TÜİK 'İstatistiklerle Aile 2018' Araştırmasını Yayınladı: Tek Yaşayan Bireylerin Sayısında Artış, En Büyük Masrafımız Kira

TÜİK ülkemize dair yeni istatistikler koymaya devam ediyor. Bu sefer yayınlanan araştırma ise her bireyi yakından ilgilendiren bir konu hakkında: Ailelerimiz. Çekirdek haneler, hane başına düşen kişi sayısı, aile büyüklükleri ve mutluluk oranlarıyla ilginç bir tablo ortaya koyan veriler, geçmişle günümüz arasındaki farkı sayılarla ortaya koyarak bizleri şaşırtıyor. Tek başına yaşayan kişi sayısı artarken, veriler günümüzde en büyük masrafımızın kiralar olduğunu ortaya koydu. 

Gelin Türkiye'deki ''İstatistiklerle Aile 2018'' tablosuna beraber bakalım...

Türkiye genelinde yapılan aile araştırması hepimizle alakalı ilginç verileri gözler önüne serdi.

Teknolojinin gelişmesi ve hayat şartlarının zorlaşması, toplumun en küçük yapı taşı olan 'aile' kavramını da etkiledi. Son beş yılda tek başına yaşayan kişi sayısı yaklaşık %5 artarken, fark edildi ki toplum olarak en çok harcamayı konut-kira alanında yapıyoruz. 15 yıl önce yalnızca ülke nüfusunun yarısında bulunan cep telefonları, artık neredeyse (!) her insanda bulunuyor.  

İşte il il ve rakamlarla Türkiye'nin aile ve yaşam haritası... 

Türkiye'de ortalama hanehalkı büyüklüğü 3,4 kişi.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Türkiye'de 2014 yılında 3,6 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğü azalma eğilimi gösterdi ve 3,4 kişiye geriledi.

İllere göre incelendiğinde, 2018'de ortalama hanehalkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il 6,4 kişi ile Şırnak olarak kayıtlara geçti.

Şırnak'ı 5,6 kişi ile Şanlıurfa, 5,5 kişi ile Hakkari ve Batman izledi. 

Ortalama hanehalkı büyüklüğünün en düşük olduğu iller ise 2,7 kişi ile Çanakkale, Eskişehir ve Balıkesir olarak sıralandı. Bu illeri, 2,8 kişi ile Tunceli, Burdur, Edirne, Giresun ve Kırklareli takip etti.

Türkiye'de tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının oranı 2014 yılında yüzde 67,4 iken 2018'de yüzde 65,3'e geriledi.

Tek kişilik hanehalklarının oranı ise 2018 yılında yüzde 16,1'e ulaştı. Bu oran, 2014'te yüzde 13,9 düzeyindeydi.

Geniş ailelerden oluşan hanehalklarının oranı 2014 yılında yüzde 16,7 iken 2018 yılında bu oran yüzde 15,8 olarak görüldü.

En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan aile olarak tanımlanan geniş ailelerden oluşan hanehalklarının oranı 2014 yılında yüzde 16,7 iken 2018 yılında yüzde 15,8 olarak gerçekleşti. 

Çekirdek aile bulunmayan ve birden fazla kişiden oluşan hanehalklarının oranı ise yüzde 2,8'e yükseldi. Bu oran 2014'te yüzde 2,1 olarak belirlenmişti. Çekirdek aile, yalnızca eşlerden veya eşler ve çocuklarından veya tek ebeveyn ve en az bir çocuktan oluşan aileler olarak tanımlanıyor.

Geçen yıl, tek kişilik hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 25,6 ile Tunceli oldu.

Tek kişilik hanehalkı oranının en düşük olduğu il ise yüzde 9 ile Diyarbakır olarak kayıtlara geçti. 

Aynı dönemde tek çekirdek aileden oluşan hanehalkı oranı en yüksek il yüzde 72,2 ile Osmaniye olurken, oranın en düşük olduğu il yüzde 54,5 ile Tunceli olarak belirlendi.

Toplam hanehalklarının yüzde 1,9'unun baba ve çocuklardan, yüzde 7'sinin ise yalnızca anne ve çocuklardan oluştuğu görüldü.

Türkiye'de 2018 yılında toplam hanehalklarının yüzde 8,9'unu tek ebeveyn ve çocuklu hanehalkları oluşturdu.

Tek ebeveyn ve çocuklardan oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il, 2018 yılında, yüzde 10,8 ile Bingöl olarak kayıtlara geçti.

Bingöl'ü, yüzde 10,7 ile İzmir ve 10,6 ile Malatya izledi. Bu oranın en düşük olduğu iller ise yüzde 6,6 ile Bayburt, Yozgat ve Tokat oldu.

En fazla geniş ailenin bulunduğu il Şırnak.

Öte yandan en az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan aile olarak tanımlanan geniş aileden oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il 2018'de yüzde 29,8 ile Şırnak oldu. Bu oranın en az olduğu şehirse, Eskişehir.

Bizi en çok ailemiz mutlu ediyor...

Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına göre, 18 yaş ve üstündeki bireyler arasında kendilerini en fazla ailelerinin mutlu ettiğini belirtenlerin oranı geçen yıl yüzde 74,2 oldu. 

Erkeklerin yüzde 78,7'si, kadınların yüzde 69,7'si kendilerini en fazla ailelerinin mutlu ettiğini bildirdi.

En fazla koruyucu aile İstanbul'da...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl Türkiye genelinde mevcut koruyucu aile sayısı 5 bin 289 oldu. En fazla koruyucu ailenin 486 ile İstanbul'da olduğu belirlendi. İstanbul'u 360 aileyle İzmir, 312 aileyle Ankara, 201 aileyle Kayseri ve 187 aileyle Kocaeli takip etti.

Artık masaüstü bilgisayar kullanmıyoruz...

Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre, hanelerde masaüstü bilgisayar bulunma oranı 2004 yılında yüzde 10 iken 2011 yılında yüzde 34,3'e yükseldi. Sonraki yıllarda ise bu oran gerileyerek geçen yıl itibarıyla yüzde 19,2 olarak kaydedildi.

Teknoloji geliştikçe...

  • Hanelerde taşınabilir bilgisayar (dizüstü, tablet, netbook gibi) bulunma oranı, 2004 yılında yüzde 0,9 iken sonraki yıllarda sürekli artarak geçen yıl yüzde 50,1'e ulaştı. 

  • 2004 yılında yüzde 53,7 olan cep telefonu/akıllı telefon bulunma oranı geçen yıl yüzde 98,7'ye yükseldi. 

  • İnternete bağlanabilen televizyon bulunma oranı 2013 yılında yüzde 7,3 iken 2018'de yüzde 32,1'e çıktı. 

  • Hanelerde internet erişimi oranı da 2004'te yüzde 7 iken geçen yıl yüzde 83,8'ye ulaştı.

Türkiye'deki insanların %20'sinden fazlası yoksulluk sınırının altında ''yaşamaya'' çalışıyor...

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre de eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırı incelendiğinde, bu sınırın altında yaşayan bireylerin oranının 2017 yılında yüzde 20,1 olduğu kayıtlara geçti. 

Hane halkı tipine göre yoksulluk oranı incelendiğinde ise tek ebeveynli ve en az bir çocuğu olan hane halklarının yüzde 26,3'ünün hesaplanan göreli yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirlendi.

Türkiye'de en çok harcama konut, en az harcama ise sağlık alanında yapılıyor...

Hane Halkı Bütçe Araştırması 2017 yılı sonuçlarına göre, Türkiye genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 24,7 ile konut ve kira alırken, ikinci sırayı yüzde 19,7 ile gıda ve alkolsüz içecek, üçüncü sırayı yüzde 18,7 ile ulaştırma harcamaları aldı. 

Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan gruplar ise yüzde 2,2 ile sağlık, yüzde 2,3 ile eğitim, yüzde 2,7 ile eğlence ve kültür harcamaları oldu.

Türkiye'deki nüfusun yarısından fazlası ev sahibi!

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre, 2017 yılında konutun mülkiyet durumları incelendiğinde, bireylerin yüzde 59,1'inin oturduğu konutta ev sahibi, yüzde 24,7'sinin ise kiracı olduğu görüldü.

En İyi Üniversiteler Açıklandı: Türkiye'den 9 Üniversite "Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi" Listesine Girdi
İŞKUR Geleceğin Mesleklerini ve İş Profilini Açıkladı: İşverenler Gençlerin Diplomasına Değil, Tecrübesine Bakıyor
2019'un En Güvenli Ülkeler ve Şehirler Listesi Açıklandı! Peki Türkiye Kaçıncı?

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR
09.05.2019

bu artan masraflar ile insanlar nasıl geçinecek ki ? allah herkesin yardımcısı olsun.

09.05.2019

amin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ