Vücudunuzdaki Rahatsızlıkların Altında Yatan Psikolojik Nedenleri Öğrendiğinizde Dumura Uğrayacağınız Kesin

Zihinle beden arasındaki bağlantıları görmemek mümkün mü?

Bu içerikte Debbie Shapiro'nun, 'Duygu ve Düşünceler Bedeni ve Hastalıkları Nasıl Etkiler? Zihin Gücüyle İyileşme' kitabından yararlanılmıştır.

1. Kabızlık ya da ishal hepimizin muzdarip olduğu durumlar...

Peki kabız ya da ishalin duygularımızla bağlantısı ne? Yiyecekler mideden ince ve kalın bağırsaklara geçtiğinde özümsenir ya da atılır. Yani anlayacağınız meseleleri sindirdiğimiz nokta da bir bakıma bağırsaklarımızdır. Eğer kabızlık problemi yaşıyorsanız, bunun altında yatan neden duygularınızla yüzleşememeniz olabilir. Duygularınızla yüzleşemediğiniz için de zihinsel bir kasılma yaşarsınız ve bu kasılma kaslarınızın da kasılmasına neden olur. Belki de bilinmeyenden ve gelecekten çok korkuyorsunuzdur. Bir düşünün bakalım.

2. Peki ya ishal?

İshalin elbette ki yalnızca psikolojik nedenleri olduğunu söyleyemeyiz. İshalinizin nedeni enfeksiyon ya da birçok hastalık olabilir ancak çok sık yaşadığınız bir problemse ve doktora gitmenize rağmen fizyolojik bir neden bulunamıyorsa, belki de ishalinizin nedeni stres ve korkularınızdır. Kendinize sormanız gereken de şu aslında, 'Beni bu kadar derinden etkileyen ne? Kendi duygularımdan ya da bir şeylerden korkuyor olabilir miyim?' Ya da kaçıp kurtulmak istediğiniz birileri veya bir durum mu var? Bunları kendinize sormakta fayda var!

3. Burun tıkanıklığı ve sinüziti hepimiz dönem dönem yaşıyoruz.

Burun tıkanıklığımızı nezleye ya da gribe bağlamıştır hepimiz çoğu zaman. Peki size müdahale eden birilerinin olması ve bunun sizin üzerinizde yarattığı baskının da burun tıkanıklığına neden olabileceğini biliyor musunuz? Ya da yaşamdan uzaklaşmak istiyor da olabilirsiniz, belki de sakladığınız bir şeyler vardır.

Sinüzit ise esinlenmeyi ve yeni fikirleri benimsemeyi temsil eder. Sinüzit bizi besleyen ya da esinleyen şeyleri ya da yeterli yaratıcı enerjimiz bulunmayan zihinsel işleri reddetmemiz anlamına geliyordur belki de. Hiç bu açıdan düşündünüz mü? Kendinizi kısıtlanmış ya da engellenmiş hissediyor musunuz peki? İçinde bulunduğunuz durumdan zaman zaman kurtulamadığınızı hissediyor musunuz?

4. Peki hayatımızı kabusa çevirebilen o çarpıntılar ne olacak?

Hepimiz hayatımızın belirli dönemlerinde kalbimizin hızlı attığı hissine kapılmışızdır. Hatta zaman zaman 'güm güm' sesini bile duyarız. Çarpıntı diye tabir ettiğimiz taşikardinin yaşanmasının birçok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları stres, korku, neşe ya da sevinç olabilir. Ama eğer bu çarpıntılar artık hayatınızı etkileyecek boyuta geldiyse belki de içinize dönmenizin zamanı gelmiştir. Çarpıntılarınızın nedeni anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar olabileceği gibi herhangi bir şeye karşı (belki gelecek) güvensizlik duygusu hissettiğinizi gösterir.

5. Peki ya bazılarımızın dönem dönem yaşadığı o uçuklar?

Herpes simplex virüsünün neden olduğu uçuklar, genellikle yaşam boyu yakamızı bırakmaz ve belli dönemlerde tekrar tekrar patlak verirler. Uçuk, iyileştirilmesi ve onarılması gereken sıkıntılar olduğu anlamına gelir. Canınızı sıkan bir şeyler mi var? Sırf cinsellik üzerine kurulu bir ilişkiyi devam mı ettiriyorsunuz? Yoksa samimiyet sizi korkutuyor mu? Bunların yanı sıra iletişim kurmakta güçlük çekmeniz de uçuğa neden olabilir. Ya da geçmişe dair suçluluk duygusu da hissediyor olabilirsiniz. Bunu bir düşünmekte yarar var.

6. Bazen geçmek bilmeyen o baş ağrıları...

Baş ağrısının sayısınız nedeni vardır. Dönem dönem yaşadığınız baş ağrılarının nedenleri şunlar olabilir: Öfke, pişmanlık, hayal kırıklığı, nefret, kaygı, güvensizlik, gurur, kibir, inat, mükemmeliyetçilik veya denetim takıntısı. Peki sizin baş ağrılarınızın nedeni bunlardan hangisi?

7. Migrene bağlı ağrıların ise ne kadar katlanılmaz olabileceğini biliyoruz maalesef...

Beyne giden oksijen miktarının azalmasından kaynaklanan migrenin birçok psikolojik nedeni olabilir. Bunlardan bazıları ise: Öfke ve tepkilerin bastırılması, mükemmeliyetçilik, cinsel isteklerin bastırılması, derin hayal kırıklıkları, ihmal edilmişlik hissi, sevgi ve ilgi görme isteği, sessiz yardım çığlığı.

8. Hepimizin dönem dönem yaşadığı sinir sıkışması ise altında hiç beklemediğiniz bir nedeni barındırıyor.

Sinir sıkışması genellikle yaşanılan stresin kaslara ve kemiklere uyguladığı baskıdan kaynaklanır. Sık sık sinir sıkışması yaşıyorsanız, birilerinin ya da bir şeylerin esiri olduğunuzu hissediyor olabilir misiniz?

9. Sistit veya idrar yolu iltihabı da dönem dönem yaşadığımız problemlerden.

Sistite neden olan şey, içsel duygularımızın bizi rahatsız etmesi, öfkelendirmesidir. Sistit vakaları genellikle çiftler arasındaki ilişkilerin bittiği döneme denk gelir. Giderek artan bir acınız olabilir mi? Ya da acı verici hislerinizden bir türlü kurtulamıyor olabilir misiniz? Ya da samimiyetten korkuyor olabilir misiniz?

10. Baharın gelişiyle birlikte birçoğumuzu etkisi altına alan alerjiler neden kaynaklanıyor peki?

Göz sulanması ve hapşırık gibi belirtileri olan alerjiler, bağışıklık sitemimizin dışsal uyarıcılara aşırı tepkiler vermesidir. Alerjiler genellikle dış dünyayı korunulması gereken bir düşman olarak gören kişilerde ortaya çıkar. Duygusal meselelere karşı aşırı tepkiler veriyor olabilir misiniz? Sizi rahatsız eden, kurtulmak istediğiniz insanlar mı var? Ailenizden ya da çevrenizden sizi rahatsız eden, alerji duyduğunuz bir kişi mi var?

Siz bu belirtiler ile altta yatan nedenler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
24.05.2020

Bir doktor olarak kesinlikle katılıyorum hatta kanser hastalarına ilk sorumuz moraliniz bişeye mi bozuk oluyor duygularınızla yüzleşin geçer

24.05.2020

Diğerlerini bilmiyorum da şu kalp çarpıntısıyla ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. İnsanların arasında asla rahat olamayan kendi arkadaşlarımla konuşurken bile elleri terleyen biriyim. Online derste mesaj yazarken bile çarpıntı ve el terlemesi oluyor. Bu yorumu da muhtemelen göndermeden birkaç kez kontrol ederim. İlk çekingenlikten mi dedim ama daha önce böyle değildim. Bu iki senedir devam ediyor. Daha bir ay önce sosyal fobinin adını duydum. Araya korona girdiğinden hastaneye gidemedim ancak en kısa sürede çözmek istiyorum. Çünkü kendimden nefret etmeye başlamıştım neden böyle oluyor diye. Benim gibi bunları yaşayan varsa diye yazıyorum siz de bunları yaşıyorsanız belki sebebi sosyal fobidir. Bir psikoloğa danışın hayat kalitenizi düşürmesin

24.05.2020

fast food ürünlerini tüketirken çok kere başağrısı ve uykusuzluk çektim.durumun psikolojik olduğunu sanmıştım ama sorun o yiyeceklerdeymiş.onları bırakınca hiçbişe kalmadı valla!yani konu dışı olur mu bilmem ama arkadaşlar şu fast food ürünleri yemeyin ya da olabildiğince azaltın derim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ