Kağıdınızı Kaleminizi Hazırlayın! Singapur’un Koronavirüse Karşı Alıp Başarılı Olduğu Önlemleri Açıklıyoruz

Yeni tip Koronavirüs, Singapur'un ilk salgın hastalıklarla mücadelesi değil. Daha öncesinde de SARS-CoV-2 ile mücadele etmek zorunda kalmışlardı.

2002 ve 2003 yıllarında SARS virüsü Singapur'da 33 kişinin ölümüne neden olmuş ve devlet sağlık sisteminde toplu bir gözden geçirme yapmıştı hatırlarsanız. London School of Hygiene ve Tropical Medicine'da bulaşıcı hastalıklar araştırmacısı olan Martin Hibberd ise bu konu hakkında 'Bir daha böyle bir durum yaşanması ihtimaline karşın devlet geleceğine yatırım yapmak istedi.' demişti.

Bundan dolayı da Singapur yeni seyahat kontrolleri ve sağlık altyapılarına yönelmişti.

2009 yılında H1N1 salgınıyla birlikte tekrar böyle bir salgına maruz kalmış ve Meksika'dan gelen bu salgını engellemek için bir mücadele başlatmışlardı. Hibberd'e göre bu salgın, SARS virüsünden daha zor kontrol altına alınacak bir türdü ve insanlar bu önemlerin de yeterli olmadığına kanaat getirmişlerdi. Bu durum da onlar için ayrıca bir ders niteliği taşımaktaydı.

COVID-19 ortaya çıktığında ise bahsettiğimiz tüm olaylardan ciddi bir ders çıkaran Singapur devleti artık hazırdı.

Hong Kong, Tayvan ve Güney Kore de dahil olmak üzere Singapur devleti sıkı seyahat kontrolleri, hasta insanları ve onların temasa geçtiği bütün bireyleri saptamak için protokoller oluşturdu. Hükûmet kaç hasta olduğunu, onların temasa geçtiği insanları ve lokasyonlarını detaylı bir şekilde halk ile paylaştı. Büyük organizasyonları iptal etti, okulları kapattı ve insanlara evlerinde kalmaları için çağrılarda bulundu. Bunun sonucunda da hastalık bulaşan insanların sayısı ve ölüm oranları İtalya ve Çin kadar büyük çapta olmadı.

Singapur'un almış olduğu bu önlemler bizim ve birçok Avrupa ülkesi için aslında yol gösterici bir nitelik taşımakta.

www.instagram.com

Bu devletler ölüm oranlarını ve hastalık bulaşan insan sayısını azaltmak adına bir sonraki adımlarını önceden planladılar. Detaylı data paylaşımı sayesinde epidemiologlar hastalığın dinamiğini anlamakta zorlanmadılar ve daha konsantre bir biçimde insanlara yardımcı oldular.

Johns Hopkins School of Public Health'de bir epidemiolog olan Justin Lessler ise bu konu hakkında şöyle bir açıklama yaptı:

'Salgını daha iyi anlayabilmek için detaylandırılmış ve teftiş edilmiş veriler sayesinde hastalığın seyri çok daha rahat gözlemlenebilir. İnsanlar arasındaki bulaşıcılığı saptamak ancak bu şekilde mümkün olacak ve insanların soruları ancak bu şekilde cevap bulacaktır.'

1. Test kitlerini hızlı aksiyon alarak kendileri ürettiler.

Tha Lancet'in yayınlamış olduğu makaleye göre; Hong Kong, Japonya ve Singapur COVID-19 salgını için virüsün genetik dizilimi yayınlandıktan hemen sonra test için gereken malzemeleri edinip kendi test kitlerini kendileri üretmeye başladılar.

2. Bahsedilen bu ülkelerin hepsi kitlesel göçlerin olması olasılığına karşı önlemler aldı.

3. Vatandaşlarına ücretsiz test imkanı sağladılar.

Uluslararası finansal sistemlerini, insanların testleri ve tedavilerini yaptırmakta güçlük çekmemelerinden emin olmak için yeniden düzenlediler.

4. Maskelerini kendileri üretip halka ücretsiz maske dağıtımı yaptılar.

Tayvan olası virüs kapma olasılığı olan seyahat etmiş kişileri temel alarak otomatikleştirilmiş uyarılar yapmaya başladı ve bunu da uluslararası sağlık politikası ve göç verileriyle birleştirdi. 20 Ocak'da henüz Çin'de birkaç hasta saptandığı söylenirken Tayvan, Salgın Komuta Merkezi'ni iyileştirme politikası uyguladı. Bütün bunların yanı sıra, maskeler gibi insanların hijyen amaçlı takmakla yükümlü oldukları ekipmanlarda bir fiyat artışı olmaması adına bütün sağlık ürünlerinin fiyatlarını sabitledi ve askeri personelini bu ürünlerin daha fazla üretimi için görevlendirdi. 20 Ocak tarihinde ise Tayvan'da olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin yaptığı resmi açıklamaya göre; 44 milyon cerrahi maske, 1.9 milyon NP5 tipi maske ve 1.100 adet izole edilen insanlar için odaları olduğunu duyurdu.

5. Gidilen her yerde vücut ısısı kontrolü yapılıyor.

Şirketler, okullar, spor salonları ve resmi devlet kurumları da dahil olmak üzere girilen bütün binalarda insanların vücut ısıları kontrol ediliyor. Bunun nedeni ise COVID-19'nun en belirgin özelliklerinden birinin vücut sıcaklığındaki artış olmasından kaynaklanıyor.

6. Singapur devleti düzenli olarak vatandaşlarını bilgilendiriyor.

twitter.com

Devletin çeşitli internet siteleri düzenli olarak edinilen bilgileri güncelliyor ve ayrıca devlet adına var olan WhatsApp hesapları çalışıyor. Singapur'da yeni tip Koronavirüs için çalışan Hibberd ise 'Neredeyse çıktığım her katta ne yapmam gerektiğiyle ilgili bilgilendirici bir yazı görüyorum. Adım attığınız her adım ise bu metinlerle dolu ve insanlar bu bilgilendirmelere güveniyorlar. Bu şekilde de devletin söylediği ve yapmalarını ifade ettikleri her şeyi harfiyen yerine getiriyorlar.' diyor.

7. Bu durumdan dolayı para kazanamayanlara ve geçinemeyenlere devlet yardım ediyor.

8.Hastaneler sıkı güvenlik önlemleri aldı.

Singapur Hastanesi'nde radyoloji bölümünde çalışan bir personelin yazmış olduğu makaleye göre farklı vakalarda görevli olan sağlık personelleri birbirlerinden ayrılıyor ve karantinaya alınmış bir hastanın yanına diğer personeller hiçbir durumda bulunamıyorlar. Kendisi ayrıca The Guardin'a vermiş olduğu röportajda 'Farklı bir şey yapmıyoruz. Sadece daha iyisini yapıyoruz.' demiş.

Singapur, Hong Kong, Tayvan ve Güney Kore bu salgını engellemek için önceden edindikleri kazanımları kullandılar.

Ve tabi bu kazanımları düzenli bir hale getirdiler. Bu önemlerin hepsi aslında 2002 yılından beri gözlemlenerek alınan tedbirler ile başladı.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
YORUMLAR
17.03.2020

Önlemler güzelmiş, kağıdı kalemi aldım not ettim yarın öbür gün bir ülke yönetirsem de coronavirus salgını görülürse aynen uygularım.

17.03.2020

Kağıdı kalemi elime aldim. Ne not alicam şimdi? Pardon ? Öyle gereksiz başlık mı olur abi? Tık sayısı için insanların umutlariyla oynamayın.ayip dehil mi? Bizde bişey var sandık kagit kalem elimde bekliyorum. Bir onedio klasiği YAZIK!!!

17.03.2020

Önlemmiş şuymuş buymuş hikaye. Siz ana fikri kaçırmışsınız. Bu güçlü olmakla alakalı bir konu. Güçlü olmanın yolu da "üretmek". Bu ülkeler madden ve manen ürettikleri için bunları başarabiliyorlar. Sen aklı selim, görgülü, bilgili insan üretemiyorsan, toplumun tümünü kapsayacak politikalar üretemiyorsan, kendi ihtiyacın olacak medikal ürünleri üretemiyorsan sınır kapatmışsın, ateş ölçmüşsün, gelme demişsin, gelene dışarı çıkma demişsin, bir faydası yok. Bugün en çok talep gören şeylerden biri dezenfektan (ve kolonya). Televizyonda bir yorumcu (sanırım ekonomist idi yanlış olmasın); "kapatılan/satılan şeker fabrikaları aynı zamanda sağlık sektörüne alkol üreten önemli yapılardı. Şimdi üretilmeyen ama ihtiyaç duyulan alkolü nereden tedarik edeceğiz" diye bir soru sordu mesela. Bu bence önemli bir soru. Bizim sorunumuz üret(e)miyor olmamız. Önce bunu çözmemiz lazım...

18.03.2020

uretim odakli degil, rant odakli bir ekonomimiz var. ozelliklede insaat ranti uzerine kurulu. rant bazi insanlari kolay yoldan hizli zengin etsede uzun vadede ulke olarak surekli fakirlesiyorsun, surekli guc kaybediyorsun. uretim daha az kazandirabilir ama ureten daima guclu olur.

TÜM YORUMLARI OKU (7)