Yeni Müfredatın Müzik Kitabı: Batı Müziğinin Yerini İlahiler Aldı

Yeni müfredata göre hazırlanan müzik dersi kitabı, batı müziğine çok az yerilmesi ve onun yerini ağırlıklı olarak dini müziğin alması nedeniyle tartışma yarattı. Müzik öğretmenleri, kendilerinin öğrencilik döneminde öğretilen hemen her şeyin kaldırıldığını iddia ederek yeni düzenlemeye tepki gösterdi.

Gazete Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun haberine göre,müzik eğitmenleri, tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi: 

“Batı müziğine ve çok sesli müziğe neredeyse hiç yer verilmedi. Yerine ilahiler ve salavatlar getirildi. Müzik derslerini de din kültürü öğretmenleri versin o zaman.” 

Eski müfredatta İstiklal Marşı’na 1 ay zaman ayırdıklarını kaydeden müzik öğretmenleri, bu müfredata göre 1 hafta bile sürmeyeceğini öne sürdü.

Müzik dersi kitaplarında dikkat çeken konu başlıkları şöyle:

Ortaöğretim 9. sınıf

Marşların doğru söylenmesi öğretilecek, Türk müziği usulleri tanıtılacak, dini müzikler, mehter müziği gibi türler anlatılacak, ses kayıtları dinletilecek.

Ortaöğretim 10.sınıf

'Milli bilinç kazandıran' marşların ve kahramanlık türkülerinin seslendirilmesi, Türk sanat müziği ve dini müzik eserlerinin dinlenmesi, dini müzik eserleri dinlettirilmesi, dini müzik eserleri dinletilirken inançlara saygı duyulmasının gerekliliğine değinilmesi, enderun, mehter, Mevlevihanelerin müzik alanında verdiği eğitimler, klasik dönem müziğinin genel özellikleri.

Ortaöğretim 11. sınıf

İstiklal Marşı’nın doğru ve etkili söylenmesi, Atatürk’ün sevdiği şarkı ve türkülere örnekler, internet ortamında müzik dinlerken siber güvenliğe ve etik kurallara dikkat edilmesi gerekliliği, romantik dönem müziklerinin genel özellikleri, Atatürk’ün müzik eğitimi için yurtdışına gönderdiği sanatçılar.

Ortaöğretim 12.sınıf

İstiklal Marşı’nın yönetilmesi, Türk müziğine ait kürdi, hüseyni ve nihavent makam dizilerinin öğretilmesi, müzik kültürü ve farklı kültürlere saygı duymanın gerekliliği, çok sesli Türk müziği ve klasik Batı müziğinden seçkin eserler, ülkedeki Batı müziği yorumcuları.

Ayrıca bakınız 👇

15 Temmuz 5. Sınıf Türkçe Kitabında: 'Darbe ve Şehadeti Cümle İçinde Kullanın'
Yeni İmam Hatip Ders Kitabı: 'Laiklikte Allah'ı Dikkate Almamak Esastır'
Yeni Müfredat Kapsamında Hazırlanan Ders Kitabından: 'Kocaya İtaat İbadettir, Ateistle Evlenmeyin'

Popüler İçerikler

Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR

Halen şeriat gelmez diyenler bunları iyi takip etsin. Türkiye'nin bir Pakistan ya da Suudi Arabistan diktatörlüğünden bir farkı kalmayacak. Edit: Bizim burada sadece yakınmamız birşeyi değiştirmeyecek önemli olan farkındalık yaratmak ve gereken adımları atmak. Yoksa hiçbir şey değişmez. Şu an yavaş yavaş Türkiye diktatörlüğüne alıştırıyorlar.

11.09.2017

çok haklısın !! ama bana en koyan da elimizden bir şey gelmemesi.... gerçi ülke de cahil kesim de çok ne yapacağız da millet bir şeylerin farkına varacak ki? Anlatıyorsun adam anlamamakta ısrar ediyor!

11.09.2017

Bok var ortadoğu çukurunda. Arap sikiyle gerdeğe girmeye ne meraklıyız.

11.09.2017

türkiye'nin durumunu biri çok güzel anlatmıştı. "hatunun bacağını okşamaya başlarsınız, sesini çıkarmazsa yukarıya çıkarsınız ya." diye. ülkenin ağzına sıçtılar.

TÜM YORUMLARI OKU (120)