Raporda, dirençli bakterilerin insan sağlığına olumsuz etkisinin kişi başına yıllık 2 dolarlık maliyetle sonlandırılabileceğini belirtildi. Hastanelerde hijyen sağlanması ve reçetesiz antibiyotik kullanımının engellenmesi gibi adımlar atılmazsa 'korkunç sonuçlar' ile karşılaşılacağı uyarısı yapıldı.
OECD; ülkeler eğer gerekli önlemleri almazlarsa, analizde yer verilen 33 ülkeye yıllık ortalama 3,5 milyar dolarlık tedavi masrafı çıkacağını ifade etti. Ancak atılabilecek adımlarla 2050'ye kadar 1,6 milyon insanın hayatının kurtarılabileceğini belirten OECD, söz konusu politikalara kısa vadede yapılacak yatırımlarla uzun vadede yılda 4,8 milyar dolarlık harcamadan tasarruf edilebileceğini bildirdi.
En küçük bir hastalık belirtisinde antibiyotiklere yapışan insanlar ve bol bol antibiyotik yazan doktorlar... Belki doktorlar bu durumdan çok sorumlu değildir, sonuçta hastaya ilaç yazmasa olay çıkıyor. Ama sonuç kötü ve kimsenin umrunda değil. Bencilliğin bir sonucu gibi geliyor bana. Gelecek nesillerin hesaba katılmadığı bir bencillik.
antibiyotik duyarlılığı kampanyasından önce aile hekimleri falan sırf ilaç şirketinden promosyon almak için fazla fazla ilaç yazıyordu antibiyotikler de içinde
Bazı bakteriler de antibiyotik direnç genleri vardır, bazılarında yoktur. Bu genlerin en bilinenleri Neomycin,Gentamycin ve Hygromycin'dir. Antibiyotiğe maruz kalan dirençli bakteriler bundan etkilenmiyorlar ama direnç geni olmayan bakteriler zarar görüyorlar. Bu durumda dirençli bakteriler, dirençsiz bakterilere gen aktarıyorlar ve böylece ortamda ki tüm bakteriler antiyotiğe karşı dirençli hale geliyor. Mutasyon sadece zarar veriyor, bakterilerin direnç kazanmasının sağlamıyor, o direnç bakterilerde milyar, milyon senedir zaten var. Olmasaydı bakteri diye bir şey olmazdı. Mutasyon genetiğe bilgi ekleyemez, böyle bir özelliği yoktur, sadece geni tahrip eder. Burada evrim yoktur. Bakteriler yine bakteridir, tür değişimi de yoktur.