Onedio Logo

Unutmadığınız Eski Sevgilinizi ve Kötü Anıları Sadece 1 Saatte Unutturabilecek, Psikolojinin Yeni Mucizesi EMDR Yöntemi

Kapak Görseli

Aklımızdan çıkarmak istediklerimizi ama en derinlere saplanan o anıları söküp atabilmek... Aslında sadece filmlerde olmuyor bu, sadece 1 saatte istemediğiniz anıları çöpe yollamak mümkün.

Sil Baştan filmini hatırlarsınız, birbirini unutmak isteyen iki insanın maceralarını anlatıyordu.

Sil Baştan filmini hatırlarsınız, birbirini unutmak isteyen iki insanın maceralarını anlatıyordu. Görseli

Spoiler vermeyelim ama anıları yeniden programlatmak için çabalıyorlardı, böylece kötü anılar silinip gidecek ve birbirlerini sonunda unutabileceklerdi. Filmi izlerken 'keşke böyle bir şey olsa' diye iç geçirenler için böyle bir yöntemin gerçekten de uygulandığından bahsedelim istedik.

Bir psikoterapi yöntemi olan Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, yani EMDR insan zihninin derinliklerine işleyerek istenmeyen anıları yok ediyor.

Bir psikoterapi yöntemi olan Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, yani EMDR insan zihninin derinliklerine işleyerek istenmeyen anıları yok ediyor. Görseli

Bugüne dek milyonlarca insanda uygulanan yöntem aslında yeni değil, yirmi beş yıla yakın bir geçmişi var.

Ortaya çıkış hikayesi ise hayli ilginç.

EMDR yöntemini keşfeden Dr. Francine Shapiro, bir gün tatsız düşüncelerle dolu zihninin gördüğü manzaralar karşısındaki göz hareketleriyle uzaklaşıp gittiğini görür.

Yani bu düşünceler zihnine saplanıp kalmış zannetse de bir anda kaybolabilecek kadar yüzeyde duruyorlardır. Bu deneyimi onun zihninde bir ampul yanmasına sebep olur ve bu konuya derinlikli biçimde eğilir. Göz hareketlerinin insan zihnindeki rahatlama etkilerini nasıl ortaya çıkardığını araştırır.

Çalışmaları sonucu insan duyularını kullanarak beyni adeta yeniden programlayabilecek bir tekniğin doğuşuna şahit olur.

Bu metodu denemeye koyulur, tahmin etmediği seviyede başarıya ulaşır. İşin teknik kısmına bakacak olursak EMDR beynin travmatik deneyimlerle ilişkili bölümleri olan limbik sistem ve amigdalaya etki ederek bu başarıyı ortaya çıkarır.

Denemelere devam eder Shapiro, bu yöntemin sınırlarını keşfetmek için.

Akla hayale gelmeyecek rahatsızlıkların, bozuklukların tedavisinde faydası görülür...

Panik ve kaygı bozukluğu, depresyon, kötü anılar... Sadece 'soyut' acılar değil, migren ağrılarının tedavisinde bile kullanılabilecek etki alanına sahip olduğu anlaşılır. İşin ilginç yanı tüm bunları bazen tek seansta yani bir saatte bile yok edebilmek mümkün hale gelmiştir.

Siyah Giyen Adamlar filmindeki şu mucizevi aygıt gibi, bazı vakalarda bir çırpıda kötü anıların etkileri yok edilebiliyor.

Böyle düşününce 'hurafe' gibi görünse de yöntemin dayandığı temeller sağlam.  Beyin her deneyimi fizyolojik aracılarla kaydederken tüm duyular bu kayıt işleminde görev alır. Bir koku, yeniden hatırlanan bir ses...

Tüm bu etkenler deneyimle birleşir ve gelecekte kullanılmak üzere depolanır.

Aslında bu durum her şey olağan akışındayken hiçbir problem yaratmıyor, zihnin uyumunu sağlıyor.

Travmatik olaylar yaşandığında bu sistem tepetaklak olur ve iyi çalışmamaya başlar, deneyimleri zihnimize yerleştirdiğimiz yerden çağırabilmek mümkün olmaz. Çağırıyor olsak bile yanlış bağlantılar ya kafa karışıklığı ya da rahatslzık yaratmaya başlar.

EMDR burada devreye girip hasara uğrayan yolları tamir ediyor.

İlginçtir, sadece semptomlar değil olayın olumsuz yönlerine dair anılar da ortadan kalkıyor.

Böylesine etkili bir yöntemin uygulanması da hayli karmaşık, tüm duyuları etkileyerek bunca zamandır yanlış rotada ilerleyen bağlantılar yoluna koyuluyor. Basit bir terapi değil anlayacağınız, hem yapanın uzman hem de talep eden kişinin kendi durumunun bilincinde olması gerekiyor.

Tamir etme iddiası büyük olan bu yöntemin tam anlamıyla başarıya ulaşıp ulaşmadığı halen tartışmalı ama başarı oranları yüksek.

Hepimizin ihtiyacı olan çıkış yolu bu terapide midir bilinmez ama psikiyatrik yöntemler geliştikçe bizleri hayattan koparan tüm etkenlerden kurtulmamız yakın görünüyor. 

Siz bu yöntem hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaynaklar: 1, 2, 3

Popüler İçerikler

Sözcü TV’de İlginç Yayın: Fatih Portakal Israrla Sordu, Muhabir Gözleri Dolarak Yayın Yasağını Aşamadı!
Sözcü TV’de İlginç Yayın: Fatih Portakal Israrla Sordu, Muhabir Gözleri Dolarak Yayın Yasağını Aşamadı!
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezindeki Otel Yangınında 13. Kat Detayı: AK Partili İsmin Ailesine Ulaşılamıyor!
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezindeki Otel Yangınında 13. Kat Detayı: AK Partili İsmin Ailesine Ulaşılamıyor!
Gerçek İsmi Başkaymış! Survivor Efecan'ın Yürek Burkan Hayat Hikâyesi
Gerçek İsmi Başkaymış! Survivor Efecan'ın Yürek Burkan Hayat Hikâyesi
YORUMLAR
08.07.2019

Ne ahmakca yorumlar yapilmis, sigliginizi sikeyim, olay sizin eski sevgilinizi unutmak icin olan bi yontem degil. Siddet gormus, tecavuze ugramis, travma gecirmis insanlarin hayata eskisi gibi tutunabilmesi acisindan cok onemli.

08.07.2019

Peki yediğimiz kazıklardan nasıl tecrübe edineceğiz (:

08.07.2019

emdr anıları unutturmaz travma sebebiyle işlenememiş anıları işler uzun süreli belleğe gönderir hatta travma geçiren bazı kişiler olaydan sonra olayı net hatırlamayabilirler emdr sayesinde kayıp anları yeniden hatırlarlar bazen bu durum kişiye acı verir böyle ciddi bir işin burda popüler kültür malzemesi yapılıp eski sevgili olayına döndürülmesi de editörün sığlığından olsa gerek...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ