Bunca Yıl Yanlış Biliyormuşuz: Otomobil Kullanırken Klimayı Kullanmak mı Camları Açmak mı Daha Az Yakıt Tüketir?

Artık bu gizemi aydınlatalım ve araç klimalarını gönül rahatlığıyla kullanalım.

Şehir efsanesini araştırırken şu deneyden, burada yer alan tartışmadan ve bu rapordan faydalandık.

Soğuk kış ayları bir yana havalar biraz ısınmaya başladığında otomobil kullanıcıları için bir ikilem peydah oluyor.

Yaşanan sıcaklığı camları açarak mı gidermek yoksa klimayı kullanmak mı? Günlük hayatın dertlerini düşününce belki anlamsız bir soru gibi gelebilir fakat akaryakıt fiyatlarının geldiği seviyeyi düşününce yakıt tasarrufu açısından bu soru hayli anlamlı.

Klima kullanımına dair şehir efsaneleri dönedursun artık bu işe bilimsel bir yanıt vermenin gerekli olduğunu düşünüyoruz.

Temelde endişe klima kullanımının motora daha fazla yük bindirerek yakıt sarfiyatını artıracağı yönünde, öte yanda ise araç hareket halindeyken camların açık olmasının aracın aerodinamiğini bozarak daha fazla yakıt tüketeceği düşüncesi var.

Birazdan anlatacaklarımız yepisyeni otomobiller için de 20 yıllık otomobiller için de geçerli, basit bir prensip.

Otomobillerle ilgili çoğu kişinin bildiği gibi hem yakıt tüketimi hem de iyi performans için hava direnci önemli bir etken.

Araçların ön kaput yapısından tutun da camlarının açısına dek her detay önemli. Hatta araçların kapı kolları, aynalar bile hava direncini artırarak yakıt tüketimini olumsuz etkileyebiliyor. 

Araç tavanlarına yerleştirilen bagajlar yakıt tüketimini ve performansı etkiler, sebebi ağırlıktan ziyade hava direncindeki artıştır.

İşte, camları açık bir otomobil hava direnciyle yüksek seviyelerde karşılaşır.

Camdan içeri giren hava akımı aracın kazandığı hıza karşı direnç oluşmasına sebep olur, tıpkı serbest düşüşe geçmiş bir kişinin bir anda paraşütünü açıp havada asılı kalması gibi.

Fakat paraşüt kullanan kişi akaryakıt tüketmediği için bu benzetmeyi şimdilik geride bırakıyoruz ve asıl konumuza dönüyoruz.

Bu konuda yapılan deneyler yakıt tüketiminde yaşanan farkların sürat ile direkt bağlantılı olduğunu söylüyor.

Yani yukarıda bahsettiğimiz hava direnciyle klimanın yaşattığı yakıt tüketim artışının dengesi sürekli değişiyor. Şehir içerisinde ortalama 50 kilometre/saat ile ilerlerken camların açık olması klimanın açık olmasından daha iyi sonuç veriyor, yarattığı hava direnci abartılacak düzeyde değil.

Sürat 80 kilometre/saat ve üzerine çıktığında camları yukarı kaldırmaya başlamak gerekiyor.

Yüksek sürate ulaşıldığında klimanın yarattığı ekstra yakıt tüketimi camların açık olduğu durumdan çok daha hesaplı hale geliyor. Camların açık kalması yahut klimanın kullanılması her durumda farklı sonuçlar veriyor, bu içerikten sonra siz de artık sıcakta rüzgar gürültüsüne katlanmak zorunda kalmazsınız diye umuyoruz...

Araba, futbol, oyun, muhabbet gibi konularda sağlam içerikler burada! Sağlam bir yolculuk için ihtiyacın olan şey işe Lassa’da!

Sağlam bir yolculuk için Lassa’dan şaşma!

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
YORUMLAR
06.09.2019

Camları götümüze de sokaksak bu satten sonra tasarruf felan edemeyiz.

06.09.2019

Bulunduğum şehirde otobüsler klimalarını açmaz. Yaşlı teyzeler de camları açtırmaz. Ofise geldiğimizde grup seks partisinden yeni çıkmış Aydemir Akbaş gibi terlemiş oluyoruz. Her türlü ekonomik.

06.09.2019

Çok şükür arabam yok. Yoksa ikilemde kalacaktım ;)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ