Türkiye Riskli Grupta: Antibiyotiğe Dirençli Bakteriler Dünyada 2.4 Milyon İnsanı Öldürebilir

OECD antibiyotiklere dirençli bakteriler üzerine yaptığı araştırmada tehdidin büyüklüğünü ortaya koydu. Önlem alınmaması durumunda 2050 yılına kadar 2.4 milyon insanın ölebileceği öngörüsünde bulunuldu. Antibiyotiğe direnç ortalamasının yüzde 35 olduğu Türkiye'nin de riskli ülkeler arasında yer aldığı belirtildi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) antibiyotiklere karşı direnç gösteren ve 'süper bakteri' olarak adlandırılan bakterilerin insan sağlığı açısından oluşturduğu tehdit ve bu konuda alınabilecek önlemlere dair bir rapor yayımladı.

Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya'da 2050'ye kadar 2,4 milyon insanın antibiyotiklere dirençli bakteriler yüzünden ölebileceği uyarısı yapılan raporda, OECD veya Avrupa Birliği (AB) üyesi olan 33 ülke analiz edildi. Söz konusu ülkeler arasında Türkiye yer almadı, ancak raporda Türkiye'ye dair de veriler de yer aldı.

Kişi başı yıllık 2 dolarlık maliyetle önüne geçilebilir

Raporda, dirençli bakterilerin insan sağlığına olumsuz etkisinin kişi başına yıllık 2 dolarlık maliyetle sonlandırılabileceğini belirtildi.  Hastanelerde hijyen sağlanması ve reçetesiz antibiyotik kullanımının engellenmesi gibi adımlar atılmazsa 'korkunç sonuçlar' ile karşılaşılacağı uyarısı yapıldı. 

OECD; ülkeler eğer gerekli önlemleri almazlarsa, analizde yer verilen 33 ülkeye yıllık ortalama 3,5 milyar dolarlık tedavi masrafı çıkacağını ifade etti. Ancak atılabilecek adımlarla 2050'ye kadar 1,6 milyon insanın hayatının kurtarılabileceğini belirten OECD, söz konusu politikalara kısa vadede yapılacak yatırımlarla uzun vadede yılda 4,8 milyar dolarlık harcamadan tasarruf edilebileceğini bildirdi.

Düşük ve orta gelirli ülkelerde direnç daha yüksek

İnsanlar, ilaçlar ya da enfeksiyona karşı kimyasallar kullanılan tarımsal ve hayvansal ürünler aracılığıyla daha fazla antibiyotik tükettikçe, bakteri türleri de kendilerini ortadan kaldırmaya yönelik ilaçların etkilerine karşı direnç geliştiriyor.

OECD raporunda, düşük ve orta gelirli ülkelerde direncin hâlihazırda yüksek olduğu ve diğer ülkelere kıyasla daha da hızlı bir şekilde artmasının öngörüldüğü belirtildi.

Türkiye'nin oranı OECD ortalamasının 2 katı

Bu ülkelerden Brezilya, Endonezya ve Rusya'daki bakteri kaynaklı enfeksiyonların şu an yüzde 40 ila 60'nın en az bir antibiyotiğe karşı dirençli olduğu ifade edildi. Bu oranın OECD genelinde yüzde 17 olduğu aktarılan raporda, Türkiye'deki oranın da ortalamanın bir hayli üzerinde olduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye, Güney Kore ve Yunanistan'daki ortalama direnç oranlarının yüzde 35 civarında olduğu bildirildi. Bu ortalamanın, araştırmada en düşük oranların kaydedildiği İzlanda, Hollanda ve Norveç'teki yüzde 5'lik oranın yedi katı olduğuna dikkat çekildi.

En güçlü antibiyotiklere karşı dahi direnç gösteren ve "süper virüs" olarak adlandırılan bakterilerin, Avrupa'da her yıl yaklaşık 33 bin insanın ölümüne neden olduğu açıklandı.

Enfeksiyonların dörtte üçü hastane ve sağlık kliniklerinde kapılıyor

En riskli grupların, bir yaşın altındaki bebeklerle 65 yaşın üzerindekiler olduğu uyarısı yapılan araştırmada, enfeksiyonların dörtte üçünün hastane ve sağlık kliniklerinde kapıldığı belirtildi. Araştırmacılar, söz konusu bakterilerden kaynaklı enfeksiyona yakalanma oranının Avrupa'daki ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterdiği sonucuna ulaştı.  En çok etkilenen ülkeler Yunanistan ve İtalya olarak açıklanırken, enfeksiyon oranlarının kuzey Avrupa ülkelerinde daha düşük olduğu belirtildi.

Araştırmada, söz konusu bakterilerle mücadele için hem AB genelinde hem de küresel seviyede koordinasyon sağlanmasının yanı sıra "her ülkenin ihtiyaçlarına göre ayrı ayrı belirlenecek önleme ve kontrol stratejilerinin" gerekliliği vurgulandı.

Popüler İçerikler

Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
YORUMLAR
08.11.2018

En küçük bir hastalık belirtisinde antibiyotiklere yapışan insanlar ve bol bol antibiyotik yazan doktorlar... Belki doktorlar bu durumdan çok sorumlu değildir, sonuçta hastaya ilaç yazmasa olay çıkıyor. Ama sonuç kötü ve kimsenin umrunda değil. Bencilliğin bir sonucu gibi geliyor bana. Gelecek nesillerin hesaba katılmadığı bir bencillik.

08.11.2018

Hastanelerde enfeksiyon kapma olayı da kesinlikle doğru. Pansuman için gittiğim hastaneden 1-2 gün sonra kızamık olarak çıkmıştım. 18 yaşımda ve aşısını daha önce olmama rağmen.

08.11.2018

antibiyotik duyarlılığı kampanyasından önce aile hekimleri falan sırf ilaç şirketinden promosyon almak için fazla fazla ilaç yazıyordu antibiyotikler de içinde

08.11.2018

Bazı bakteriler de antibiyotik direnç genleri vardır, bazılarında yoktur. Bu genlerin en bilinenleri Neomycin,Gentamycin ve Hygromycin'dir. Antibiyotiğe maruz kalan dirençli bakteriler bundan etkilenmiyorlar ama direnç geni olmayan bakteriler zarar görüyorlar. Bu durumda dirençli bakteriler, dirençsiz bakterilere gen aktarıyorlar ve böylece ortamda ki tüm bakteriler antiyotiğe karşı dirençli hale geliyor. Mutasyon sadece zarar veriyor, bakterilerin direnç kazanmasının sağlamıyor, o direnç bakterilerde milyar, milyon senedir zaten var. Olmasaydı bakteri diye bir şey olmazdı. Mutasyon genetiğe bilgi ekleyemez, böyle bir özelliği yoktur, sadece geni tahrip eder. Burada evrim yoktur. Bakteriler yine bakteridir, tür değişimi de yoktur.

TÜM YORUMLARI OKU (14)