Çapraşık ve Yamuk Diş Tedavisinde Mutlaka Bilmeniz Gereken Alternatif Tedavi Yöntemi: Şeffaf Plak Tedavisi

Milyonlarca kişinin derdi olan çarpık ve yamuk diş tedavisinde tel takmak istemeyenler için artık basit bir çözüm mevcut; şeffaf plak. 

Şeffaf plak nedir, tedavisi nasıl yapılır, kimlere uygulanır gibi soruları sizler için bu içeriğimizde cevapladık. 

Bu sorulara cevap arıyorsanız buyrun içeriğimize.

Kaynak: hamzakeskin.com

Hepimiz bugüne kadar dişlerdeki yerleşim bozukluklarıyla ilgili tek çözümün diş telleri olduğunu zannediyorduk.

Tel tedavisi; dişleri düzeltirken, dişlerin üzerine yapıştırılan, tedavinin sonuna kadar dişlerin üzerinde kalan braketler ve hafızalı telleri kullanıp bu sayede dişleri sağ-sol, ön-arka, ileri-geri ve yukarı-aşağı yönde hareketlerle düzelten bir tedavi.

Günümüzde, gelişen teknoloji ve tıp sayesinde bu tellerin ve braketlerin yerini şeffaf plaklar aldı.

Şeffaf plak, tel takmak istemeyen ve sadece dişlerindeki çapraşıklıkların düzeltilmesini isteyen hastalara öneriliyor.

Dişlerdeki çapraşıklığın görünmez bir şeffaf plak sayesinde düzeltilmesini sağlayan kişiye özel üretilmiş ve bütün dişlerini şeffaf bir şekilde saran diş plaklarına şeffaf plak deniliyor.

Şeffaf plaklar özellikle halka açık, kamusal alanlarda çalışan, medya ve sanat dünyasında faaliyet gösteren ya da genel olarak dışarıdan farkına varılmaksızın etkili ve hızlı bir diş yapısı düzeltme tedavisi yaptırmak isteyen kişilerce tercih edilmekte.

Böylece kişiler günlük yaşamda herhangi bir farklılık hissetmeksizin, günlük sosyal faaliyetlerinden ve alışkanlıklarından vazgeçmeden, dişlerine gurur ve özgüven içinde gülümseyebilecekleri mükemmel bir form kazandırabiliyorlar.

Şeffaf plak tedavisinde önce ağız içi muayene ve sonrasında hastanın tedaviye uygunsa ağız içinden ölçü alınarak dişlerin dijital ortama aktarılması gerekiyor.

Dijital ortama aktarılan ölçü sayesinde artık dişlerin son halini dijital olarak görebilme imkanı olacaktır. Bu işlem yaklaşık 1-2 hafta sürmektedir.

(Örnek bir şeffaf plak analiz görüntüsü)

Şeffaf plaklar kişiye özel ve sert plastikten üretilmiştir. Tedavi sürecinde bu plaklar, 2 haftada 1 yeni bir şeffaf plakla değiştirilir ve her değişim sonrasında dişler bir miktar istenilen yöne hareket etmiş olur.

Son plağa gelindiğinde ise artık dişler istenilen konuma geldiyse dişlerin arkasına ''retainer'' adı verilen, görünmeyen bir tel takılır ve tedavi sonlanır.

Şeffaf plakları günde yaklaşık 20-22 saat takmak gerekmektedir. Kalan 2- 4 saatte ise sadece yemek yemek ve diş fırçalamak için çıkarılabilir.

Yani tedavinin başarılı olması hastaya bağlıdır. Hasta şeffaf plağı 20 saat değil de 12 saat takarsa maalesef ki tedavi istenilen gibi ilerlemez.

Şeffaf plak tedavisinin avantajları nelerdir?

  • Şeffaf plakların en önemli avantajı görünmez olmasıdır. Çok yakın arkadaşlarınız, aileniz bile siz söylemezseniz plak taktığınızı %90 ihtimalle bilmeyecektir.

  • Şeffaf plaklarla yapılan tedaviler klasik ortodontik tedavilere göre daha hızlı bir şekilde dişlerdeki çapraşıklık sorununu düzeltirler.

  • Şeffaf plak kullanırken, plağı çıkarıp istediğiniz her şeyi yiyip içebilirsiniz. Tel tedavisindeki gibi kısıtlamalar yoktur. 

  • Şeffaf plak tedavisi başlamadan hastalar dişlerinin öncesini ve sonrasını bilgisayar üzerinde görebilmekte ve kararını ona göre vermektedir.

  • Şeffaf plak tedavisi sırasında dişlerinizin üzerinde metal braketler olmayacağı için dış fırçalama işlemi sırasında, dişlerinizde ve diş etlerinizde problem olmayacaktır.

  • Şeffaf plak tedavisi gören birisi istediği zaman şeffaf plağını çıkartabilir ve plaksız halledebileceği işleri kolayca halledebilir.

Şeffaf plak tedavisinin dezavantajları var mıdır?

  • Dezavantajların en büyüğü tedavinin hastanın elinde olmasıdır. Hastanın plağı 20-22 saat takması gerekir ama buna uyup uymamak tamamen kendi elindedir. Günde 12 saat takılan şeffaf plaklar maalesef dişlere istedinilen etkiyi vermeyecektir.

  • Klasik ortodonti gibi her hastaya uygulanamaması. Şeffaf plak tedavileri %80-90 oranındaki hastalara uygulanabilmektedir ama %10 kadar oranda bu tedaviyi uygulanamayan, tel tedavisine yönlendirilen hastalar bulunmaktadır.

  • Sistemin mekanik durumundan dolayı, çok küçük dişlere sahip hastalarda kullanılamaz.

Şeffaf plak tedavisi, iskeletsel olarak problemi olmayan ve dişlerindeki çapraşıklık miktarı aşırı fazla olmayan hastaların % 80, %90'ına uygulanabilir.

  • Diş aralarındaki mesafe darlığı, yani dişlerinin ağız içine yerleşmesi için yer darlığı çeken hastalara,

  • Dişleri birbirinin üzerine yaslanmış, birbirine geçmiş gibi görünen, çapraşık bir görünümü olan hastalara,

  • Diş aralarındaki boşluk (Diestema) olan ve bundan rahatsız olan hastalara,

  • Dişlerin diziliminde simetrik hatalar olan hastalara,

  • 12 yaşından büyük hastalara şeffaf plak tedavisi uygulanabilir.

Şeffaf plak tedavi aşamaları nelerdir? Öncelikle üretim öncesi aşamalara bakalım.

  • Şeffaf plak tedavisine uygun hastanın alt ve üst çenesinden ölçü alınıyor.

  • Hastanın dişlerinin fotoğrafı alınır. Ağız içi ve ağız dışı fotoğraflama sonrasında gerekirse bir de ağız içi röntgen çekilir. Bu fotoğraflar şeffaf plak öncesi-sonrası için kullanılır.

  • Ölçüler doktorunuzun çalıştığı şeffaf plak firmalarına gönderilir ve dişleriniz dijital bir ortama aktarılır. Hekiminizin ve sizin istekleriniz değerlendirilerek dişleriniz dijital ortamda sizin de anlayabileceğiniz şekilde son haline getirilir. Bu işlem yaklaşık 1-2 hafta sürer.

  • Dijital şeffaf plak analizi çıktıktan sonra hekiminiz sizi çağırır ve siz de dişlerinizin son dijital halinden memnun kalırsanız onay verip, şeffaf plakların üretimini başlatabilirsiniz. Şeffaf plakların üretilmesi yaklaşık

  • 1-2 hafta sürecektir.

Şeffaf plak tedavisinin üretim sonrası aşamaları da aşağıdaki gibi oluyor.

  • Dişlerin bazılarına beyaz butonlar koymaya yarayan, 1 adet alt ve üst çene için anahtar şeffaf plak ile dişlerin üzerine diş renginde butonlar koyulur. Bu butonlar klasik tel tedavisindeki porselen braketleri taklit eder ve ağız içinde neredeyse hiç gözükmez.

  • Dişlerdeki çapraşıklık miktarı fazla ise dişlerin sağ ve solundan ipr denilen çok ufak aşındırmalar yapılabilir, bu aşındırmalara stripping de denir. Bu aşındırmalar 0.05mm ile 0.30mm arasında değişmekte olup mineyi geçmediği için dişin çürümesine ve hassasiyete sebep olmaz.

  • Tüm bu işlemlerden sonra birinci plağınızı doktorunuz takar ve sizden de takıp çıkarmanızı ister. 

  • İlk plak takıldığı zaman dişlerinizde sıkışma ve ağrı hissedebilirsiniz. Bunun için korkmanıza gerek yok, doktorunuzun önerdiği ya da evde daha önce kullandığınız bir ağrı kesici içebilirsiniz.

  • Plaklarınız bitince tedavinize göre 1-2 ay kadar pekiştirme plağı takmanız gerekir. Pekiştirme plağı normal taktığınız plaklardan biraz daha sert olup dişlerinizin yerlerine alışmaları için kullanılır.

  • Şeffaf plak tedavileri de ortodonti tedavileri gibi geri dönebilirler, geri dönmemesi için dişlerin arkasına retainer denilen ve gözükmeyen tel takılır.

Şeffaf plağı takarken yavaşça ön dişlerinize doğru ittiriniz. Ardından parmaklarınız ile eşit kuvvet uygulayacak şekilde sağ ve sol azı dişlerinize doğru plağınızı yerleşinceye dek bastırınız.

Çıkarırken de herhangi bir azı dişinizden başlayarak diğer azı dişinize doğru parmak ucunuzla plağınızı dişinizden çıkartabilirsiniz. Şeffaf plağınızın zarar görmesini önlemek için farklı yöntemler kullanmayınız. Şeffaf plağınızı çıkartırken herhangi bir keskin nesne kullanmayınız. Şeffaf plağınızı çıkarır çıkarmaz durulayın, fazla suyu silkeleyin ve şeffaf plağınızı size verilmiş özel kutusunda muhafaza ediniz.

Her kullanımdan önce şeffaf plak, yumuşak kıllı diş fırçası ve az miktarda diş macunu ile fırçalanmalıdır. Şeffaf plak temizleme işlemi her plak için 1'er dakika olarak ayarlanmalıdır.

Diş plağı temizliği yaparken her temizlemeden sonra iyice durulanmalıdır. 

Şeffaf plak bakımı takma diş temizleyicileri ile yapılmaz. Gargara ürünleri ile yıkanmaz. Bu ürünler şeffaf plağın yüzeyine zarar verebilir ve plağın şeffaflığını kaybetmesine yol açabilir.

Şeffaf plakı yeme ve içmeden önce çıkarılmalıdır. Her yemek ve atıştırma sonrası dişlerinizi fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalıdır.

Şeffaf plak tedavisi öncesi ve sonrası da şu şekilde oluyor.

14-15 ay süren şeffaf plak öncesi ve sonrası

11-12 ay süren şeffaf plak tedavisi de öncesi ve sonrası ile aşağıdaki gibi oluyor.

8-9 ay süren şeffaf plak tedavisi öncesi ve sonrası ise şu şekildedir;

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
30.04.2019

külliyen yalan. örneklerde gösterilenden çok daha az bozukluk vardı dişlerimde, 10 dişçi gezdim hiç biri bunu vermiyor vermek istemiyor. tel tedavisinden sonra sabitlemek adına sadece gece yatarken takılmak üzere ücretsiz veriliyor. şuan kullanıyorum hatta.

30.04.2019

bunu sadece gece uyurken kullandığım için çok sorun olmadı. ama tel gerçekten çok zor ve ağrılı bir şey.

03.05.2019

Bunu aldığımda en fazla 1 ay kullanabildim. İlk olarak devlet hastaneleri ücretsiz tahsis ediyor (ya da en azından ben öyle aldım) ve kullanımı cidden zor. Biraz iğrenç gelicek ama kullanan biri olarak ilk ve önemli problemi salya, plakda bosluk veya geçiş yapacak bir yer olmadığı için dişlerinizin içi salya ile fazlasıyla muhatap oluyor. Ayrıca asla diş macunu ile temizlenmemeli aşınma yapıyor. Ne kadar temiz olursa da olsun sararmaya sebep oluyor.

03.09.2019

Sizin bahsettiğinizle yazıda anlatılan maalesef farklı sena hanım.

30.04.2019

Bunu benim arkadaşlarıma tel tedavisinden sonra verdiler. Bu şekilde de işlediğini bilmiyordum. Doktoruma başvursam mı? Tel düşünüyordum ama dişlerim o kadar da çarpık değil zaten. Eğer bu şekilde hallediliyorsa daha kolay. Bilgisi olan var mı acaba?

TÜM YORUMLARI OKU (11)