Çünkü bir aşının üretilmesi için ön klinik araştırmasından geçmesi ve ardından 3 fazı başarıyla tamamlaması gerekiyor. Tüm bu süreçlerin maliyeti ve süresi çok uzun sürüyor. Bir aşının onay alması ve üretime geçmesi için gereken aşamalar şu şekilde:
Ön klinik araştırması: DNA bazlı ya da ölü virüsler kullanılarak yapılan araştırmaları kapsar, başarılı olanlar aşı adayı olarak kabul edilir ve faz sürecine başlarlar.
Birinci faz: Ekipler aşılarını küçük bir gruba uygularlar ve 2 ay kadar yan etki olup olmadığını anlamak için beklerler, gözlem yaparlar.
İkinci faz: Bu sefer aşı yüzlerce kişiye verilir ve aşının yan etkileri ile bağışıklık sistemindeki etkilerine bakılmak için aylarca beklenir.
Üçüncü faz: Yan etkileri ve aşının etkinliğini kontrol etmek için aşı binlerce kişiye uygulanır ve aylarca hatta yıllarca sonuçları beklenir.
Diğer aşılara bakıldığında bu süreç yaklaşık 4 yıl kadar sürer ve ortalama 5 bin kişiye uygulanır fakat Covid-19 için bazı aşı adayları tüm bu süreçleri eş zamanlı yaparak 18 ay içerisinde bitirmeyi hedefliyor.
Aşı 2022 yaz aylarından önce çıkması mümkün değil
Aşıya verdikleri zamanı virüs mutasyonu için verseler daha mantıklı....
putine bak kızı atmış öne kobay fare gibi :) bu arada aşıyı kim yaparsa yapsın ilk aşamada acayip pahalı olacak. çünkü insanlar mecbur. belki 500 belki 1000 tl olursa şaşırmam. bu arada ölmüş ya da etkisi azaltılmış virüs bulunan aşıları da şahsen yaptırmayı düşünmüyorum. çünkü covidin her geçen gün vücuda verdiği farklı zararları ortaya çıkıyor. tahribat etkisine göre uzun süreli zararları da olur. bu yüzden en zararsızı bile olsa sokmam vücuduma covidi :) oxfordun ilacı diğerlerine göre daha mantıklı geldi.