Kazı Alanında Bekçiydi: İlkokul Mezunu Dural'ın Çatalhöyük Kitabı, ABD'de Üniversite Ders Kitabı Oldu

54 yaşındaki Sadrettin Dural,  çocukluğunda koyunlarını otlattığı Çatalhöyük'te toprağın altında yatan tarihi keşfetmeye başlamasıyla hayatında yeni bir perdeyi araladı. Kazı alanında bekçi olarak işe başlayan Dural, okuyup araştırdı ve birikimini aktarma isteğiyle 2007 yılında bir kitap kaleme aldı. 'Protecting Çatalhöyük' adını verdiği eseri ABD'de ders kitabı olarak okutuldu. 

Taksi şoförlüğü yapan Dural'ın 24 yıl önce ören yeri bekçiliğine başlaması belki de hayatının dönüm noktası oldu.

Dural, Çatalhöyük'te kazıya başkanlık yapan Prof. Dr. Ian Hodder'den tercümanı aracalığıyla 52 saatlik bir ders aldı.

Daha sonra ise bir kitap yazma düşüncesi olduğunu yine kazı başkanı Ian Hodder ile paylaştı ve kendisinden destek sözü aldı.

Ve 2007 yılında kitap 'Protecting Çatalhöyük' adıyla ABD'nin Chicago kentinde İngilizce basıldı.

Kitabı inceleyen Amerikalı akademisyenler, Binghamton Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nde yardımcı ders kitabı olarak okutmaya başladı.

Dural kitap yazmaya ilk karar verdiğinde, çevresinden 'sen kimsin kitap yazacaksın?' şeklinde yapıcı olmayan eleştiriler almış ve başladığı kitaba ara vermiş.

Fakat kazıda çalışan arkeologların 'kitabı beyin yazar, diploma yazmaz' sözü üzerine yeniden çalışmalarına başlamış.

İlkokul mezun olan Sadrettin Dural, 'Bizim köyde pek kız çocuklarını okumasına sıcak bakmazlardı. Ben de sıcak bakmıyordum. Çünkü atamdan öyle görmüştüm, böyle gidecek diyordum. Fakat Çatalhöyük'te işe başlayınca, o eğitimli insanlarla tanışınca kızımı da oğlumu da okuttum. Ben okumadığım için çok üzülmüştüm. Aynı acıyı onlar yaşamasın dedim. Kızım tarih öğretmeni oldu. Oğlu ise mali müşavir oldu. Onlar da benim onur kaynağım oldu' dedi.

Öte yandan Dural kendi dilinde bir kitap basmak için çalışmalarını tamamladı.

İkinci kitabını bastırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teşvik başvurusunda bulunduğunu; ancak olumsuz yanıt aldığını söyleyen Dural, ilk olarak bankadan 27 bin lira kredi çektiğini anlattı. Paranın yetersiz kaldığını, ikinci kredi başvurusundan da olumsuz yanıt alınca 22 bin liraya otomobilini sattığını söyleyen Dural, ''Arabamı sattım ve '9000 bin yıl önce Çatalhöyük'te yaşam' adlı kitabım okuyucularla buluştu' dedi.

Bu güzel hikayeyi bir de kahramanının ağzından dinlemek isteyenleri böyle 👇

Çatalhöyük hakkında bilgi edinmek isteyenlerdi de böyle alalım 📖

İdeal Toplum 9 Bin Yıl Önce Bu Topraklardaydı: Çatalhöyük'te Hükümetsiz ve Eşit Yaşam

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
16.10.2017

Valla amca helal olsun. kim bilir böyle kaç tane adam var ama bu ülkenin onlara el uzatmayışından ve berbat eğitim sisteminden yitip gidiyorlar.

16.10.2017

Bu devletin izin vermediği neler varsa dışarıda yere göğe sığmıyor. Cehalet bu topraklardan gitmeyecek. Özellikle devletin üzerinde kara bulut olarak kalacak...

16.10.2017

Kibir sonumuz olacak. Çevremde de görüyorum üniversite bitirmiş kişiler bitirmeyenlere aptal muamelesi yapıyor. Bu düşüncesini dillendirmeyen bile hareketleriyle hissettiriyor. Oysaki şu okuduğumuz okullar, aldığımız diplomalar hep boş. Papağan gibi ezberle, yap, geç. Hiçbir şey üretmiyoruz, kafamızı çalıştırmıyoruz. Sadece ve sadece bizden aşağı olduğunu düşündüğümüz insanlar üzerinden ego tatmini yapıyoruz. O aşağı gördüğümüz insanların söyledikleri mantıklı şeyleri bile iplemiyoruz. Çünkü neden ipleyelim bizim daha çok diplomamız var. İşte sonumuz böyle gelecek. Her insanın her insandan öğreneceği bir şey muhakkak vardır. Nice durumu olmadığı için okumayan insanlar var ki hayatımda gördüğüm en zekiler arasında ve nice Türkiye'nin sözde en iyi okullarından mezun olmuşlar var ki...ne siz sorun ne ben söyleyeyim çok vahim çok.

17.10.2017

Her insanın her insandan öğrenecek çok şeyi olduğu kesin.Ancak kibir konusunda çok yanılıyorsun bence..Asıl kibirli olan cahillerdir, biz hayat üniversitesi bitirdik,sen bitirdin de ne oldun diyen akıl fakirlerini duydukça elim ayağım titriyor.Bu arada cahillere hiç acımam,hatta nefret ederim.bak abiye kasmış kitap bile yazmış.Hayatında bir kitap açıp okumamış adama diplomama laf ettirmem,ettirmeyin...

TÜM YORUMLARI OKU (25)