Sizi Çıkmazlara Sokacak Bir Garip Oyun: Mahkum İkilemi

Senin kaderin bir başkasına bağlıysa ya da başkasının kaderi sana bağlıysa nasıl bir karar verirsin? Gelin bakalım 'Mahkum ikilemi' ya da 'Prisoner's Dilemma” senaryosunda bu durum nasıl sonuçlanıyormuş! 🤔

Öncelikle bu senaryo 1950'lerde Merrill Flood ve Melvin Dresher tarafından geliştirildi.

Oyunun amacı aslında suçu ispatlanamayan mahkumları ikilemde bırakıp kendileri için doğru olan kararı vermemeleridir!

Suç işledikleri gerekçesiyle gözaltına alınan iki kişi var ve bu iki kişinin suçlu olduğuna dair herhangi bir kanıt yok!

Kanıt olmamasına rağmen gözaltında tutulan bu iki insan, ayrı ayrı odalara konur ve polisler bu insanlara ikilemde kalacakları bir teklif yapar!

Tekliflerden ilki şöyle; İkisi de suçlarını itiraf ederse beşer yıl hapis cezasına çarptırılacaklar!

Eğer ikisi de sessiz kalıp bir şey söylemezse birer yıl hapis yatacaklar!

Biri itiraf eder, diğeri sessiz kalırsa sessiz kalan 20 yıl hapis yatacak, itiraf eden ise serbest bırakılacak!

İki ucu b*klu değnek sözünü birebir yaşayan mahkumların işi gerçekten bu noktada zorlaşıyor. Birbirlerinden habersiz bir şekilde kaderlerini değiştirecek kararı vermek zorundalar.

Sizce ikisi için doğru olan kararı verebilecekler mi?

Buraya kadar mahkumların sessiz kalıp birer yıl hapis yatıp çıkacağını düşündünüz değil mi? Eğer böyle düşündüyseniz yanıldınız.

Mahkumlar kararlarını bildirmek için polislerle görüşür ve suçlarını itiraf ederler. Sonunda da beşer yıl hapis cezası alırlar!

Buradan çıkaracağımız sonuç ise kişisel çıkarlarımızı değil de grup çıkarlarını düşündüğümüzde kendimiz için en iyi kararı vereceğimizdir!

Günlük hayatımızda da mahkum oyununa benzeyen bir oyunun içinde olabiliyoruz. Buna benzer durumlar yaşadınız mı bir düşünün bakalım?

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
20.04.2018

Bu testi bir gün harp okulunda doktorun birisi (asker kaynaklı bir doktor değildi ve bu testi yıllarca da yapıyormuş) yaptı. Aynı seçenekleri sundu ve kendinden emin bir şekilde itiraf bekliyordu ama ilk askeri öğrenci sessizliği seçti. Doktor seçenekleri anlamadığını düşünerek tekrar anlattı ve askeri öğrenci aynı sakinlikle sessiziliği seçeceğini söyledi. Onu başka bi odaya aldı ve diğerini soktu odaya ona sordu o da aynı şekilde sessizliği seçeceğini söyledi. Doktor nasıl olur düşün tekrar serbest kalacaksın gibi şeyler söyledi ama nafile, ikinci öğrenci de sessizliği seçti. Adam o kadar şaşırdı ki daha önce askeri bir birlikte böle bir test yapmadığını burda da aldığı sonuç karşısında duygulandığını söyledi.

20.04.2018

bir tane iktisatçı da çıkıp dememiş bunu geliştiren ''Albert W. Tucker'' diye

21.04.2018

Mahkumlar Açmazı orijinal adı. İktisat dersinde işlenir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ