Türkiye’nin Cinsiyet Eşitliği Karnesi: 144 Ülke Arasında 130. Sıradayız

Dünya Ekonomik Forumu’nun yaptığı tahmine göre, kadınlar ve erkekler arasındaki ekonomik eşitsizlik, 170 yıl daha devam edecek. Ayrıca kadın ve erkekler arasındaki eşitliğinin ülkelere göre değerlendirildiği raporda Türkiye ancak 130. sırada yer alabildi.

Ekonomideki cinsiyet eşitsizliği hakkında açıklama yapan İsviçre merkezli Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tahmininde değişikliğe gitti. 2015’te ekonomide kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizliğin 118 yıl sonra ortaya kalkacağını belirten WEF, bu konudaki ilerlemenin yavaşladığını ifade ederek süreyi 170 yıla çıkardı. Bu durumda WEF’e göre ekonomideki cinsiyet eşitsizliği, 2186’ya kadar devam edecek.

Dünya Ekonomik Forumu Yönetim Kurulu üyesi Saadia Zahidi, “Bu tahminler kaçınılmaz akıbeti göstermiyor. Şu anki gelişme durumunu yansıtarak eylem çağrısı görevi görüyorlar” dedi.

Cinsiyetler arasındaki eşitlikte Kuzey Avrupa ülkeleri ilk sıralarda yer alırken İran, Suudi Arabistan ve Yemen son sıralarda bulunuyor

WEF, 144 ülkedeki araştırmasında cinsiyetler arasında eğitim ve sağlığa erişim, ekonomik katılım ve fırsat ile siyasi güç eşitliğine baktı. Değerlendirmede İzlanda ve Finlandiya en üst sıralarda yer alırken, en dipte Yemen, Suriye, Suudi Arabistan ve İran bulunuyor.

Ruanda 5’inci, Türkiye 130’uncu

Dünyada en fazla parlamenter kadın oranına sahip olan ve çalışan kadın oranının erkeklerden fazla olduğu Ruanda, listede 5. sırada yer bularak dikkat çekti.

WEF’in raporunda ekonomik katılım ve fırsatın yanı sıra siyasi güç bakımından cinsiyet eşitliğinden uzak gözüken Türkiye ise 130. sırada yer aldı.

Türkiye’de kadınların yüzde 46’sı güvencesiz

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de çalışan kadınların yüzde 46’ya yakını resmi kayıtlarda yok. Yani, neredeyse çalışan her iki kadından biri kayıt dışı. Ne sigortaları, ne emeklilikleri var. Erkeklerde bu oran yüzde 29 seviyesinde.

'Türkiye'de Çalışan Her İki Kadından Biri Resmi Kayıtlarda Yok'

Kadınların eğitim oranı ile 2015 yılı raporunda küresel çapta 105’inci sırada gelen Türkiye, bu yıl 109'uncu sıraya geriledi.

Kadınların 5 Aralık 1934’te seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu Türkiye, kadın milletvekili oranında 125’inci sırada yer alırken, Ruanda 1’inci sırada bulunuyor.

Meclis’teki 550 milletvekilinden ise yalnızca 81’i kadın.

Al Jazeera, DW, AFP ve Reuters 

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR
05.12.2016

Kafir diye dışladığımız ülkelerin ilk 10da yer alması ve müslüman ülkelerinin son 10da yer alması tesadüf müdür? İtiraf edelim kaç tanemiz "Dünyada en çok görmek isteigin ülke" sorusuna son 10da kalan ülkeleri söylüyoruz? Batı aldı yürüdü arkadaşlar. Daha bugun Başbakanımız "Kadınlara pozitif ayrimcilik yaparsak erkekler ne olacak" dedi. Kadınları ön plana almak,toplumda görev vermek,her sektörde bir rol kazandirmak bağnaz ülkelerin korkuku rüyasıdır onlara göre kadın sadece doğum yapan bir varlıktır ancak gelişmiş refah ülkelerde olur kadının değeri.

05.12.2016

Toplumda kişilerin farklı cinslerine rağmen eşit haklara sahip olabilmesi için geride tutulmaya çalışılmış cinsiyet o denge sağlansın diye öne çıkarılırken birtakım insanların gözüne batmış olabilir ki "pozitif ayrımcılık" var sanılıyor.

05.12.2016

Önüne geçtiğimiz ülkelerde ; Suudi arabistan , iran , Lübnan falandır, hani kadının oy bile kullanamadığı ülkeler. Bu hükümetle bu zihniyetle 144. bile oluruz bi iki yıla.

Pasif Kullanıcı
05.12.2016

Ne ara bu kadar iğrenç bir ülke olduk aq.

TÜM YORUMLARI OKU (29)