Derdin Olduğu Her Yerde Deva Olmayı Başarmış Türkan Saylan'ın İnanılmaz Hikâyesi

'Yirmi bir sene başhekimlik yaptım. Kimseyi kovmakla, sürmekle tehdit etmedim. Kavgacı değilim, benim kavgam başka türlü. İnsanların başarılı olması için onları rahat bıraktım, onların kendi başarısını yaratmasını bekledim.'

Bazı hayatlar kendi başarısının yanı sıra başka hayatlara dokunarak, başka hayatlara yardımcı olarak, iyileştirerek adını tarihe yazdırır. Kendi için mücadele ettiği kadar tüm insanlık için de mücadele eder; derdin olduğu yerde deva olmaya çalışır.

5 çocuklu bir ailenin en büyüğü olan kahramanımız başarılı yanı ve mücadeleci ruhuyla erken yaşlarda kendini belli etmişti.

İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitiren kahramanımız birkaç yıl sonra Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığını aldı.

Daha o zamanlardan hayatını eğitime adadığı belliydi: İstanbul Üniversitesi'nde baş asistan oldu.

Eğitimine devam etmek için İngiltere'ye giden kahramanımız 1997'de profesör oldu.

Her konuda azmiyle başarılı olmasının yanı sıra sağlık alanında verdiği mücadele Cumhuriyet tarihinde görülecek ender mücadelelerden biriydi.

İnsanların korkulu rüyalarından biri olan cüzzam hastalığına karşı başlattığı çalışmalarla Türkiyede bu hastalığın engellenmesi ve tedavisinde en etkin rolü olan kişiydi.

Güneydoğu başta olmak üzere, Türkiyede hemen her bölgeye gidip tüm köy ve kasabalarda hastalara yardımcı oldu.

Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı'yla beraber ihtiyaç sahibi hastalara el uzattı.

Kahramanımızın çalışmaları tüm dünyanın ilgisini çekmiş olacak ki 1986'da kendisine Hindistan'da Uluslararası Gandhi Ödülü verildi. Uluslararası Cüzzam Birliği'nin kurucu üyesi ve başkan yardımcılığını da yaptı.

Hikâyesinden anlaşılacağı üzere kahramanımız hayatını sağlığa ve insanlara adamıştı. Bunun yanında bir sivil toplum gönüllüsüydü de; birçok derneğin, vakfın kuruculuğunu ve başkanlığını yapmıştır.

Bir kadın olarak kadınların ve kız çocuklarının hayatına iyileştirmek için mücadele etmekten asla geri durmadı!

Bilhassa kız çocuklarının eğitimine gerektiği önemi gösteren kahramanımız bu doğrultuda oluşan yapılanmalara öncülük ve başkanlık etti.

Mücadeleye, insanlığa adanmış bu hayat tüm dünyada yankı uyandırdı; dünya çapında birçok ödüle ve fahri doktorluklara layık görüldü.

Kötülüklerle dolu bir dünyayla olan savaşında kendi karşısına da kötülükler çıktı.

Yıllarca kendisini karalama kampanyalarıyla mücadele etmek zorunda kaldı.

Hayatı boyunca hastalıklara karşı amansız bir mücadele veren kahramanımızın yenildiği tek savaş yaşamının son 17 yılında yakasını bırakmayan kanser hastalığı oldu.

İnsanlara rağmen insanlığa adanmış bir hayat; dünya çapında ödüllere layık görülmüş, ihtiyaç sahibi elden elini eksik etmemiş ve bugün ölüm yıl dönümü olan Türkan Saylan'ı minnetle anıyoruz.

Nur içinde yat güzel insan!

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
YORUMLAR
18.05.2019

Bir ömür başörtüsüyle savaşıp, başörtüsü takmaya mecbur kalan kadın değil mi bu ya.

18.05.2019

dindarım diye geçinen yobaz mısın? Ah evet öylesin.

18.05.2019

içeriğin başlığı "inanılmaz hikayesi" ama hikayesine dair hiçbir şey yok bir tek gittiği okul yazıyo:D bomboş bir içerik, ki Türkan Saylan'ın yaptığı işler ve hikayesi anlatsan da bitmezdi.

18.05.2019

binlerce gencin tarikatlara esir olmasını engellleyip uygarca yetişmesini sağladı. mantıktan, vicdandan nasibini alamamış gerici hımbıllardan değilsek, bu gibi insanların emeği büyüktür. önemini her daim hatırlatmak gerek.

TÜM YORUMLARI OKU (12)