Hababam Sınıfı, Türk sinema tarihinin en iyi filmi olarak kayıtlara geçmekle kalmamış, istisnasız olarak herkesin kalbine girmeyi başarmıştır. Orijinal kurgusu ve karakterleri, kendine has mizahı ile kendine özel bir alan oluşturmuştur. Yıllar boyunca insanların gülmek için başvurduğu ilk kaynaklardan olan ve her repliğini ezberlememize rağmen tekrar tekrar güldürmeyi başaran film, uyarlandığı romanında ise çok farklı bir bakış açısına ve gerçekliğe sahipti.
Hepimizin gönlünde taht kuran Hababam Sınıfı'nın yazarı olan Rıfat Ilgaz'ın doğduğu ve hayranı olduğu Kastamonu’nun Cide ilçesinde yer alan Rıfat Ilgaz Müzesi, Rıfat Ilgaz Sarıyazma Kültür ve Sanat Festivali'ne de ev sahipliği yapıyor her yıl. Rıfat Ilgaz'ın vefatından sonra restore edilen ve müze olarak halka açılan ev, Cide'ye gelen yerli turistler tarafından fazlasıyla ilgi görüyor. Rıfat Ilgaz Müzesi'nde ünlü yazarın eserlerinin yanı sıra, kişisel eşyaları, çalışma masası, kitaplığı, karyolası ve hayatının bir bölümünü kapsayan fotoğrafları sergileniyor. Eğer yolunuz Cide'ye düşerse, Rıfat Ilgaz Müzesi'ni de mutlaka ziyaret edin.
Hababam, GÜM GÜM GÜM! Konu kapanmıştır.
Kitaptaki Refüze Ekrem, Kalem Şakir gibi karakterler filmde ya yoktur ya da isimleri neredeyse hiç anılmaz meselâ; kitap daha dramatik ama bir o kadar da okunası.. Hababam'ın dağıtılmak istenmesi, buna karşılık öğrencilerin "o zaman her birimiz gittiği yere Hababam fikrini götürsün." tavrı kendim okulumdan ayrılıyormuşum gibi duygulandırmıştı..