Bu Konuda Hepimizin Bilinçlenmesi Gerekiyor: Yaşanan Olağanüstü Durumlarda Sosyal Medyada Yapmamamız Gereken Hatalar

İzmir'de yaşanan depremin ardından birçoğumuz sosyal medyada üzüntümüzü, öfkemizi, yardım çağrılarını paylaştık. Elbette sosyal medyada paylaşım yapmakta hiçbir sıkıntı yok ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var...

Kaynak: Sadeleşme

1. Yanlış içerik yaymayın...

Geçmiş olaylara ait fotoğrafları günümüze aitmiş gibi paylaşmak veya doğru olmayan yardım çağrılarını etrafa yaymak bu gibi durumlarda yalnızca işleri daha da zorlaştırıyor, insanların panik olmasına neden oluyor.

Peki yanlış bilgilerin paylaşılmasını önlemek için ne yapmalıyız?

Söz konusu bir fotoğraf ise, o fotoğrafı Google içinde aratarak hangi tarihe ve nereye ait olduğunu kolaylıkla bulabilir ve doğru bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca Teyit.org gibi sosyal medyada paylaşılan haberlerin doğruluğunu kontrol eden siteleri takip edebilirsiniz.

Ayrıca şuna da göz atmak isteyebilirsiniz 👇

Nasıl da Kandırıldık! Son Günlerde Herkesin Doğru Sanıp Paylaştığı Ancak Yanlış Olduğu Ortaya Çıkan Haberler

2. Çok fazla paylaşım yapmayın...

Afet anlarında herkes bir şekilde sürece dahil olmak istiyor. Günümüzde bunun en kolay yolu sosyal medyada paylaşım yapmak. Ancak bir noktadan sonra gereksiz paylaşımlar yüzünden önemli bilgiler arada kayboluyor.

AKUT'un eski yönetim kurulu başkanı Nasuh Mahruki, 2011 yılındaki Van depreminde paylaşımlar nedeniyle çok zorlandıklarından bahsetmişti.

'Van depremi sürecinde AKUT olarak 194 görevli yolladık. 7.000 tane Facebook mesajı, 5.000 tane Twitter mesajı geldi. 12.000 mesajın hepsini aklı başında birilerinin okuyup yorumunu yapıp, gerçek mi mükerrer mi diye bulması gerekiyor. Boş ve gereksiz mesajlar geliyor.'

3. Travmatik görüntüler paylaşmayın...

Artık her an herkes telefonlarına sarılıyor ve görüntü kaydediyor. Elbette hepimiz alandan fotoğrafları görmek, neler yaşandığını bilmek istiyoruz. Ancak görüntüler herkeste aynı etkiye sebep olmuyor.

Paylaşımınızı çocukların da görebileceğini göz önünde bulundurun.

Yalnızca çocuklar değil, daha önce böylesine travmatik bir olayı deneyimleyen biri için de ağır görüntülerle karşılaşmak hoş olmayacaktır. Ayrıca bunları hiç deneyimlememiş birinin de anksiyete krizi yaşamasına neden olabilirsiniz. Bu sebeple paylaşacağınız şeylerde kendinize ilk önce 'Bunu paylaşmam ne gibi sonuçlar doğurabilir?' sorusunu sorun.

4. Kişiler değil, kurumlar üzerinden ilerleyin...

Afet anlarında her türlü bağış, destek, bilgi aktarımı ve yardımlaşma için seçtiğiniz bir kurum ile iletişim kurun. Böylece yardımlar çok daha planlı bir şekilde, gerçekten ihtiyaç sahibi olan kişileri bulur.

5. Gerçek faydanın peşinde olun...

Afet zamanında herkesin odak noktası aynı olduğu için süreç boyunca sosyal medyada en fazla bu tarz paylaşımlar dikkat çekiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, sosyal medyanın popülerliğini değil, gücünü kullanmaya odaklanmak.

Paylaşım yaparken bu basit kurallara dikkat ederseniz en azından günlerce minimum uyku ile durmadan çalışan kurtarma ekiplerinin emeklerine ve durumdan etkilenen kişilerin yakınlarına saygısızlık etmemiş olursunuz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

En Fazla Can Kaybı Türkiye'den: 2020'de Dünya Çapında Meydana Gelen 6.5 Üzeri Depremlerde Hangi Ülkede Kaç Kişi Hayatını Kaybetti?
Depremden Daha Tehlikeliler: Her Acı Olayın Ardından Sosyal Medyada Mizah Yapmaya ve Dalga Geçmeye Çalışan Kişiler
Depremle İlgili Gibi Görünse de Aslında Hiçbir Alakası Olmayan Sosyal Medya Paylaşımlarıyla Neyi Amaçladıkları Merak Konusu Olan Kişiler

Popüler İçerikler

Geçmiş Yıllarda Türkiye'yi Öven Bir Turistin Son Ziyaretinden Aktardıkları İçinizi Sızlatacak
Ferdi Tayfur Hayranlığı ile Tanınan Talha Siraç Paylaştığı Video Sonrasında Tutuklandı
Abdullah Öcalan’ın İsteği Belli Oldu: Saygı Öztürk, Abdullah Öcalan’ın Talebini Yazdı
YORUMLAR
04.11.2020

Bak çok net konuşuyorum deprem anında gelip boş boş akutu ambulansları oyalayan gelip ben enkaz altındayım yardıma ihtiyacım var diye kendince şaka yapanlar hala bundan fayda sağlamaya çalışan yalan yanlış haber yapan ya da beni takip edin beğenin diyenler ve yardımları çalıp satan firsatcilik yapan orospunun evlatları. Sizin yeriniz cehennem bile değil orası bile sizin için fazla güzel yer! Adamı çıldırtmayin ben çok ciddiyim bu gibi durumlara ağır hapis cezası gelmesi taraftarıyım ulan deprem olmuş insanlar felaketle mi mücadele etsin sizin gibi orospu çocuklarıyla mi be!

04.11.2020

kısaca orospu çocukluğu yapmayın. deprem ülkesiyiz bugün güldüğünüz yarın başınıza gelince neden böyle oldu demeyin.

04.11.2020

Bu doktor neden salak salak samimiyetsiz paylaşımlar yapıyor banane aq pijamanla bakkalından birde #izmir yazmış

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ