İnternet Ansiklopedisine Erişim Engelinde Son Durum: Wikipedia'nın İtirazına Mahkemeden Ret

29 Nisan günü 'Özgür Ansiklopedi' sloganını kullanan ve kişilerin katkısı ile ortaklaşa birçok dilde hazırlanan Wikipedia'ya, Türkiye'den erişim engellendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan açıklamada 'idari tedbir uygulanmaktadır' denildi. Getirilen engele, ‘Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması’ gerekçe gösterildi. BTK Başkanı Sayan, yaptığı açıklamada Wikipedia’nın yargı kararı uygulanmadan açılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Sitenin bağlı olduğu vakıftan ilk resmi hamle önceki gün geldi ve idari tedbir karar sonrasında Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara itiraz edildi. Ancak mahkeme, Wikipedia'nın erişim engellenmesi kararına yaptığı itirazı reddetti.

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisine erişim engeli, Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden biri olmayı sürdürüyor. Beş gündür, yani erişim engelinden bu yana yaşanan önemli gelişmeleri derledik...

Son gelişme: Wikipedia sitesinin bağlı bulunduğu Wikimedia adlı vakfın, Wikipedia'ya erişim engellenmesi kararına yaptığı itiraz reddedildi.

Neler olmuştu?

Erişim engeli ilk olarak Turkey Blocks tarafından duyurulmuştu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Turkey Blocks ayrıca BTK kararını paylaştı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

BTK'nın "Site Bilgileri Sorgulama" sayfasında karşılaşılan sonuç ise şöyleydi 👇

E-Devlet sorgulamasında ise “An itibari ile mahkeme kararıyla konulmuş bir erişim engeli bulunmamaktadır” denildi. 

BTK'nın açıklamasından mahkeme kararı olmaksızın “idari tedbir” konulduğu anlaşılmıştı. 

'5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurum'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.'

Turkey Blocks'tan Alp Toker: "Daha önce, mahkeme kararıyla sayfalar tek tek engellenebiliyordu"

BBC Türkçe'ye konuşan ve geçmişte Vikipedi'ye sayfa bazlı engel uygulandığını belirten Turkey Blocks'tan Alp Toker 'Daha önce, mahkeme kararıyla sayfalar tek tek engellenebiliyordu. Ancak Wikipedia'nın 2015'te HTTPS (güvenli hiper metin aktarım iletişim kuralı) protokolüne geçmesinin ardından erişim sağlayıcıları artık tüm siteyi engellemek zorunda kalıyor' dedi.

Gerekçe: "Türkiye'yi terörle aynı düzlemde gösteren içerikler"

Hürriyet'in haberine göre, Wikipedia'ya erişim engelinin sebebi 'Türkiye'yi  terörle aynı zeminde gösteren içerikler' tespit edilmesi. Haberde internetin önemli bilgi kaynağı Wikipedia ile bir süredir yazışmaların sürdüğü belirtildi. 

Habertürksite yetkilileriyle yazışmaların yapılmasının ardından, söz konusu içeriklerin kaldırılmaması üzerine erişim engeli geldiğini aktardı.

NTV'nin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan aldığı bilgiye göre ise hükümet Wikipedia'dan dört talepte bulundu:

  • Wikipedia'nın ülke içerisinde temsilcilik açması, 

  • Uluslararası hukuka uygun davranması, 

  • Mahkeme kararlarının uygulanması,

  • Türkiye'ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmaması.

Bu dört talebin yerine getirilmesi ve içeriklerin kaldırılması durumunda sitenin yeniden erişime açılacağı belirtildi.

Wikipedia'nın Türkiye'de erişime engellenmesi sonrası sitenin kurucusu açıklama yaptı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

BTK'nın Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise gerekçe şöyle özetlendi 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sitenin bağlı olduğu 'Wikimedia Vakfı'dan ilk resmi hamle geldi. Vakıf, idari tedbir kararından sonrasında Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara itiraz etti.

Hürriyet'ten Ahmet Can'ın haberine göre 'Wikimedia Vakfı'nın geçtiğimiz günlerde anlaştığı avukat Gönenç Gürkaynak tarafından yapılan itirazda, söz konusu erişim engellinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilerek, daha önce Google ve YouTube için verilen kararlar hatırladı.

Ayrıca, Wikipedia'nın erişime engellenmesine sebep olan içeriklerin 2 dildeki Wikipedia versiyonunda yer aldığı ve platformun tamamının kapatılmasının ölçüsüz bir karar olduğu itiraz dilekçesinde yer alan detaylar arasında yer aldı.

Wikimedia Vakfı'ndan yapılan açıklamada "Bilginin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyor ve Türk hükümetinden bu engellemeyi kaldırmasını talep ediyoruz” denildi.

Yapılan açıklamada, 'Engelleme, BTK tarafından İngilizce ve Türkçe Vikipedilerdeki birkaç maddenin Türkiye’de URL tabanlı olarak engellenmesini talep eden 28 Nisan Cuma tarihli bir tebligattan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Dünya genelindeki gönüllü editör topluluğunun oluşturduğu ansiklopedi maddelerinin özgürce paylaşılmasının şiddet ve nefrete dayalı bir gündemin desteklenmesi şeklinde yanlış yorumlanabilmesinden dolayı derin bir endişe duyuyoruz. Bir yanlış anlaşılma olduğuna inanıyoruz. Vikipedi’nin amacı, ansiklopedik bilgileri dünyayla paylaşmaktır. Wikimedia Vakfı olarak biz, tartışmasız bir biçimde terörizmi lanetliyor ve reddediyoruz. Bilginin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyor ve Türk hükümetinden bu engellemeyi kaldırmasını talep ediyoruz” dedi.

Öte yandan İBB, Wikipedia kurucusu Jimmy Wales'in "World Cities EXPO" davetli listesinden çıkartıldığını ve kararın kendisine iletildiğini duyurdu..

BTK Başkanı birkaç sayfa için Wikipedia'nın kapanmasına üzüldüğünü belirtti ve ekledi: "Kimse 'ben Türk mahkemelerini tanımam' deme hakkına sahip değil"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan , BTK'da düzenlenen Türkiye Bilişim Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Wikipedia'nın bazı sayfalarıyla ilgili hukuki süreçlerin tamamlandığını ancak verilen kararlara karşın bunların kaldırılmadığını hatırlattı. 

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğuna dikkati çeken Sayan, 'Bu konuda söylenecekleri mahkemeler tarafından söylüyoruz. Bu kararlar uygulanmadan Wikipedia'nın açılması mümkün değildir.' ifadesini kullandı.

'Wikipedia bilgiyi veriyorsa teyit de ediyor olması gerekir. Benim çağrım Wikipedia'nın kapanmasına sebep olan problemleri halletmesi, bu noktada gerekirse sistemin rehabilite edilmesidir' diyen ve Sayan konuşmasına şöyle devam etti:

'Hukuk içinde herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Kimse 'ben Türk mahkemelerini tanımam' deme hakkına sahip değildir. Olay yargıya intikal ettiği için ben daha fazla konuşmak istemiyorum. Wikipedia'nın açılması yolunda üzerimize düşen her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu da belirtmek istiyorum.'

Güne erişim engeli haberiyle uyanan sosyal medya kullanıcılarından konuya ilişkin tepkiler gelmişti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Yalı Çapkını'ndaki Enişte-Baldız İlişkisi Seyircinin Midesini Kaldırdı
YORUMLAR
29.04.2017

1984'ü yeni bitirdim resmen spoiler yedim kitaptan ya

29.04.2017

Hani sorun değil bi VPN'e bakar da sen kimsin de daha gerekçesinin kanıtını gösteremeden erişim engeli koyuyorsun. Saçmalığın doruklarındayız.

03.05.2017

az daha secimi kaybediyorlardı birdaha bu riske girmemek icin daha fazla cahil yetistirmek istiyolar 😉

TÜM YORUMLARI OKU (164)