Türk Tabipler Birliği: 'Koronavirüs Ölümleri Doğru Şekilde Raporlanmıyor'

Türk Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı'nın Kovid-19 ölümlerini raporlamada Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen yöntemi kullanmadığını, bu nedenle can kayıplarının gerçekte olandan daha düşük gösterildiğini belirtti. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre, Türkiye’de toplam Kovid- 19 vaka sayısı 34 bin 109’a can kaybı ise 725...

Ancak Türk Tabipler Birliği, açıklananan can kayıplarının gerçeği yansıtmayabileceğini belirtti. TTB tarafından yapılan açıklamada açıklanan vaka sayıları ile can kayıpları arasında paralellik bulunmadığı öne sürüldü ve 'Kuşkusuz ölüm sayılarının artış göstermemesi çok memnuniyet verici bir durumdur, ancak dünyanın diğer ülkelerinde gözlenen örüntü ile örtüşmemesi dikkate alınması gereken bir durumdur' denildi.

"Kayda doğal ölüm olarak geçiriliyor"

Bazı ölümlerin Kovid-19'a işaret etmesine rağmen bu şekilde raporlanmadığı belirtilen açıklamada 'Birliğimize bağlı hekimlerden yapılan bildirimler, bilgisayarlı tomografisi ve/veya klinik bulguları hastalığı desteklediği halde, PCR testi pozitif olmayan hastaların yaşamlarını yitirdiklerinde kayıtlara Covid-19 olarak geçmediği, bunun yerine ‘viral pnömoni', ‘doğal ölüm' veya ‘bulaşıcı hastalık' olarak geçebildiği biçimindedir' ifadelerine. yer verildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 'U07.1: Covid-19 virüs tanımlanmış' ve 'U07.2: Covid-19 virüs tanımlanmamış' şeklinde iki ayrı kodlaması bulunduğu bilgisini veren TTB, açıklamasını şöyle sürdürdü:

'Ülkemizde, ölüm belgelerinin düzenlenmesi için kullanılan Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS) 06.04.2020 tarihi itibarıyla incelendiğinde; (U07.1) tanı kodunun karşılığında MERS COV HASTALIĞI, (U07.2) kodunun karşılığında AVİAN İNFLUENZA ENFEKSİYONU bulunduğu, tanı kodlarının DSÖ kararları neticesinde düzenlenmediği görülmektedir.'

"Önlemlerin yeterli düzeyde alınamaması riski doğuyor"

'Sağlık Bakanlığı'nın DSÖ tarafından önerilen kodları neden kullanmadığı merak konusudur.' diyen TTB, bu kodların DSÖ gibi uluslararası kuruluşların önerdiği biçimde kullanılmamasının Kovid-19 salgınında ölüm sayılarının az gösterilmesine yol açtığını, böylece sorunun boyutunun tam olarak belirlenememesi ve alınması gereken halk sağlığı önlemlerinin yeterli düzeyde alınamaması riskini doğurduğunu vurguladı. 

TTB Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulundu:

'Sağlık Bakanlığı'nı hemen DSÖ tarafından belirlenen COVID-19 kodlarını kullanmaya, Şubat ayından itibaren ölüm kayıtlarını bu yaklaşım üzerinden gözden geçirmeye ve gerekmesi halinde sözel otopsi tekniğini uygulamaya çağırıyoruz.'

TTB, ölüm kayıtlarının açılması halinde sürece katkı sunmaya hazır olduğunu kaydetti.

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
08.04.2020

Sokağa çıkma yasagini getirmeyen hükümetin sayıları eksik vermesi şaşırtıcı bir haber değil.dunyanin her yerinde çok sıkı karantinalar uygulanırken biz hala hiç bir şey yokmuş gibi davranıyoruz.ve ilk günden beri de söylüyorum biz bu salginla baş edemeyecegiz.ilerleyen zamanlarda çok daha kötü durumlara düşeceğiz göreceksiniz.

08.04.2020

Arkadaşımın abisi korona virüsünden öldü. Çavuş başına gömdüler salgın hastalık yazmışlar. Komşumuzda öldü ona covid yazmışlardı. Arkadaşımın babasına da solunum yetmezliği yani kafalarına göre sokağa çıkma yasasını çıkarmamak için eksik sayı veriyorlar fikrimce..

08.04.2020

geçmiş olsun nerde sizin mahalle yaklaşmaayalım

08.04.2020

Ben de bu yönde düşünüyorum çevremizde duyuyoruz ölenleri ama yaşadığım şehirde ölü sayısı 0 açıklandı. Bu şaşırttı burada yaşayanları

TÜM YORUMLARI OKU (27)