Türkiye'nin Gündemindeki Önemli Tartışma: Dünü, Bugünü ve Amacı ile 'Gizli Oy'

TBMM Genel Kurulu'nda, cumhurbaşkanlığı sistemini esas alan 18 maddelik anayasa değişikliği oylaması sırasında yaşanan 'gizli oy' krizi son günlerin en tartışmalı konusu haline geldi. Bazı iktidar partisi vekillerinin oylarını açık kullanması basına ve sosyal medyaya yansıdı. Muhalefet partisi vekilleri ise ellerinde kamera bunu kaydetme ve belgeleme çabası içinde. 

Peki gizli oyun amacı nedir? Nasıl bir ihtiyaçtan doğdu? 

Birçok kaynakta 'Avustralya Oyu' olarak bilinen, aslında geçmişi Antik Yunan'a kadar dayanan gizli oyun, geçmişten günümüze yolculuğuna kısaca bir bakalım dedik. 

Peki anayasamız ne diyor? Ona da değinelim istedik... 

Pazartesi günü yapılan oylamada tartışmanın fitili ateşlenmişti 👇

'Açık Oy' Krizi Damgasını Vurdu: Anayasa Teklifi Görüşmelerinde İlk Oylamadan Notlar

Gizli oyun amacı nedir?

Gizli oy, seçmen tercihlerinin gizli tutulduğu bir oy verme yöntemidir. Asıl amaç, seçmenin göz korkutma ya da rüşvet gibi yöntemlerle karşı karşıya kalmaksızın içten bir seçim yapmasını sağlamaktır.

Gizli oy, ilk Antik Yunan'da ayrıcalık beklentisi içinde olan insanlardan kaçınmak amacıyla kullanılmış.

Antik Yunan'da ceza davaları açık havada görülürdü. Bir magistratın başkanlık yaptığı mahkemede, vatandaşlardan seçilmiş jüri üyelerinin çoğunluğu ile karar verilirdi.

Karar, gizli oylama ile alınır ve jüri üyelerine dağıtılmış olan delikli ve deliksiz midye kabukları, oy pusuları olarak, üyeler tarafından oy kutusuna atılırdı. Delikli midye kabukları mahkumiyet, deliksiz olanı da beraat anlamına gelirdi.

1795 Fransız Anayasası'nın 31. maddesinde tüm seçimlerin gizli oy esasına göre gerçekleştirileceğini vurgulanmış.

Kaynaklara göre Fransa'dan sonra Hollanda 1849'da, Kolombiya ise 1853'te gizli oylama ile tanıştı.

Birleşik Krallık'ta ise 1872 Seçim Yasası ile kabul edildi.

Birleşik Devletler'de birçok eyalet gizli oyu, 1884 başkanlık seçiminden kısa süre sonra yürürlüğe koydu.

Türkiye gizli oyu ilk kez 14 Mayıs 1950 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde kullandı.

Çok partili dönemin 14 Mayıs 1950 milletvekili seçimi, seçim öncesinde çıkarılan 5545 sayılı 'Milletvekilleri Seçimi Kanunu' na göre, tek dereceli, eşit, genel, gizli oy, açık tasnif usulüne göre adli denetim altında yapılan ilk seçim oldu.

Günümüze dönecek olursak, biliyorsunuz AKP'li Orhan Deligöz'ün oyunu belli ettiği bu fotoğraf birçok basın organında yer aldı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gizli oylama yapmadığı için eleştirilmesine "Sana mı soracağım lan" diyerek cevap vermişti...

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise "açık oy kullanmak anayasaya aykırı değil" demişti.

Doğruluk Payı analizinde 'Canikli’nin iddiasında doğruluk payı yoktur' sonucunu vurguluyor.

Analizin detayları için tıklayınız.

CHP'li vekillerin bunu belgelemeye çalışmasının önemli bir nedeni var, o da şu 👇

Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk

Bir örnek teşkil edilebilecek AYM kararında (2010) ise talep edilen anayasa değişikliği iptal gerekçelerinden biri oylamanın gizli yapılmamasıydı.  

AYM değişikliğin iptali istemini oy çokluğu ile reddetmişti. Red gerekçesinde yine AYM’nin şekil denetim sınırlarına dikkat çekilmiş ve AYM’nin sadece oylama usulüne dair inceleme yapabileceği belirtilmiş. Buna göre Anayasa’da gizli oylama öngörüldüğü için, Anayasa’ya uygun ve geçerli bir oylama çoğunluğunun yalnızca bu şekilde oluşacağı belirtilmiş. 

Yani, gizli oylama olması gerektiği belirtilmiş. Ancak, iptalin reddine dair gerekçenin devamında AYM’nin gizli oy verilmemesi sebebiyle Anayasa’ya aykırılık kararı verilebilmesi için, oylama sonucunun açık oy verildiği için etkilenmiş olması gerektiği belirtilmiş. 

Yani, açık oylama yapıldığı iddiasının AYM tarafından denetlenebilmesi için açık oylamanın oylama sonucunu net bir şekilde etkilemesi gerekmekte. 

Ancak bu kararda AYM, böyle bir etkiye dair net bir delil olmadığını belirterek, bu ilkeye dair iptal istemini reddetmiş. 

Diğer bir deyişle, AYM gizli oylamanın anayasal olduğunu kabul etmekte, ama açık oy vermeyi iptal gerekçesi saymak için başka kanıtlar beklemekte.

Son sözü ona bırakalım: Peki anayasamız ne diyor?

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
11.01.2017

padişahlarının kıçını yalamak için oy pusulası gösteren vekiller, ulan diyen bakanlar, ben piyonum diyen boşbakanlar.. bu anayasa tasarısı tayyipin ileride yargılanmasını engellemekten başka bişey değildir. argoda buna 'göt korkusu' denir.

12.01.2017

Çok cahilsin be dostum!! Keşke önce merak edip bir baksaydın değiştirilmek istenen maddelere. Ordan burdan duyduğun kalıp cümleleri buraya yazmasaydın keşke.

11.01.2017

padişahım ahanda görün açık açık size başkan olmanız için oy veriyorum kayıtlara geçsin. ağam beni gelecek seçimlerde de bakan yapacan değ mi !

12.01.2017

Gelecek seçimde bakan olmayacak, maddeleri okusaydın bilirdin.

11.01.2017

Sen partinden önce milletin vekilisin. Her ne kadar parti aday göstermiş olsa da seni millet seçti. Sen partiyle birlikte hareket edebilirsin ama bağımsız olarak oy kullanmalısın. Bu yüzden gizli oy kullanmak zorundasın. Açık oy kullanarak seni seçen insanlara ben sizin değil partinin vekiliyim diyorsun.

TÜM YORUMLARI OKU (21)