı.

Vit Jedlicka 'vatanından' sürülünce Liberland'e uzaktan baktı.

Türkiye'den de başvuranlar olmuştu...

Liberland'a Vatandaşlık Başvurularının Yüzde 12’si Türkiye'den

Vit Jedlika kendisi gibi özgürlükçü görüşleri savunan zengin bağışçılar sayesinde diplomatik pasaportlar bastırdı.

Ancak bir yılı aşkın süredir ne kendisi ne de bir başkası Liberland'a taşınamadı.

Hırvatistan sahip çıkmadı, Sırbistan almadı

2015 yılında Liberland hiçbir devletin sahip çıkmadığı bir kara parçasıydı. Bir zamanlar Sırbistan'a ait olan bölge 1990'larda Yugoslavya'da iç savaş bittikten sonra sınırlar tekrar çizildiğinde Hırvatistan'a geçmişti.

Hırvatistan bu bölgeye yeni sınırları kabul etmek istemediği için sahip çıkmadı. Sırbistan da yeni sınırları benimsediği için Liberland'ı almadı.

Böylece 32 yaşındaki Jedlicka, bu bölgeye talip oldu.

Dünyanın dört bir yanından özgürlükçüler Liberland'e geldi.

Ancak Hırvatistan, serbest silah kullanımını destekleyen özgürlükçü ütopik bir devletle komşu olmak istemiyordu. Bu nedenle Hırvatistan yetkilileri Liberland'a girmeye çalışan herkesi ya tutukladı ya ceza kesti.

Jedlicka ütopyasından vazgeçmedi. Kendisine uluslararası bir takvim belirleyerek dünya çapında birçok özgürlükçü görüşlerin konuşulduğu konferansa katıldı ve Liberland'a bakanlar ve dış işleri temsilcileri tayin etti.

Tası Tarağı Toplayıp Liberland'e Yerleşmek İçin 9 Sebep

'Kendisini turist gibi tanıttı'

Eylül ayında kendisinin de Budapeşte'ye gittiğini ve Liberland Başkanı Jedlicka ile Dışişleri Bakanı Jose Miguel Maschietto ile tanıştığını söyleyen BBC editörü Jolyon Jenkins, gece geç saatte küçük bir geçit sayesinde Liberland'e girdiklerini söyledi ve Jedlicka'nın kendini Başkan olarak değil de bir turistmiş gibi tanıttığını belirtti.

Liberland'e bu geçitten gidiliyordu

Dava tuhaftı. 

Hırvatistan Yüksek Mahkemesi, Jedlicka'nın davasını yerel ceza mahkemesine yeniden yargılanma için geri gönderdi. Jedlicka davayı kaybetmeyi umuyordu çünkü bu Hırvatistan'ın kendisinin Liberland'e girişini engelleyerek, oranın bir ülke olduğunu kabul etmeleri anlamına geleceğini düşünüyordu. 

Dava şimdilik ertelendi.

Jedlicka Liberland'a taşınamazsa, Tuna Nehri'nde bir gemide yaşamayı planlıyor. Böylece ne kadar ciddi olduğunu kanıtlayacağını düşünüyor...

'İnsanlara gerçekçi şeylerin peşinden koşan gerçek insanlar olduğumuzu göstermek istiyoruz, biraz romantik bir şekilde' diyor.

Dışişleri Bakanı Jose Miguel Maschietto Venedikli.

Vit Jedlicka (ortada) Liberland bayrağını Jose Miguel Maschietto (sağda) ve avukatıyla (solda) tutarken

BBC editörü, Maschietto'nun kendisine İtalyan ordusunda görevlendirildiğini ve Kosova'da Birleşmiş Milletler'in arabulucusu olarak çalıştığını söylediğini aktarıyor. Ancak zamanını söylememiş. Ayrıca sürekli daha sonra doğru olmadığı ortaya çıkan bazı başka şeyler de anlatmış.

Hakkında inanılması zor bir başka hikaye daha var.

3 yıl önce Maschietto dünya çapında üne sahip olan bir piyanist ve besteci olduğunu iddia etmişti. Gravity'nin film müziğini bestelediğini ve ödül kazandığını ve Prag'da devlet operalarında kondüktörlük yaptığını söylemişti. 

Bu müzisyen dahi İtalyan ve Çek medyasına röportajlar vermişti ve Ekvadorlu köklere sahip olduğu için İtalyan bir aile tarafından çocukken evlat edilmişti. Almanya'daki Ekvador elçisi onu Prag'a fahri konsolos olarak atamak istiyordu. Hayatı hakkında bir film çekilecekti.

Yalnız bütün bunların hepsi bir yalandı.

Sonunda Ekvador yönetimi kandırıldıklarını kabul etti ve Maschietto'nun fahri konsolosluğunu geri çekti. Maschietto da ortadan kaybolup, ismini değiştirip birkaç yıl sonra Liberland'in dış işleri bakanı olarak yeniden ortaya çıktı.

Jedlicka bunların anlatılması üzerine oldukça şaşırmış. Maschietto da dışişleri bakanlığından istifa etmiş.

Vit Jedlicka arkasında Tuna nehriyle poz veriyor.

Başkan Jedlicka BBC editörüne, 'Ekibime en iyi insanları bulmak için çabalıyorum ancak şansım yaver gitmedi. Umarım yakında daha iyi insanları bulurum. Belki sen istihbarat hizmetlerini üstlenmek istersin?' yazmış.

Jolyon Jenkins haberini şöyle noktalıyor:

'Tarihte de birçok ulus kurucularının keşfettiği gibi, yalnızca düşmanlarına değil arkadaşlarına da dikkat etmelisin.

Eski dışişleri bakanının aksine Vit Jedlicka kimseyi kandırmaya çalışmıyor, ancak iki adam da fantazilerin peşinde koşuyorlar.

Hırvatistan ve Sırbistan aralarındaki sınır anlaşmazlığını çözerlerse özgürlükçü bir cennet kurmak için toprak kalmayacak.

Ama Vit Jedlicka'nın da dediği gibi, tüm ülkeler fantaziden ibarettir. Hepsi kafanızda.'

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Geri Adım Atmadı: Devlet Bahçeli 'Öcalan' Çağrısını Yineledi
YORUMLAR
15.11.2016

yanına üç beş tane Türk alsaydın kurardın hemen, devlet kurmakta üstümüze yok, yönetmekte kötü olsak ta kurulum aşamasında iyiyiz

15.11.2016

İşte aradığım kafa! Vatandaşlık başvurusunu nerden yapıyoduk :D

15.11.2016

Türk müteahhitler duymasın o alanın sahipsiz olduğunu.. Anında dikerler apartmanı..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ