Türkiye ABD’den ‘Zeugma Mozaiği’nin Kayıp Parçalarını İstedi

Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki en önemli eserlerden biri olan Maenad Mozaiği'ne ait parçalar ABD'den istendi. Geçtiğimiz yıllarda, mozaiklere ait 12 parçanın Ohio eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi tarafından zemin süsü olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

1965 yılında üniversite tarafından, bir sanat galerisinde satın alınan parçaların iadesine dair yapılan çalışmalardan sonuç alınamamıştı.

Bilimsel raporlara rağmen iade gerçekleşmedi

30 Yaşına Gelmeden Önce Görmeniz Gereken 50 Müze

Çalınan parçaların büyük bölümü 'Çingene Kızı'na ait

Eski eser kaçakçıları tarafından tahribata uğrayan ve figürlerin çoğu çalınan, Çingene Kızı adıyla anılan mozaikte; kabarık saçlı, saçlarını enseden bağlanan bir eşarpla örten, kulaklarında halka küpeleri olan bir kadın canlandırılıyor.

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Kulis Bilgisi Sızdı: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bu Kez de Milletvekillerini Fırçaladı
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
22.11.2016

değerini bilmiyoruz ki alsak ne değişecek. Gider salak bi yönetici veya ünlü üzerine basarak fotoğraf çekilir.

22.11.2016

Orada kalması daha iyi bence. Yobazın biri put diye tapıyorsunuz deyip kırmaz en azından.

22.11.2016

2 hafta önce Contemporary Istanbul'u basıp eserlerden birini tahrip ettiler, ondan önce İzmir metrosundaki heykeli parçaladılar. Gerçekleri söyleyince vatan haini olunmuyor. Ama sen beynini kullanamadığın için geri zekalı oluyorsun. Ha, yaşadığım yerde Türkiye'dekinden çok daha iyi bakıyorlar bana, orası ayrı. Hayatında mahallesinden çıkmamış varoş, burada bana saydırıyor. Asıl anlamadığım da bu cüreti nereden bulduğunuz. Yobazlara laf atınca zoruna gitti galiba, üstüne mi alındın yoksa?

22.11.2016

İlk olarak geri iade edilmeleri gerek. İkinci olarak bu topraklardan o kadar çok eser kaçırılmış ki... Adamlar koskoca tapınağı kaçırmışlar, TAPINAK, para ya da mozaik değil. Şimdi Berlin'de müze olarak kullanılıyor. Adı da Pergamon Tapınağı. Bir sürü heykeller, sikkeler hep kaçırılmış. Yazık. Son olarak da bu devlet korumuyor ki eserlerini, gelen almış, giden götürmüş. 2. Abdülhamit ise artık izin vermiş bu kaçırmalara, demiş rayların 100 metre çevresinde bulunan her şey size hediyemizdir,alın götürün. Bu da talanı hızlandırmış. Bazen düşünüyorum acaba o tapınak vs Türkiye'de kalsaydı ne olurdu hali diye. Büyük ihtimalle ya yok olurdu ya da iğrenç bir restorasyon geçirirdi, en iyi ihtimalle de hiç bulunmazdı... Neyse geri versinler de o ünlü mozaik tamamlansın.

TÜM YORUMLARI OKU (21)