Ayrıca alternatifleri üretmek de pek kolay değil, benzer bir güce sahip roketlere sahip değiliz. SpaceX'in geçtiğimiz yıllarda tanıttığı roketler önümüzdeki on yıl için Ay görevlerine dair umut verse de bu roketler de gerektiği kadar kuvvetli değil.
NASA da bu tip roket üzerine çalışıyor, yani politik baskı var diye kimse vazgeçmiş değil. Yakın gelecekte Ay yolculuğu için yeni testler yapılacak. Tabii Rusya, Çin, Hindistan ve bu alanda çalışan diğer ülkeler de benzer çalışmalar yapıyor, iş sadece ABD'ye bakmıyor artık.
Cevabını yazayım. 50 yıl önce gidilmesinin esas nedeni SSCB ve ABD arasındaki sidik yarışıydı. Elbette o zamanlar ay daha da bir merak konusuydu. Şuan da ne bu sidik yarışı mevcut (Başka tip yarışlar elbette var ABD'yle Çin vs. gibi ülkeler arasında ama aynı düzeyde değil) ne de ortada aya dair herhangi bir merak kaldı. Aya gitmek dediğin ciddi masraf, üstüne koyup daha önem arz eden yerlere gitmek yerine zaten her yerini bildikleri bir yere gidecek halleri yok herhalde insanların. Ay gizemini tamamen kaybetmiş bir yerdir kısaca günümüzde...
ezhel'i yollicaz en çok o gitmeyi hak etti (:
Sovyet Rusya ile sidik yarıştırdı, risk aldı ve aya ilk ulaşan oldu ABD. Aya ayak basana kadar bu sidik yarışında açık ara önde olan Sovyet Rusya'ydı lakin alınan riskler ve insiyatifler doğrultusunda ABD bu başarıyı gerçekleştirdi. Milyarlarca dolar harcandı, Apollo 1'de olduğu gibi bir sürü facialara tanık oldu insanlar kayıplar verildi ama o aya ayak bastı adamlar. Bunun sayesinde de soğuk savaşta psikolojik üstünlüğü ele geçirdiler. Zira bu olmasaydı, Rusya ilk olarak ayak bassaydı aya neler olurdu kim bilir ? Az da olsa fikir sahibi olmak istiyorsanız For All Mankind dizisini izleyebilirsiniz.