Gençlerimiz Kültür Sanattan Uzak: Yüzde 81'i Tiyatro veya Konsere Gitmiyor, Yüzde 55'i Kitap Almıyor

Habitat Derneği’nin hazırladığı “Türkiye’deki Gençlerin İyi Olma Hali Raporu”na göre, her üç gençten biri yaşamından memnun değilken gelecekten de umudu yok. Ayrıca rapordan çıkan sonuçlar gençlerimizin kültür sanattan ne kadar uzak olduğunu da ortaya koydu. Buna göre, gençlerin yüzde 81’i tiyatroya ya da konsere, yüzde 43’ü ise sinemaya gitmiyor. Kitap satın almayanların oranı ise yüzde 55...

Habitat Derneği araştırmasını 16 ilde 18-29 yaş dilimindeki 1209 gençle yüz yüze görüşerek hazırladı. 

Hürriyet'ten Gamze Kolcu'nun haberine göre; yaşam memnuniyetlerine bakıldığında kadınların yüzde 10’u erkeklerin yüzde 14’ü ‘hiç memnun değilim; kadınların ve erkeklerin yüzde 16’sı ‘pek memnun değilim’ yanıtını verdi. Gelecekten umutlu olduğunu belirten kadınların oranı yüzde 68 iken erkeklerin oranı yüzde 65’te kaldı. Gençler arasında gelecekten en fazla umutlu olanlar yüzde 77 ile öğrenciler olurken, yüzde 50’lik oranla en umutsuz kesim iş arayanlar.

Gençler arasında en umutlu olanlar öğrenciler

Gençler arasında gelecekten en fazla umutlu olanlar yüzde 77 ile öğrenciler olurken, yüzde 50’lik oranla en umutsuz kesim iş arayanlar.

Yaklaşık 3'te birinin aylık geliri 600 lira ve altında

Gençlerin yüzde 30’unun aylık kişisel geliri 600 TL ve altındayken, gelirleri 601-1500 TL olanların oranı yüzde 33. Yüzde 22’lik bir genç kesimi 1500-2 bin 400 TL arasında gelire sahip. Ortalama bir ayda eline geçen gelir 2 bin 400 TL ve üzerinde olanların oranıysa yüzde 11.

Eğitim düzeyi arttıkça 'memnuniyet' oranı yükseliyor

Araştırmaya katılanların yüzde 32’si eğitimine devam ediyor. Eğitimine devam edenlerin yüzde 18’i lise, yüzde 17’si 2 yıllık üniversite, yüzde 35’i 4 yıllık üniversite, yüzde 8’i yükseklisans/doktora, yüzde 17,8’i açıköğretim kademesinde. Genel olarak yüzde 74 olan memnuniyet oranı, yüksek lisans/doktora öğrencilerinde yüzde 88’e, dört yıllık üniversite öğrencilerinde yüzde 77’e ve lise öğrencilerinde yüzde 76’ya yükseliyor. En düşük oranlara ise açık öğretim ve 2 yıllık üniversite öğrencilerinde rastlanıyor.

Her iki gençten biri sigara ve tütün ürünleri kullanıyor

Erkeklerin yüzde 13’ü, kadınların ise yüzde 15’i psikolojik destek alması gereken zamanlar olduğunu söyledi. Gençlerin yüzde 91’i her gün düzenli olarak kahvaltı ederken, yüzde 93’ü meyve yiyor. Her 4 gençten üçü haftada en az bir kere gazlı içecek tüketirken, yüzde 64’ü fast-food tüketiyor. Her iki gençten biri sigara ve benzeri tütün ürünleri kullanırken, alkollü içecek tükettiklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 12.

Sadece yüzde 3'ü aktif siyasette yer alıyor

Genel ve yerel seçimlerde oy kullanan gençlerin oranı yüzde 78,2 iken gençlerin aktif siyasette yer alma oranı sadece yüzde 3,9. Gönüllü faaliyetlere katılım oranı yüzde 5 seviyesinde.

Tiyatro veya konsere gitmiyorlar

Gençlerin yüzde 81’i tiyatroya ya da konsere, yüzde 43’ü ise sinemaya gitmiyor. Kitap satın almayanların oranı yüzde 55 olurken, yaklaşık yüzde 66’sı müzik veya film de satın almıyor.

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
18.05.2017

bunda maddi imkan ve kültürel yapının etkili olduğunu düşünüyorum sinemaya gidebiliyorum evet ama tiyatro konser gibi etkinlikler hep geç saatte yapılıyor. E benim araba kullanma fobim var onu da geçtim saat gece 10 11 12 ye kadar bu etkinlikler sürüyor bir çıksan dışarı ikincisinde ailenden dünya tepki görüyorsun ki kendi açımdan bile böyle maalesef...

18.05.2017

Çünkü tiyatro ve kitap fiyatları aşırı pahalı. Devlet önce bu gibi kültürel piyasadan KDV yi kaldırsın o zaman konuşalım. Peki bu hükümet bunu yapar mı? Asla. Çünkü kitap okuma ve tiyatroya gitme oranları yükselirse kendi oyları düşer. Okumuşlardan korkuyorum, Türkiye’nin geleceği için cahil nesil lazım diyenler bunlar değil miydi?

Entelektüel Adam Belki oy değişmeyebilir ama farkındalık seviyesinin yükseleceğinden eminim. Her kitap okuyan da aydın olacak diye bir kaide yok elbette zihniyet önemlidir fakat sadece kendi dünyasında yaşayan, empati yeteneğinden yoksun, bencil insan tehlikelidir. Ülkenin geleceğini değil kendi menfaatlerini düşünür falan. Kitap okumak ve araştırmak insanın ufkunu açar. Elbette herkes kendi fikrini belirtmekte özgürdür ancak çoğu seçimde insanların bir kısmı bilinçli bazıları daha neye oy verdiğini bilmeden oy kullandılar. Yadsınamaz bir gerçek.

17.05.2017

aylık geliri 600 tl olan cocuk nasıl sinamaya tiyatroya gidecek? yada nasıl kitap alıp okuyacak?? bunu sormak yerine gelmiş neden bunları yapmıyor demek absürlüktür.

17.05.2017

Ücretsiz tiyatrolar var. Fiyatı 3-5 lira olan devlet tiyatroları var. Kitap okumak için kütüphaneler var. Bunların hiçbirisi bahane değil.

TÜM YORUMLARI OKU (68)