Düzenleme Meclis'ten Geçti: Plastik Poşetler Ücretli Oldu

Plastik poşetleri ücretli hale getiren düzenleme TBMM'de kabul edildi. Ücretin en az 25 kuruş olması öngörülüyor. Vatandaşa poşeti ücretsiz olarak vermeye devam eden işletmelere ise ceza kesilecek. 

TBMM Genel Kurulunda, Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Plastik poşetler bu düzenleme ile birlikte ücretli oldu.

Ücret her yıl güncellenecek

Kabul edilen kanunla, plastik poşet ücretinin en az 25 kuruş olması öngörülüyor. Ücreti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca oluşturulacak komisyon her yıl güncelleyecek. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak.

Depozito uygulaması da geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla belirleyeceği ambalajlar için depozito uygulamasını 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zorunlu tutacak. Depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satış noktaları, depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlayacak.

Emisyon ölçümünü yaptırmayan araç sahiplerine para cezası

Aynı düzenleme ile egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine de ceza öngörüyor. Ölçümlerini yaptırmayan araç sahiplerine 1250 lira ceza verilecek. Aynı araç, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona neden oluyorsa ceza 2 bin 500 liraya çıkacak.

Bisiklet yolu zorunlu

1 Haziran 2019'dan itibaren imar uygulaması görmemiş alanlarda hazırlanıp onaylanacak yeni imar planlarında, bisiklet yolları ile bisiklet park istasyonları zorunlu hale gelecek. Topografya ve arazi eğimi nedeniyle bisiklet yolu yapılamayan yerlerde ise yaya yolları düzenlenecek.

Popüler İçerikler

Türkiye’de Büyük Boykot: Hafta Sonu Restoran ve Kafelere Gitmeme Çağrısı Büyüdü
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
Araştırmaya Göre, Erkeklerin Evlendikten Sonra IQ Seviyeleri Büyük Oranda Düşüyor
YORUMLAR
30.11.2018

bu yıl 25 krş, seneye 25 krş + kdv + ötv + ötv'nin kdv'si, sonra ki sene cehape zihniyeti sonraki sene dış mihraklar.

30.11.2018

böyle bir yorum yazmandaki mantık ne alper? Ağzın güzel laf yapıyor ama espri seviyen kabul edilebilir seviyede. Yapılan güzel bir şeyi bir kere de olsun tebrik etmek çok mu zor ama tabi sana göre güzel bir karar olmayabilir bu yapılan.

30.11.2018

Bu AKP milletvekilleri halkın yararına olan herşeye red verirler ama halkın cebinden çıkacak herşeye evet derler size verdiğim oylar zehir zıkkım olsun

30.11.2018

Sen mee mee mee demeye devam et bu yavşaklara oy verecek kadar ahmak olduğun için ! Şimdi mi aklın başına geldi ? Yok... yok gelmemiştir! sen yarın gene gidip kendi rızan ile düzülmeye devam edersin.

29.11.2018

iyi güzel de amaç çevre kirliliğini önlemekse plastik torbalar tamamen yasaklansın yerini bez torbalara bıraksın bu kadar masum olamaz ://

TÜM YORUMLARI OKU (72)