Tüm Teknolojiyi Yerle Bir Edecek Güce Sahip Güneş Patlamaları Dünyamıza Ulaşsa Ne Olurdu?

Teknolojiye yüklediğimiz her şey bir anda yok olup gitti bile!

Güneş patlamaları harika görünebilir fakat aslında dünyamız için ciddi bir tehlike oluşturuyorlar.

İçlerinden birinin gezegenimize yeterince güçlü çarpması sonucunda bir anda karanlığa gömülebileceğimizi biliyor muydunuz?

Eğer dev bir güneş patlaması gezegenimize çarpacak olsaydı, bir anda kendimizi teknoloji öncesi dünyaya dönmüş olarak bulabilirdik.

Tabii bizi eski zamanlara gönderecek olan patlama değil, Güneş'in çıkardığı dev sıcak plazma bulutları ve elektromanyetik radyasyon olurdu. Taçküre kütle atımı (CME) adı verilen bu fenomen, 2012 yılında güçlü bir şekilde Dünya'nın yörüngesine sıçramıştı. Neyse ki direkt olarak etkilenmedik. Ancak 1859 yılında başka bir CME telgraf direklerinin yanmasına neden olmuştu. Tabii o zamanlar teknoloji bundan ibaretti. Oysa şimdi bütün gezegen elektrik ve elektroniklere bağlı bir yaşam sürdürüyor. Bu yüzden güçlü bir güneş patlaması tarafından etkilenmemiz durumunda çok daha kötü bir durumda olmamız adeta kaçınılmaz.

Güneş'in yüzeyinde dev bir patlamanın yaşanmasıyla başlayan olay, güneşten gelen patlama dev bir elektromanyetik darbe ile Dünya'nın üst atmosferini yok ederdi.

Bunun sonucunda dünya ve yörüngedeki uyduların radyo sinyalleri engellenirdi fakat henüz zarar görmezlerdi. En azından dakikalar ya da saatler sonra yüklü parçacık akıntısı gezegenin manyetosferini bombalamaya başlayana kadar değil...

Bu parçacıklar bazı uydulara çarpıp elektronik kısımlarına zarar vermeye başlayınca, iletişim sistemlerimiz de çökmeye başlayacaktır.

Fakat olacakların en kötüsü bu değil. Patlamanın ardından 12 saat ile birkaç gün süre sonra bir plazma bulutu gezegenimize ulaşacaktır. Bu bulut öncelikle NASA'nın ACE uydusuna çarpar, bu uydu bizi bulut manyetosfere ulaşmadan yaklaşık 30 dakika önce uyaracaktır.

Ulaştığında ise manytetosfere yağacak ve dünyada jeomanyetik bir fırtınaya neden olacaktır.

Bu sırada uçakta değilseniz şanslısınız, çünkü GPS sistemleri çöktüğünde uçağın pilotu yönünü bulmakta zorlanacaktır. Bu fırtına dünyadaki güç şebekesi trafolarını da eritecek, tüm ışıkların gitmesine neden olacaktır. Telefonunuzu şarj etmek, televizyona bakmak, buzdolabını kullanmak, ısıtıcıyı kullanmak ve hatta akşam ışık yakmak... Artık hepsi birer hayal.

Umarız biraz nakit paranız vardır, çünkü artık bankalar ve ATM'ler çöp oldu, tıpkı kredi kartlarınız gibi.

Çoğu yerde su kaynakları da elektrikle kontrol edildiği için artık muhtemelen sifonu bile çekemeyeceksiniz. İnternete bağlı olan her şey bitti ve gitti. Ulaşım sistemleri bile.

Ne kadar uğraşsak da uzaydaki hava durumunu kontrol etme şansımız yok.

Bu yüzden Güneş'ten gelecek direkt bir darbede bu hipotez oldukça gerçek bir hale gelebilir.

NASA ve Uzay Hava Tahmin Merkezi, Güneş'in hareketlerini sürekli olarak takip ediyorlar. 3 günlük hava tahminleriyle böyle bir durum karşısında önceden haberdar olabilir ve en azından trafoların bağlantısını kesip uyduları güvenli moda alabiliriz. Kim bilir, belki bir gün Dünya'nın çevresine koruyucu bir kalkan inşa eder ve böyle bir şeyin bizi etkilemesine tamamen engel oluruz...

K1

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

On Yıl İçinde Gökyüzünün Dört Yanını Saracak Uydular Dünya'ya Düşse Ne Olurdu?
Astronomiye İlgi Duysa da Kafası Karışanlara Giriş 101 Dersi Tadında Gelecek İlginç 15 Bilgi
Acayip Bilgiler Kuşağı: Muhtemelen Daha Önce Hiç Duymadığınız 15 İlginç Gerçek

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''