İzlemekten her zaman keyif alacağımız büyük golcüler büyük futbolcular... Yıllar geçse de unutulmayacak Türk futboluna damga vurmuş yerli efsane isimler;
İzlemekten her zaman keyif alacağımız büyük golcüler büyük futbolcular... Yıllar geçse de unutulmayacak Türk futboluna damga vurmuş yerli efsane isimler;
Aralıksız olarak tam 17 sezon siyah-beyazlı formayı terleten, Beşiktaş efsanesi denilince akla ilk gelen isimlerden birisi şüphesiz ki Hakkı Yeten‘dir. Alçak gönüllülüğü, dürüstlüğü, efendiliği ile taraflı tarafsız herkesin saygısını kazanmış biri. Beşiktaş kültürünün şekillenmesinde en büyük etkenlerden birisi Hakkı Yeten’dir. Karakteri ile koskoca bir camiaya örnek olmuş ve ardından gelen gençlere yol göstermiştir. Öyle ki Beşiktaş camiası Hakkı Yeten’i bir baba gibi görmüş ve “Baba Hakkı” demiştir.
Türk futbol tarihinin en büyük golcüleri arasında yer alan 'Taçsız Kral' 14 sezon Galatasaray forması giydi. Kulübün simgesi olan forma 'Metin Oktay parçalı forması' bilinir.
Ordinaryüs lakabıyla tanınan Rum asıllı Türk efsane oyuncu olan Lefter, Fenerbahçe'de 17 sezon arka arkaya forma giymiş ve Fenenerbahçe efsanesi olmuştur. Türk milli takımını seçen Lefter, 42 milli maçta 22 gol atarak altın şeref madalyası ödülüne layık görülmüştür.
Aynı gün içinde basketbolda 28 sayı atıp, futbol maçında da bir gol atan 'Sinyor' lakaplı efsane futbolcu Can Bartu, Fenerbahçe tarihine basketbol ile de adını yazdırmıştır.
Milli takım formasını hem futbolda hem de basketbolda giyen ilk ve tek sporcudur.
Fiorentina formasıyla Avrupa Kupaları'nda final maçı oynayan ilk futbolcu olarak da bilinir.
18 sezon Trabzonspor formasını başarıyla terleten Hami, 'Bombacı' lakabıyla anılır. Türk futbolunun en tehlikeli frikik atıcıları arasında yer almaktadır.
8 sezon Fenerbahçe forması giyen Oğuz Çetin ülke futbolunun en teknik orta saha oyuncuları arasında gösterilmektedir.
Yaklaşık 15 sene Trabzonspor'un kalesini koruyan ve 31. kez milli olan Şenol Güneş, Trabzonspor'un şampiyonluklarında büyük rol oynadı ve Türk futbolunun unutulmaz kalecilerinden biri oldu.
5.kez üst üste gol kralı olan Türk futbolunun unutulmayacak forvetlerinden biri olan Tanju Çolak, Samsunspor'a verdiği büyük katkıların yanı sıra Galatasaray ve Fenerbahçe forması da giyen Çolak attığı gollerle hafızalardan silinmeyecek bir iz bıraktı.
İsmi son zamanlarda sporcu kişiliğinin dışında başka konularla gündeme gelse de, 249 golle Süper Lig'de en çok gol atan oyuncu ve 38 golle Avrupa kupalarında en çok gol atan Türk futbolcu unvanlarına sahip olan Hakan Şükür, A Milli takım formasıyla da en çok gol atan oyuncu unvanının da sahibi. Galatasaray ve Türk futbol tarihinin en büyük golcüsüdür.
Fenerbahçe'nin şampiyonluklarında büyük katkı sağlayan 'Şeytan' lakaplı Rıdvan Dilmen, Türk futbol tarihinin unutulmayacak futbolcuları arasındadır.
Dillerden düşmeyen Metin-Ali-Feyyaz üçlüsünün en golcü ismi olan 16 sezonda 170 golle Beşiktaş'ın Türkiye Ligi'ndeki en golcü ismi olan Feyyaz Uçar, Milli takıma da verdiği katkılarla Türk futbol tarihinin unutulmaz isimlerinden.
3 büyük takımda forma şansı yakalayan ender futbolculardan olan Sergen, en başarılı dönemini Beşiktaş forması altında yakaladı. Attığı frikik golleri ve tekniği ile Türk futbol tarihinin unutulmazları arasında.
20 sene aralıksız formasını giydiği Galatasaray tarihinin ve Türk futbolunun en büyük kalecilerinden biri olan Şeren, A Milli Takımın Almanya ile oynadığı 2-1'lik zafer maçında kalesinde devleşmiş ve artık 'Berlin Panteri' lakabını almıştır.
Dönemin en iyi orta saha oyuncularından olan Enzo Shifo’ya oyun stilinen benzemesi nedeniyle Şifo Mehmet olarak bildiğimiz, Toplam 31 kez A Milli Takım formasını giyen Şifo Mehmet 7 kez’de Olimpik Milli formayı giymiştir. Beşiktaş ve Türk futbol tarihinin unutulmazları arasına girmeyi başarmıştır.
1974-1991 yılları arasında 401.kez Galatasaray forması giyen Tanman, yüksek top tekniği ve futbol zekası yönünden bir çok mevkide forma giymiştir. 29. kez Milli formayı da terleten Tanman, efendiliği ve ağırbaşlılığıyla Türk futbol tarihinin örnek futbolcularından biri olmuştur.
Metin Tekin ve Feyyaz Uçar'la birlikte oluşturdukları Türk futbol tarihinin unutamadığı ileri üçlüsü (Metin-Ali-Feyyaz) ile bir çok başarı kazandılar. Beşiktaş'ıın unutulmaz forvet oyuncuları arasındadır.
Galatasaray forması giymiş olsa da Fenerbahçe'de göstermiş olduğu performansla akıllarda kalmıştır. Attığı gollerle bilinen Selçuk Yula, Türk futbol tarihinin unutulmazları arasında.
8 sezon Trabzonspor forması giyen Cemil Usta oynadığı dönemde Dozer ve Takoz gibi lakaplarla da anılmıştır ve Türk futbol tarihinin unutulmaz futbolcuları arasında yer almıştır.
1982 yılından 1997’ye Beşiktaş’ta 341 lig maçı oynayan sarı fırtına toplam 78 gol attı. 34 kez A Milli formayı da giyen Tekin, Beşiktaş tribünlerinin hâlâ dilinde olan “Metin-Ali-Feyyaz” üçlüsünün en renkli isimlerindendi.
14 sezon Galatasaray'da 3 numaralı formayı giyen 'Büyük Kaptan' inanılmaz mücadelesiyle göz doldurmuştur. Öyle ki UEFA Kupası kazanılan final maçında omzundan sakatlanmasına rağmen sargılı koluyla formayı giymeye devam etmiş o yılki kupanın simgesi olmuştur.
Toplam 105 kez milli formayı giyen 'Büyük Kaptan' Bülent, Türk futbol tarihinin unutulmaz oyuncuları arasındadır.
Sabri Sarıoğlu'nu bu listeye eklemeyen editöre sokayım. Türk futboluna damga vurmuş ender yetenekli bir futbolcudur kendisi. Halen faal olarak futbol oynayabilmesi ve bu işten para kazanması da acayip şaşırtıcıdır.
Şimdi ben ne yazıcam. abi baba hakkıyı, lefteri ve taçsız kral metin oktayı berlin kaplanı turgayı anlatmaya ne sözcükler nede harfler yeter. türk futbolu onlar varken güzeldi. tabi şeytan rıdvanı, sarı fırtına metin ni avrupa gol kralı tanjuyu, doğal yetenek sergeni sırf takımı eksik kalmasın diye çıkık kolla maçı tamamlayan bülenti daha ne sayayım. ( NOT: EDİTÖR FETÖ NÜN KÖPEĞİ HAKAN İTİNİ BURAYA ALMANIZ ÇOK BÜYÜK AYIP )
BİZDE BU KADAR KALİTELİ FUTBOLCULAR ÇIKMIŞ NEDEN YABANCIYA YÖNELİYORUZ PARAMIZMI ÇOK YOKSA AKLIMIZMI YOK BU KAFAYLA TÜRK FUTBOLU İLERLEYEMEZ TABİ TÜRK FUTBOLU DİYORUM TAKIMLARDA TÜRK BULABİLİRSEK YABANCIYA YÖNELMEYİN KARDEŞİM BİZİM GENÇLERİMİZE ŞANS VERİN