Çok Gezen mi Bilir Çok Okuyan mı? Sorusunun Bug'ını Bulan Gezgin: Okan Okumuş

'Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?' sorusu yıllar boyunca ilköğretim öğrencilerinin en önemli kompozisyon konularından birisi olmuştur. Hala net bir uzlaşı sağlanamasa da ikisinin de ciddi faydalarının olduğu konusunda hemfikiriz. Ancak bir kişi var ki bu önermenin paradoksu olmuş. İsmi Okan Okumuş. Soyadı bizlere bir fikir veriyor olsa da Okumuş, hem gezen, hem yazan hem de okuyan biri. Gezdiği kendine, yazdığı bize faydalı oluyor. 

Bugüne kadar 60 kadar ülke gezen Okumuş, gördüğü onlarca kültür ve yüzlerce yaşam biçiminden sonra gezginlikten yola çıkarak çok önemli tespitler yaparak başta gezgin adaylarına, sonrasında açık fikirli insanlara yol gösterici bilgiler sunuyor. Bugüne kadar 3 kitap yazan Okan Okumuş, 4 kitap daha yazarak hayali olan 7 kitaplık seriyi bitirmek istiyor.

Asıl mesleği elektrik mühendisliği olan Okumuş, kitaplarını turistten ziyade gezgin olmak isteyenlere yönelik yazıyor.

Gittiği yerlerde yaşamlara dokunmaya çalışan, bilindik rotaların dışına çıkan, ülkelerin tarihlerine, kültürlerine dair bilgileri kişisel gözlemleriyle birleştiren yazarın kitapları birer “alternatif rehber” olma iddiasında.

Özellikle kendi toplumumuzun bize dayattığı ortalama yaşam standartının doğru olmadığı görüşünde

'Toplum bizden rutin bir şekilde yaşlanıp. ölmemizi bekliyor' diyerek kültürel anlamda eleştirirken, 'Mal mülk sevdasına yaşamlarımızı sürekli erteliyoruz' diyerek bizlere de iğneyi batırıyor.

Ayrıca gezgin olmak isteyenlere çok önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Öncelikle turlardan ziyade kendi rotamızı çizmemiz konusunda ısrarcı olan Okumuş, gezginliğin sanıldığının aksine çok da pahalı olmadığını, gelişen teknoloji ile birlikte birçok websitesi sayesinde konaklama, gezme ve hatta para kazanma olanaklarının olduğundan bahsediyor.

Okumuş’un hedefi büyük, “Sınırları Kaldırdım” adını verdiği projesi toplamda yedi kitaptan oluşacak.

Yazar, bu kitaplarda beş kıtadan tam yetmiş ülkeyi okuyucularına anlatmayı hedefliyor. Doğu Asya’dan sonra, Afrika, Batı Asya, Avrupa ve Okyanusya kitaplarıyla seri tamamlanacak ve böylece dünyanın büyük bir bölümü okurların beğenisine sunulmuş olacak.

Londra'da yaşayan Okumuş, şu sıralar son çıkan kitabının heyecanını yaşıyor

Seyahat düşkünlerine seslendiği “Doğu Asya – Alternatif Bir Gezi Rehberi” pek yakında raflarda yerini aldı. Myanmar’dan Japonya’ya dokuz ülkenin yer aldığı kitabın en ilgi çekici bölümü, tüm gezginlerin hayali olan “Trans Sibirya Tren Yolculuğu” olacak gibi. Yazarın ilk kitabı Latin Amerika'da 2013’te basılmış, geçtiğimiz yıl da gezginler için bir el rehberi niteliği taşıyan “Yaşasın Sırt Çantası” adındaki eseri yayımlanmıştı.

"Sınırları kaldırdım" adlı bloğunda, bugüne kadar gezdiği yerleri, yazılarla ve fotoğraflarla bizlere anlatıyor.

Toprak! 

Yere basan ayakların adımlıyabiliyorsa,

Hava!

Ciğerlerini doldurabiliyorsan,

Su!

Kana kana içebiliyorsan senindir!

Yurt dediğin,

Çıkınındaki azığın,

Yüreğindeki çarpıntın,

Dilindeki türküdür.

De haydi! Sınırları kaldıralım!

mottosuyla bizlere sesleniyor Okumuş ve hepimizi hayatına şimdiden imrendirmiş durumda. Bu arada Okan Okumuş'un blog sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR

çok gezen bilir. Çünkü bi yerden bi yere giderken kitap da okursun:)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ