Onedio Logo

‘Temiz Beslenme’ Nedir? Hangi Besinlerin Gerçekten Temiz Olduğunu Anlatıyoruz!

Kapak Görseli

Temiz beslenme, vücudun ihtiyacı olan besin maddelerinin en sağlıklı ve doğal haliyle tüketilmesi demek. Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme açısından önem taşıyan bu kavram zaman zaman kafa karıştırıcı olabiliyor. Özellikle de hangi besinlerin temiz sayılıp sayılmadığı söz konusu olduğunda!

Biz de sizler için rehber niteliğinde bir içerik hazırlayalım ve konuya açıklık getirelim dedik. İşte temiz beslenme ve temiz besinler hakkında bilmeniz gerekenler! 🥦🥒🥑

Temiz beslenme küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmayı amaçlar.

Temiz beslenme, vücut sağlığını destekleme ve yaşam kalitesini artırma amacı taşıyan bir beslenme biçimidir. Beslenme alışkanlıklarındaki küçük değişikliklerin bile kolesterol, kan şekeri ve kilo dengesi sağlayarak genel sağlık durumunu artımada etkili olacağını savunur. Bu beslenme biçiminin temelinde ise işlenmiş gıdalardan kaçınma ve yerine doğal, taze, besleyici yiyecekleri koyma mantığı yatar.

Temiz beslenmenin ilk adımı doğal ve besleyici besinlere yönelmektir.

Buna göre taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar, tohumlar ve kuruyemişler beslenme planına dahil edilmesi gereken ana yiyeceklerdir. Paketli, rafine ve yüksek katkı maddesi içeren gıdalar yerine konulan bu tür besinler, daha sağlıklı bir hayata geçişi kolaylaştırır. Tüketilen besinler ne kadar organik, katkısız ve doğal ise vücuda giren besleyici madde oranı da o kadar fazla olur ve bu sayede genel sağlık durumu iyiye gider.

Temiz beslenmek için porsiyon kontrolü gerekir.

Doymuş yağlar yerine doymamış yağlar kullanmak ve farklı besin gruplarından dengeli bir beslenme planı oluşturmak, temiz beslenmenin diğer altın kuralıdır. Bu esnada porsiyon dengesi sağlamak ve aşırı veya yetersiz beslenmeden kaçınmak da önemlidir. Tüketilen besinler ne kadar sağlıklı olsa da aşırı yemek yemek her zaman sağlıksız bir durumdur. Bu nedenle yavaş yeme alışkanlığı geliştirmek ve duygusal açlıktan korunmak altın prensipler arasındadır.

Temiz beslenmede doğru besin seçiminin ve çeşitliliğin önemi oldukça fazladır.

Her besin grubundan doğru porsiyonda tüketmeyi savunan bu beslenme tarzına en uygun yiyecekler şunlardır:

  • Brokoli, karnabahar, ıspanak, kırmızı biber, havuç gibi mevsim sebzeleri

  • Elma, muz, şeftali, portakal, avokado gibi mevsim meyveleri

  • Yulaf, esmer pirinç, siyez bulguru, kepekli buğday gibi tam tahıllar

  • Yumurta, somon, tavuk göğsü gibi beyaz et kaynakları

  • Süt ve süt ürünleri ile bitkisel sütler

  • Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağı gibi doymamış yağlar

  • Taze kuru yemişler ve meyve cipsleri

  • Limon suyu, zencefil, mevsim otları, kekik, nane gibi baharatlar ve otlar.

Elbette bu beslenme listesi bireysel gereksinimlere göre özelleştirmeye uygundur.

Yeterli su tüketimi temiz beslenmenin olmazsa olmazlarındandır.

Temiz beslenmede su, bitki çayı tüketimi de oldukça önemlidir. Elbette bunlar arasında en önemlisi günlük su tüketim miktarını dengelemektir. Günde en az 1,5-2 litre su içmenin sindirim sistemi düzenleme, metabolizma hızlandırma, cilt nemi koruma gibi sayısız faydası vardır. Ayrıca diğer içecekleri su yerine düşünmemek de düzeltilmesi gereken önemli bir yanlıştır.

Temiz beslenmedeki şeker ihtiyacı genellikle meyvelerden karşılanır.

Temiz beslenmenin bir diğer önemli prensibi şeker ve tuz tüketimidir. Rafine şeker yerine doğal meyve şekeri kullanımını savunan bu alışkanlık, aynı zamanda günlük su tüketim miktarının artırılmasını da önerir. Gün içinde yeteri kadar su içen, şeker ve tuz tüketimini dengeleyen, beslenme planını zenginleştiren biri kısa sürede kilo kontrolünden metabolizma hızı artırımına kadar sayısız fayda edinir.

Temiz beslenirken etiket okuma alışkanlığı kazanmak şart.

Temiz beslenme paketli gıda tüketimini minimuma indirmeyi hedefler. Bu noktada etiket okuma alışkanlığı kazanmak oldukça önemlidir. Herhangi bir paketli ürün tüketmeden önce içerik listesi, besin değerleri ve katkı maddesi gibi detaylar mutlaka kontrol edilmelidir. Bu konuda bilinç kazanmak, ürün tercihlerinde hassaslaşmayı beraberinde getirir.

Temiz beslenme sanılandan daha zengin bir beslenme planına sahiptir.

Temelde mevsim tazelerinin, tahılların, tohumların, bakliyatların ve taze yemişlerin olduğu bir plan temiz beslenme için yeterlidir. %100 meyve suları, ilave şeker içermeyen konserve veya paketli gıdalar, kuru meyveler, sos veya tuz içermeyen konserve sebzeler, tam buğday bileşenli yiyecekler, deniz ürünleri, gezen tavuk eti ve gezen tavuk yumurtası gibi gıdaların tümü temiz besin grubuna girer.

Temiz beslenme sağlıklı bir gelecek için edinilmesi gereken yaşam tarzıdır.

Temiz beslenme bir diyet programı değil, kalıcı bir yaşam alışkanlığıdır. Uygulanabilirliğinin kolaylığı ve zengin beslenme planı, bu alışkanlığın sürdürülebilir olmasını sağlar. Aslında şeker, koruyucu veya tatlandırıcı içeren besin sayısını en aza indirerek her besin grubundan yiyeceğin dahil edildiği bir beslenme alışkanlığı, temiz beslenme için yeterlidir. Dolayısıyla bütçeniz kısıtlı olsa bile ufak değişikliklerle temiz beslenme dünyasına adım atabilir, mevsim tazeleriyle hazırlanmış enfes sofralar kurabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Leman’da Yayınlanan Karikatür Hakkında Derginin Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün'den Açıklama Geldi
Leman’da Yayınlanan Karikatür Hakkında Derginin Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün'den Açıklama Geldi
Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’ndan Leman’da Yayınlanan Karikatür Hakkında Açıklama
Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’ndan Leman’da Yayınlanan Karikatür Hakkında Açıklama
Türk Siyasetinde 'Tarihi Gün' Olabilir: CHP’nin Kurultay Davası Bugün, CHP’ye Kayyum Atanacak mı?
Türk Siyasetinde 'Tarihi Gün' Olabilir: CHP’nin Kurultay Davası Bugün, CHP’ye Kayyum Atanacak mı?