Yarım Saat İçerisinde Bir Kitabı Tamamen Anlayıp Hazmetmeyi Sağlayan, Öğrenmenin Kilidini Çözen Skimming Tekniği!

Zaman sınırlı, okumayı istediğimiz kitaplar ise sınırsız. Bu yöntemi duyduktan sonra bilgileri depolarken bize teşekkür edeceksiniz.

Daha kısa sürede daha fazla okumamızın önündeki engelleri kaldıran bu yöntemi açıklarken şu kaynaktan, burada yer alan çalışmadan ve bu ilginç makaleden faydalandık.

Okumak güzel şey ama en iyi ihtimalle dakikada bir sayfa okuyabildiğimizi düşünürsek 600 sayfalık bir kitap için aralıksız 10 saatimizi ayırmamız gerekiyor.

Dikkatimizin dağılması, başka işlerle uğraşmamız yahut araya bir mesaj bildiriminin girmesi derken bu süreyi birkaç güne dağıtıyoruz. Yani ister kurgu ister kurgu-dışı olsun birkaç gün ayırmadan bir kitabı anlayarak bitirmek çok da mümkün değil. En azından bildiğimiz, klasik okuma yöntemi böyle işliyor ve biz buna alıştığımız için bu yöntemin verimli olduğunu düşünüyoruz.

Aslına bakacak olursak bir hikayeye dahil olduğumuz kurgu eserleri dışarıda bırakınca bilginin peşinde olduğumuz kitaplarda okumayı ve anlamayı hızlandırmak mümkün.

cpb-us-e1.wpmucdn.com

Akla gelen ilk yöntem hızlı hızlı sayfaları geçmek, göz atmak kitabı çabuk bitirmemizi sağlasa da çoğu bilgiyi de ıskalamamıza yol açıyor. Bir şeyleri hızlandırırken okuma deneyimini de mahvediyor. İkinci yöntem, Skimming yani Türkçeleştirirsek 'bilginin köpüğünü alma' ise işin bilimini okumaya dahil ediyor.

Skimming yönteminin güzel yanı okuduğunuzu detaylarıyla anlarken sadece gereken kısımları atlayıp okuma süresini dakikalar seviyesine indirmesi.

Geleneksel okuma tekniğiyle iki günde bitirdiğiniz makaleler Skimming ile on dakikada hazmedilir hale geliyor. Yalnız belirtmek gerek, adından da anlaşılacağı üzere Skimming ile okuduğumuz metnin ana fikrini, tezlerini anlıyor olsak da detaylı bir okumayla aynı etkiyi yaratması mümkün değil.

Kısa sürede daha fazla bilgiyi depolamak için en iyi yöntem, ilginizi çeken ve hızlıca takip ettiğimiz başlıkları ileride detaylı okumamıza yol açtığı için de daha iyi öğrenmenin yolunu açıyor.

Gelelim bu yöntemin inceliklerine.

Temel amacımızın daha kısa sürede daha fazla şey öğrenmek olduğunu düşünürsek bazı detayları dışarıda bırakmanın yollarını öğreneceğiz. Örneğin bir kitabın her bir bölümünün ilk paragrafı içerdiği fikirler itibarıyla çok kıymetlidir,  bu yüzden ilk paragrafı mutlaka detaylıca okuyoruz.

Çoğunlukla ilk paragraf tartışılacak konuların bir çerçevesini sunduğu için burada ilginizi çeken, işinize yarayacak bir anahtar kelimeyle karşılaşmadıysanız diğer paragrafların ilk cümlelerini okuyarak diğer bölüme geçiş yapıyoruz.

Bölümün ilk paragrafını okuyup diğer paragrafların ilk cümlelerini okuyarak ilerledik. Son iki paragraf, düğümün çözülmeye başladığı bölümdür.

Okuduklarınızın bir özeti yahut anlatılanların ulaştığı sonuç son bir-iki paragrafta yer alır, bölümün ilk paragrafında olduğu gibi bu paragrafları da dikkatlice okuyoruz, gerekirse argümanları somutlaştırmak için başlıklar halinde notlar alıyoruz.

Skimming yönteminin bir diğer ilkesi kitapta yer alan tabloların, grafiklerin ve görsellerin hiçbir zaman es geçilmemesi.

Bu görsel materyaller çoğu zaman birkaç sayfada anlatılabilecek bilgiyi bir çırpıda bizimle en somut haliyle buluşturacağı için onlara dikkat kesiliyoruz. Bunun yanında hem paragraflar bütününde hem de grafiklerde italik, kalın ya da tırnak içine alınmış sözcükleri/cümleleri iki kez okuyoruz.

Bunu tüm bölümler için tekrarladığımızda kitapta yer alan tüm bölümlerin ana fikrine sahip oluyoruz.

Yani bilginin bize gerektiği biçimde köpüğünü alıp detayları ihtiyaç halinde kullanmak için saklıyoruz. Çevremizde bunca kaynak varken yüzlerce sayfalık bir kitabı bir saatten kısa sürede hazmettikten sonra öğrenilecek diğer bilgilerin peşinde koşmak için Skimming hayatınızı kolaylaştıracak bir yöntem.

Benzer etkili yöntemler biliyorsanız bizimle yorumlarda paylaşır mısınız?

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
30.11.2019

Akademik çalışma için belki. Bir ortamda "ben bunu okumuştum" demek için, ana fikri anlamak için kullanılabilir. Ama romanlar için işe yarayacağını zannetmiyorum. Zaten kitabı kitap yapan içindeki detaylardır. Karakterlerin ruh hallerini, olayların geçtiği coğrafya, fikirler, hatta bazen sadece kıyafetlerle bile çok şey anlatılabilir. Detayları atladıktan sonra ne anladım ben o kitaptan.

Pasif Kullanıcı
30.11.2019

ay bi de bişi dicem zaten bi romanı OKUMAK için okumuyorsanız e hiç okumayın zaten! Suç ve Ceza mesela böyle okunduğunu düşünsenize, rezalet! her bir satırı detay

30.11.2019

içeriğin başlığı hatalı olmuş, içeriği düzgün okumayanlar da saçma sapan yorumlar yapmış. her okumada değil ama yerine göre kullanılabilir bir teknik bence. makale, roman, hikaye, eleştiri gibi farklı farklı yazı türleri var. gene her okumanın amacı da aynı değildir; bilimsel içerikli bir kitapla bilimkurgu içerikli bir romanı aynı amaçla okumazsınız. birçok kaynaktan belli bir bilgi arandığında bunun gibi tarama teknikleri kullanılabilir. aynı şekilde kitabın tamamı bu şekilde okunacak diye bir kural yok. aradığınız şeyi bulduğunuzda normal okuma hızına dönebilirsiniz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ