Uzayda Yaşam Arayışında Büyük Atılım: Hubble, Ay'ı Ayna Olarak Kullandı

Hubble Uzay Teleskobu, başka gezegenlerde yaşam izlerini bulmak için kullanılabilecek bir yöntemi Ay tutulmasından yararlanarak geliştirdi. NASA’nın açıklamasına göre Hubble, Ay'ı Dünya atmosferinden gelen ışığı yansıtan bir tür 'ayna' olarak kullandı.

Araştırmacılar, gezegenin atmosferinden gelen ve Ay yüzeyinden seken ışığın dalga boylarını analiz ederek Dünya atmosferindeki ozonun varlığını tespit etmeyi başardı.

New York Post’un haberine göre bu keşif, uzaktaki gezegenlerin atmosferinden gelen ışığı analiz ederek oranın yaşanabilir olup olmadığını tespit etmeyi mümkün kılabilir.

Araştırmanın anlatıldığı animasyon 🎥

Daha güçlü teleskoplar için umut verici

Hubble'ın, ozon tabakasının varlığını Dünya’ya bakmadan tespit edebilmesi, ötegezegenleri incelemekle görevlendirilecek daha güçlü teleskoplar için umut vaat ediyor.

NASA’nın açıklamasında konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

Tutulma gözlemi için uzay teleskobu kullanmak, gelecekteki teleskopların başka cisimleri transit geçen ötegezegenlerin atmosferlerini ölçebilmesini sağlayabilir. Bu atmosferlerdeki kimyasallar, yaşam arayışı ve astrobiyoloji için önem taşıyor.

Güneş Sistemi’nin dışında bi yaşam bulmayı uman astronomlar, önce yaşamı destekleyebilecek gezegenleri tespit etmek istiyor.

Bu tekniğin söz konusu saptama için iyi bir yol olduğu belirtiliyor.

Çünkü yeterli teknolojik güce ulaştığında başka sistemlerdeki adayların listesini daraltmaya yardımcı olabilir.

Independent Türkçe ve New York Post

Popüler İçerikler

MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
"Geri Zekâlılar..." Müge Anlı'dan Canlı Yayında Sert Çıkış!
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
YORUMLAR
09.08.2020

işte bizde kadınlar futbol oynar mı pembe forma olur mu gibi son derece kaliteli tartışmaların içindeyiz!

09.08.2020

Büyük patlamadan beri 100 milyar insanın yaşadığı tarih boyunca bu kadar boktan bir döneme neden geldik. Ne zaman haberlerde ülkemizle gurur duyabileceğimiz bilimsel bir gelişmeyi duyacağız YARABBİM!

Pasif Kullanıcı
09.08.2020

Ortaya karıșık. 1. ya da 2. Dünya harbi Türkiye'sinde yașasaydın, boktanlıkta level atlardın.

09.08.2020

cok basarili bir deney olmus. james webb teleskobu goreve basladiginda dis gezegenlerin atmosferinden gelen isigi analiz edebilecek guce sahip olacak. en azindan yakinda olanlari. dis gezegenerin atmosferlerindeki gaz dagilimlarindan yasamin izlerini bulmak cok olasi. hele teknolojik olarak ileri bir medeniyetin izini bulmak cok daha kolay. keza ileri bir medeniyet tipki bizim gibi kacinilmaz olarak atmoseferini kirletip dogal yollardan olusamiyacak kimyasallarla dolduracaktir. bu tip izleri tespi etmesi cok kolay olur. acikcasi bu kadar buyuk ve eski bir evrende bizden baska bir yasam olmadigina inanmiyorum. baska yasami bulamiyisimizin nedeni yeterli gucde donanima, gozlem cihazlarina sahip olmayisimizdan. tipki bir bardak deniz suyuna bakip okyanuslarda balina var mi yok mu soylemek gibi.

Pasif Kullanıcı
09.08.2020

Uzayda alkol bulutları olușan galaksi gözlemlendi. Bizim gibilerse orada bir ortam olabilir. :)

TÜM YORUMLARI OKU (32)