Onedio Logo

Zorunlu Din Dersine Onay Çıktı: Danıştay'dan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Kararı

Kapak Görseli

Danıştay, zorunlu din dersi uygulamasıyla ilgili önemli bir karara imza attı. Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre; Yüksek Mahkeme, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muafiyet talebinin reddini hukuka uygun buldu. Kararda, zorunlu din dersi uygulamasının Anayasa'nın 24. maddesine dayandığı ve bu düzenlemenin, dini duyguların istismarını önlemeye yönelik toplumsal bir gereklilik olduğu vurgulandı.

Kaynak: Fevzi Çakır - Habertürk

Bir aile, 2017 yılında ilk başvurusunu İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yaptı.

Bir aile, 2017 yılında ilk başvurusunu İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yaptı. Görseli

İstanbul’da ikamet eden bir aile, ilkokul 4. sınıf öğrencisi çocuklarının zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması istemiyle 5 Ekim 2017’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Ancak İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 11 Ekim 2017 tarihli kararla bu talebi reddetti. Aile de söz konusu başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açtı.

Dava, Danıştay 8. Dairesi tarafından 7 Kasım 2022 tarihinde karara bağlandı. Mahkeme, davayı reddetti. Kararda, Anayasa’nın 24. maddesi uyarınca Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olduğu vurgulandı.

Ailenin temyiz başvurusu üzerine dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı.

Ailenin temyiz başvurusu üzerine dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı. Görseli

Kurul, oy çokluğuyla temyiz talebini reddetti. Kararda, Danıştay 8. Dairesi’nin verdiği ret kararında hukuka aykırılık bulunmadığı ifade edildi. 

Gerekçekli kararda yer alan ifadede; Din ve ahlak öğretiminin devletin kontrolünde yürütülmesi, dini duyguların istismar edilmesini önlemeye yönelik zorunlu bir toplumsal gereksinimdir. Anayasa’nın ilgili maddesinin hazırlanma sürecinde Danışma Meclisi gerekçesinde de bu ihtiyaç açıkça dile getirilmiştir denildi. 

Danıştay’ın verdiği bu karar, Türkiye’de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu statüsünü bir kez daha hukuki güvence altına almış oldu. Bu karar sonrası ilkokul ve liselerde zorunlu din dersi uygulaması devam edecek.

Milli Eğitim Bakanlığı 2025-2026 Takvimini Duyurdu: Ramazan Bayramı’nda Ekstra Tatil Yok!
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Oğlunun Düğününde Fenalaştı: Kameralar İncelenince Eltisinin İçeceğe İlaç Kattığı Ortaya Çıktı
Oğlunun Düğününde Fenalaştı: Kameralar İncelenince Eltisinin İçeceğe İlaç Kattığı Ortaya Çıktı
Eşiyle Aralarında 23 Yaş Olan Özcan Deniz'in "Samar Çocuktu" Açıklaması Tepki Çekti!
Eşiyle Aralarında 23 Yaş Olan Özcan Deniz'in "Samar Çocuktu" Açıklaması Tepki Çekti!
İstanbul’da Fare İstilası! Esenyurt’ta Fareler Sokaklarda Görüntülendi
İstanbul’da Fare İstilası! Esenyurt’ta Fareler Sokaklarda Görüntülendi
YORUMLAR
18.07.2025

Ben çocuğuma dini eğitim verilmesini istemiyorum devlet tarafından. Gerekli eğitimi kendim verebilirim buna niye zorunlu tutuluyorum saçmalık

18.07.2025

Sen kimsin de eğitim vereceksin aw ne öğrenimin var din mi biliyorsun, okulunu mu okudun. Ayrıca senin çocuğun aynı zamanda toplumun bir bireyi ve çocuğunun doğduğu toprakların inanmasa bile dinini bilmesi gerektiğini ve ona saygı duyulması gerektiğinin anlatılması in nesi yanlış. Bugün siz isinizden evinize güvenli bir şekilde gidip geliyorsaniz bugün ve geçmişte ahiret inancına sahip askerlerin çoğu Allah yolunda şehit olduğu için gidip gelebiliyorsunuz bütün rahatinizi ölen şehitlerimize borçluyuz ve siz bu memlekete gökten zembille dusmediniz. Elbbet bu toplumun her bireyi İslami öğrenecek ve saygı dyacak inanmasa bile.

18.07.2025

dinde zorlama yoktur denen bir ülkede olur anca.. deist ve ateistlerin artmasına sebep olacak xd

18.07.2025

dinde zorlama yoktur sözü müslüman olmayan bireyler için geçerli müslüman olan için değil sevgili kardeşim

18.07.2025

Oh oh zorunlu din dersi verin ki yeni ateistler yetişsin :D

18.07.2025

Hahahah çok komik aw ateistler yetissinde binlerce Allah yolunda şehit olmuş asker mezarinda ters dönsun. Siz inanmasaniz bile bu dine saygı duyacak ve öğreneceksiniz. Zaten adam gibi ogrenseniz İslam felsefesini hepiniz müslüman olursunuz ama derdiniz dogruyu bulmak degil

TÜM YORUMLARI OKU (168)