Yunan Adalarındaki Sığınmacıların Türkiye'ye İadesi: Taraflar Hazır mı?

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde Yunan adalarındaki sığınmacıların Türkiye'ye iadesinin 4 Nisan'da başlaması öngörülürken iki taraf da henüz anlaşmayı uygulamaya tam anlamıyla hazır görünmüyor ve taraflar en azından sembolik bir başlangıç yapmanın mücadelesini veriyor. Yunan adalarındaki sığınmacıların Türkiye'ye iadesinin 4 Nisan'da başlaması öngörülse de, hâlâ kaç kişinin geri gönderileceği, nasıl bir işleme tabi tutulacakları ve nerede barındırılacakları konusundaki belirsizlik sürüyor.  Avrupa Komisyonu'nun konuyla ilgili bir iç raporunu gören kişilerin ifadelerine göre ise planın işleyebilmesi için Pazartesi gününe kadar bir dizi adımın atılması gerekiyor.

Türkiye ve AB arasında bu ay sağlanan anlaşma çerçevesinde Ankara daha fazla mali yardım, vize muafiyetinin hızlandırılması ve AB müzakere sürecine ivme kazandırılması karşılığında Yunan adalarına Türkiye üzerinden yasadışı yollardan geçen sığınmacıları geri almayı taahhüt etmişti.

Türkiye ile AB Anlaşmaya Vardı

Plana göre Yunan adalarındaki sığınmacıların Türkiye'ye iadesinin 4 Nisan'da başlaması öngörülse de, hâlâ kaç kişinin geri gönderileceği, nasıl bir işleme tabi tutulacakları ve nerede barındırılacakları konusundaki belirsizlik sürüyor. Ayrıca plan Yunanistan'a sığınmacı akışının devam etmesi ve Çarşamba günü bu akışta ciddi bir artış yaşanması nedeniyle de risk altında.

Avrupa Komisyonu'nun konuyla ilgili bir iç raporunu gören kişilerin ifadelerine göre ise planın işleyebilmesi için Pazartesi gününe kadar bir dizi adımın atılması gerekiyor. Bu adımlar Yunanistan ve Türkiye'de yapılması gereken bazı mevzuat değişikliklerini , ulaştırma ve lojistik alanında bazı düzenlemeleri içeriyor ve Türkiye'nin iade edilen Suriyeli olmayan mültecilere nasıl muamele edeceği konusunu açıklığa kavuşturması bekleniyor.

Yunan adalarından iade edilecek ilk sığınmacıların nerede barındırılacakları netlik kazanmadı

AB'nin göç özel temsilcisi Maarten Verwey ve Türk yetkililerin dün Ankara'da yaptığı görüşmelerin ardından hazırlanan rapor AB ülkelerine Türkiye'yi mülteciler için 'güvenli üçüncü ülke' olarak gösterecek kamuoyuna açık raporlar hazırlanması çağrısında bulunuyor.

Bunun, bazı Avrupalı politikacıların ve insan hakları örgütlerinin anlaşmanın meşruiyeti ile ilgili çekinceleri giderme yönünde bir girişim olduğu düşünülüyor. Basında yer alan haberlerde Yunan adalarından iade edilecek ilk mültecilerin Dikili'ye getirileceği ifade edilse de sonrasında nerede barındırılacakları netlik kazanmadı.

Dikili Belediye Başkanı: 'Dikili'ye getirilecek mültecilerin burada sürekli kalması konusunda endişelerimiz var'

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun

Haber ajansı Reuters'a açıklamalarda bulunan Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun Dikili'ye getirilecek mültecilerin burada sürekli kalması konusunda endişeleri olduğunu belirterek, 'Eğer kalırlarsa sadece Dikili değil tüm bölgenin alt yapısı buna hazır değil. Ne sağlık koşulları, ne eğitim olarak, bu kaygılarımızı dile getirdik' dedi.

Dikili kaymakamı Mustafa Nazmi Sezgin ise, Habertürk gazetesinde yer alan açıklamalarında bölgeye bir mülteci kampı değil sadece bir kayıt merkezi yapılacağını ve burada kayıtları yapılan mültecilerin 24 saat içinde İzmir'e ve başka yerlere gönderileceğini söylemişti.

'İlk gelen mültecileri büyük olasılıkla otellerde ve deniz kenarındaki tatil kamplarında ağırlayacağız'

Türk Kızılayı Başkan Yardımcısı Kerem Kınık

Türk Kızılayı Başkan yardımcısı Kerem Kınık ise hükümetin yardım talebinin ardından Manisa'da 5,000 kişi kapasiteli bir kamp hazırladığını söyledi ancak bu kampın hemen hazır olmayacağını belirtti.

Reuters'a açıklamalarda bulunan Kınık, 'İlk gelen mültecileri büyük olasılıkla otellerde ve deniz kenarındaki tatil kamplarında ağırlayacağız' dedi. Kınık daha sonra gelenlerin mevcut kamplara ya da Yunanistan'a gitmeden önce ikamet ettikleri illere gönderileceğini belirtti.

'Mevcut kamplarda halen yer var, isteyenler bu kamplara ya da varsa akrabalarının yanına gidebilir'

Reuters'a konuşan bir AFAD yetkilisi de, mevcut kamplarda halen yer olduğunu söyledi. İsteyenlerin bu kamplara gidebileceğini ya da akrabaları olanlar varsa onların yanına gidebileceğini belirten yetkili, 'Ancak barınma merkezlerinde kalmak istemeyenleri zorla buraya kapatamayız. Kendi başımın çaresine bakabilirim diyenlere baskı yapamayız' dedi.

Reuters

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
YORUMLAR
31.03.2016

Suriyelilere tek bir lafım var. DEFOL'un gidin Türkiye'den, Avrupa'dan, ABD'den.. Sadece kendi ülkeniz de yaşayın. Kurtarmaya çalışın, ekonomisini geliştirmek için çocuklarınızı eğitin. Gelip de Avrupa sınırında bizi almıyorlar diye zırlamayın. Nasıl ki eve girerken ayakkabılarımızı çıkarıyorsak siz de gelecekseniz kendi pisliğinizi arkada bırakın. Gelip de savaştan kurtulduğunuz yetmiyormuş gibi bir de sizi alan ülkelerde ki kadınlara, kızlara yelteniyorsunuz. Sizin gibi bir ırkın yanında Lut kavmi namuslu sayılır. Ben Avrupa olacaktım, tüm Hristiyan ceniyetini birleştirip modern haçlı seferleri düzenlerdim ama atom bombalısından ki dünya pislikten kurtulsun. :)

31.03.2016

vay be

Pasif Kullanıcı
31.03.2016

keşke hepsi uzay boşluğunda yok olsa keşke...

31.03.2016

Sonuna kadar sana katılıyorum. Ne işleri var bunların bizim ülkemizde ?

31.03.2016

Sanki bize aitlermiş gibi iade ediyorlar. İstemiyor kardeşim gelmeyin istemiyoruz. Bunlar ileride çok sıkıntı çıkartacak. Körfez savaşında Irak mültecilerini aldık ne oldu? Sonuç ortada. Ve bunlar geldikleri gibi de durmuyorlar habire ürüyorlar arkadaş. Bu sefalette nasıl seks içinde yaşıyorlar onuda anlamış değilim.

TÜM YORUMLARI OKU (12)