İşte açıklamasının devamı:
'Bir önceki Instagram mesajıma ne kadar da çok eleştiri geldi… :) Eleştiriler haklı… ve doğru…
Bu post, Güvenli Bağlanma’yı tarif eden bir paylaşımdı aslında, yorumlara baktığımda, bu paylaşım baba ile çocuklar arasında ‘sevgi ve ilgi’ ile ilişkilendirilmiş… Güvenli Bağ oluşturmak ayrı bir şey, çocuğun baba ve anneden sevgi alması çok çok ayrı bir şeydir…
Şöyle ki;
Güvenli Bağlanma; bir bağlanma figürü ile (genellikle anne) çocuk arasında ilk 2 yılda gerçekleşen ‘ruhsal uyum’ veya ‘ruhsal temas’ halidir…
Anne çocuk arasında gerçekleşen bu uyum, çocukta ‘GÜVEN’ duygusunun temelini oluşturur…
Bağlanma döneminde annenin bebeğine olan yönelişi kesintiye uğratılmamalıdır. Bunun için baba, eşini hem fiziksel hem de duygusal olarak desteklemeli… Ev işi, yemek, ortalık toparlanması gibi basit konularla anneyi meşgul etmemeli, moral ve motivasyonunu yüksek tutmak için anneye enerji vermelidir…
Bir başka deyişle, eş, anneyi ne kadar destekliyorsa, anne o denli yüksek motivasyon ile bebeğine yönelecektir… Bu yöneliş, çocuğun ihtiyacı olan ‘ruhsal temas’ı sağladığı gibi onun kişilik yapısının temeli olan ‘GÜVEN’ duygusunu da atacaktır…
Bir önceki postta bahsedilen sözlerin özeti; ‘Babalar, ilk 2 yıl içinde mümkün olduğunca anne ile bebek arasındaki ilişkiyi zedeleyecek, onların birbirleri ile bağlanmasına engel olabilecek tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır’ idi aslında… Bu demek değil ki, baba çocuğuna hiç yaklaşmamalı, dokunmamalı, sevmemeli… Güvenli Bağlanma sürecinde tabi ki baba da çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi verecek, ancak esas olan şey, çocuğun fizyolojik ve duygusal ihtiyaçlarında ‘tek adres’ oluşturmak, bu ihtiyaçların vaktinde, yeterince ve koşulsuzca giderilmesini sağlamaktır…
Şu bilgi oldukça önemli;
Çocuğun anneye bağlanması; bebeğin fizyolojik ihtiyaçlarının karşılanması sırasında ortaya çıkan ‘rahatlama’ duygusunun bir sonucudur… Bebek anneyi emdiğinde, açlık hissi geçtiği için ‘rahatlar’ ve kendisinin rahatlamasını sağlayan kişiye tebessümle bakar ve bağlanır…. Çocuk, altına kaka yaptığında ve annesi onun altını temizlediğinde, çocuk ‘rahatlar’ ve kendisini rahatlatan annesine tebessüm eder ‘bağlanır.' Bundan dolayı, babanın rolü, ilk 2 yılda, anneye duygusal ve fiziksel destek sunarak, çocuğu ile bağlanmasını kolaylaştırmaktır… Gerekirse ev işlerini baba yapar, gerekirse çamaşırları baba yıkar, gerekirse yemekleri baba yapar ve anne ile çocuk arasındaki bu incecik dokunuşların oluşmasına zemin hazırlar…
Bir önceki postta anlatılmak istenilen konu buydu aslında… sanırım beceremedim :) Paylaşımı okuduğunda canı sıkılan, morali bozulan, incinen ve beni de incitmek için bir şeyler yazmak isteyen bütün takipçilerimden özür dilerim :) Lütfen sevgi ile kalın.'
Ulan keşke kadınlar olarak mitozla üreseydik, ne bileyim fotosentez falan yapsaydık. Çoğunlukla kendimden olmak üzere herkesten bıktım usandım. Sürekli milletin herhangi bir şeyine malzeme olmaktan bıktım usandım artık. Sadece bir insan olmak istiyorum ya. Kadın, erkek, anne, kız arkadaş, seks malzemesi, pazarlama karması, ucuz işci, yemek ismi, semt ismi falan değil sadece bir insan olmak istiyorum ya artık.
adam neden linç edildi anlamadım.. Hayat müşterek demek, çocugun altını bi anne bi baba temizlesin demek mi? biraz anne biraz baba mı emzirecek anlamadım! hayat müşterek ise anne, bebeği ile ilgilenirken baba da anne ile ilgilenir, onun rahatı için çaba gösterir.. Millet neye tepki vereceğini şaşırmış durumda..
Adam pedagog, tepkiler starbakstan yağıyor.