Wikipedia Erişim Yasağı AİHM'de: 'İçerikler İfade Özgürlüğü Kapsamında'

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia'nın bağlı bulunduğu Wikimedia Vakfı, Türkiye'deki erişim engelini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdıklarını açıkladı.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, Wikipedia ansiklopedisi gibi çeşitli özgür içerikli projeleri bünyesinde barındıran bir organizasyon olan Wikimedia Vakfı, 2017'nin Nisan ayından bu yana Türkiye'de yasaklı olan Wikipedia ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulundu.

'Başvuruların sonuçsuz kalması üzerine bu kararı verdik'

Wikimedia Yönetim Kurulu Başkanı Katherine Maher, Türkiye'deki yüksek mahkemelere yaptığı başvuruların sonuçsuz kalması üzerine bu kararı verdiklerini söyledi.

Maher, Türkiye tarafından siteye erişimin kaldırılması kararının gerekçesi olan içeriklerle ilgili olarak ise 'Söz konusu içeriklerin yasal olarak korunan özgür ifade kapsamında olduğuna inanıyoruz' dedi.

'En geniş kapsamlı yasak'

Başvuru kararını açıklayan Maher, Wikipedia'nın içerik sağladığı tüm dilleri kapsayan yasağın, yakın zamana kadar siteye dünya çapında uygulanan 'en geniş kapsamlı yasak' olduğunu da belirtti.

Sitenin kurucusu Jimmy Wales ise yaptığı açıklamada Türk ve Çin hükümetlerinin kararından "derin üzüntü" duyduğunu söyledi.

Çin, Mayıs ayı başında Wikipedia'ya uyguladığı erişim engelini, mevcut tüm dilleri kapsayacak şekilde genişletmişti.

29 Nisan 2017 tarihinden itibaren kapalı

İnternet Ansiklopedisine Erişim Engelinde Son Durum: Wikipedia'nın İtirazına Mahkemeden Ret

Siteye erişim, Wikipedia'nın İngilizce sitesinde yer alan 'Suriye İç Savaşı'na Dış Müdahaleler' ve 'Devlet Destekli Terörizm' başlıklarında Türkiye ile ilgili yer alan içerikler nedeniyle 29 Nisan'da Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından idari tedbir kararı ile engellenmişti.

Site yöneticileri, söz konusu içeriklerin, "daha tarafsız bir dil kullanılarak başka kaynaklarca genişletildiğini" ancak engelin kaldırılmadığı açıklamıştı.

Wikipedia, daha önce yasağın kalkması için #WeMissTurkey etiketiyle bir kampanya başlatmıştı👇

'Sizinle Bilgi Paylaşmayı Özledik' Diyen Wikipedia'dan Kampanya: #WeMissTurkey

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
YORUMLAR
24.05.2019

wikipedia kapatildiginda soylemistim bu yasak yillarca surer acilmaz diye. keza wikipedia kar amaci guden bir sirket degil, gelir icin reklam bile almayan sadece bagislarla ayakda duran bir vakif. bu sebebden youtube ve twitter gibi yasaklar karsisinda ticari kaygilarla boyun egmeyecektir. kurulus amaci bilginin ozgur dagitimi olan bir kurumun bu tip yasaklara boyun egmesi kendi kurulus amaciyla taban tabana celismesi demek olur. turkiye ve turk insanida genel olarak bilgiye cok deger vermedigi, hatta cogu yerde sansuru hakli buldugu icin wikipedia kapanmis kapanmamis ciddi bir tepki olusmayacaktir. nitekim olusmadida wikipedia 2 senedir kapali, uzun bir surede acilacak gibi durmuyor.

23.05.2019

sorun wikipedia'dakilerin ifade özgürlüğü kapsamında olup olmaması değil, türkiye'dekilerin olup olmamasında; bizler ifade özgürlüğü kapsamında değiliz.

24.05.2019

Gün gelecek bütün sitelere VPN ile girilebilecek. Bence bu olay VPN şirketleri para kazansın diye yapılıyor. Danışıklı dövüş yani.

TÜM YORUMLARI OKU (15)